795 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν. Κι όμως, υπάρχουν και καλά νέα.

[ad_1]

Ο κόσμος γίνεται όλο και χειρότερος, όλο και πιο άδικος, ε; Εντάξει δεν υπάρχει μια εύκολη απάντηση, διότι ενώ εμείς βρισκόμαστε σε κρίση, άλλες περιοχές βρίσκονται σε άνθιση… Υπάρχει, όμως, κάτι που πρέπει να μας γεμίζει αισιοδοξία: η πείνα σε παγκόσμιο επίπεδο μειώνεται.

Πριν από 15 χρόνια τα κράτη μέλη του ΟΗΕ αποφάσισαν ότι θα πρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό των ανθρώπων που πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι, να μειωθεί στο μισό του ποσοστού των υποσιτισμένων του 1990, μέχρι φέτος. Από το 2000, 193 χώρες έχουν συμφωνήσει ότι θα το προσπαθήσουν. Και τα κατάφεραν… σχεδόν!

Η πείνα μειώνεται!

Hunger Infographics 02

Το 1990, το 23,3% του τότε πληθυσμού του αναπτυσσόμενου κόσμου υποσιτίζονταν. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τώρα βρισκόμαστε στο 12,9%. Για τον παγκόσμιο πληθυσμό, τα ποσοστά είναι από 18,6% σε 10,9%. Από τις 129 χώρες που παρακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), 79 έπιασαν το στόχο.

Σε απόλυτα νούμερα αυτό σημαίνει ότι από το 1990, 219 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι πεινούν, μειώνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται σε 795 εκατομμύρια.

Λιγότερα παιδιά πεινούν!

Hunger Infographics 03

Για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, από το 1990 μέχρι το 2013, το ποσοστό του υποσιτισμού έπεσε από το 25% στο 15%.

Ναι, ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι τεράστιος και ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως η Υποσαχάρια Αφρική, έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομική κρίση μείωσε την πρόοδο, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιδείνωσαν την κατάσταση. Φέτος 24 Αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση.

Όμως, όπως αναφέρει ο José Graziano da Silva, γενικός διευθυντής του FAO, «το γεγονός ότι σχεδόν πετύχαμε τον στόχο για την πείνα μας δείχνει ότι είναι δυνατό να εξαφανίσουμε τη μάστιγα της πείνας μέσα στη διάρκεια της δικής μας ζωής.»

Πολλές χώρες που αποφάσισαν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν την πείνα, έφεραν αποτελέσματα και έτσι τα παιδιά και οι γονείς τους ζουν καλύτερα και περισσότερο.

Επομένως, δεν το βάζουμε κάτω, αλλά αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς πείνα με την ελπίδα ότι μέσα στη διάρκεια της ζωής μας θα την εξαφανίσουμε.

Η ActionAid δουλεύει συστηματικά για την εξαφάνιση της πείνας. Όπως για παράδειγμα στην παραγκούπολη Mukuru του Ναϊρόμπι, όπου ζουν 600.000 άνθρωποι. Η ActionAid στηρίζει το κέντρο Ruben που παρέχει εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας, οικονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Η Christina (στην πρώτη φωτογραφία) δουλεύει στο εργαστήριο παραγωγής φυστικοβούτυρου και μας λέει σήμερα βγάζει τα δικά της χρήματα και με ψυχοκοινωνική στήριξη έχει σταθεί στα πόδια της.

Γίνε Ανάδοχος Παιδιού τώρα: www.actionaid.gr/anadoxi

…………………………………….

Infographics: Τάσος Παπαϊωάννου/ ActionAid 

Φωτογραφία: Georgina Goodwin/ActionAid

Πηγές:

http://qz.com/414254/the-world-has-gotten-a-lot-less-hungry/

http://www.fao.org/hunger/en/

http://www.fao.org/news/story/en/item/288229/icode/

 

[ad_2]

Click And Donate Actionaid