Και ο καιρός τρελάθηκε…

[ad_1]

Η πιο γνωστή τακτική για να φροντίσεις τα πράγματα να μείνουν ως έχουν,  είναι να σπείρεις την αμφιβολία. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται και για την κλιματική αλλαγή. Τα μεγάλα λόμπι που δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση και να συνεχίσουμε να ζούμε με τον ίδιο επιβλαβή για το περιβάλλον τρόπο, σπέρνουν την αμφιβολία. Δεν χρειάζονται πολλοί, ένα 2-3% των επιστημόνων είναι αρκετό για να πειστούν τα βασικά μέλη του ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ ότι η κλιματική αλλαγή είτε δεν υπάρχει είτε δεν προκαλείται από τον άνθρωπο κι επομένως δεν μπορεί να διορθωθεί από τον άνθρωπο.

Κι όμως υπάρχει

COP22 2

Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα. Σύμφωνα με έρευνα της ActionAid, το 2016 περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι χτυπήθηκαν από το πιο ακραίο φαινόμενο του Ελ Νίνιο, που προκάλεσε ξηρασίες σε όλον τον κόσμο. Φέτος περιμένουμε να έχουμε τη χειρότερη ξηρασία από τότε που κρατάμε στοιχεία. Οι νότιες χώρες της Αφρικής, η Αιθιοπία, η Βραζιλία και το Βιετνάμ είχαν τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες και πολλές χώρες κήρυξαν την επικράτειά τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το 2016 έσπασε κι άλλα δύο ρεκόρ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί με τα πιο υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

Η κλιματική αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί, συμβαίνει ήδη. Δεν θα επηρεάσει τη ζωή μας, την επηρεάζει ήδη. Μικρές νησιωτικές χώρες όπως το Κιριμπάτι αγόρασε γη στα νησιά Φίτζι για να μετακομίσουν εκεί οι κάτοικοι όταν καλυφθεί από τα νερά η χώρα τους. Ο δήμος στο Μαϊάμι ξεκινάει έργα αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων για να ανυψώσει τους δρόμους και να εγκαταστήσει κι άλλες αντλίες που θα προστατέψουν την πόλη από τις «πλημμύρες των ηλιόλουστων ημερών», όταν αναβλύζει νερό από το χώμα χωρίς να βρέχει.

Κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει απλά περισσότερη ζέστη. Σημαίνει ξηρασία και πολλές μέρες ανομβρίας που χτυπά τις σοδιές και στην Αφρική και εδώ. Σημαίνει ακραία καιρικά φαινόμενα και τεράστιες καταιγίδες, όπου η βροχόπτωση ενός μήνα πέφτει σε μια μέρα και στην Ινδία και εδώ. 

COP 3

Και τώρα τι κάνουμε;

Παρόλ’ αυτά, υπάρχει ακόμη ελπίδα να σταματήσουμε τα χειρότερα. Πρέπει να δράσουμε, όμως, τώρα. Οι αρχηγοί κρατών που στήριξαν τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού πρέπει να πάρουν μέτρα τώρα. Σύμφωνα με την ActionAid, τα μέτρα αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν οικονομική στήριξη των κρατών που χρειάζονται να αντιμετωπίσουν το Ελ Νίνιο και προετοιμασία τους για το μέλλον. Επιπλέον, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους πιο φτωχούς, τις γυναίκες και το κορίτσια που περπατούν χιλιόμετρα για να βρουν νερό για την οικογένειά τους και που βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινότητά τους με τον πιο σκληρό τρόπο.

Η ActionAid βρίσκεται στο Μαρρακές, όπου διεξάγεται η 22η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Σε αυτή εκπροσωπούνται κυβερνήσεις από ολόκληρο την κόσμο. Οι δικές τους αποφάσεις και κυρίως οι δικές τους πράξεις θα είναι αυτές που είτε θα εξασφαλίσουν ένα μέλλον με ελπίδα είτε ένα ζοφερό μέλλον, όπου ο καιρός θα έχει αποτρελαθεί.  

Στήριξε τη δράση της ActionAid εδώ: www.actionaid.gr/gine-ypostiriktis

Πηγές

http://www.actionaid.org/publications/hotter-planet-humanitarian-crisis

https://actionaid.exposure.co/on-the-edge

http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/11/4/048002

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-10-27/insurers-unprepared-for-global-warming-un-climate-chief-says

https://www.theguardian.com/environment/2014/jul/01/kiribati-climate-change-fiji-vanua-levu

http://www.nytimes.com/2016/09/04/science/flooding-of-coast-caused-by-global-warming-has-already-begun.html?_r=0

[ad_2]

Click And Donate Actionaid