Στο δρόμο για την Αιθιοπία…

[ad_1]

Κάθε πρωί που ανοίγουμε τη βρύση, κάθε φορά που γεμίζουμε ένα ποτήρι νερό, απολαμβάνουμε – αν και δεν το συνειδητοποιούμε πάντα – ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά του πλανήτη. Για τους κατοίκους των πιο φτωχών περιοχών του κόσμου, το νερό είναι συνώνυμο με την επιβίωση. Για εμάς, τα 48 μέλη της ομάδας εθελοντών της ActionAid, είναι ένας κρίκος που μας ενώνει με τους ανθρώπους της Azernet, της μακρινής κοινότητας στην Αιθιοπία που θα μας φιλοξενήσει για να βοηθήσουμε στην επέκταση ενός πολύ σημαντικού προγράμματος ύδρευσης.

Τι σημαίνει το νερό για τους κατοίκους της Azernet; Οι άνθρωποι της Αιθιοπικής αυτής κοινότητας είναι αγρότες και εξαρτώνται κυρίως από τη γη και το νερό για να επιβιώσουν. Οι περισσότεροι ζουν στην απόλυτη φτώχεια, με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Οι βροχοπτώσεις στην περιοχή τους είναι ασταθείς, λιγοστές και τις περιόδους ξηρασίας η ζωή των κατοίκων γίνεται ακόμα πιο δύσκολη χωρίς νερό. Τα πηγάδια και τα μικρά ρυάκια είναι συχνά μολυσμένα και το νερό τους είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Έτσι, οι κάτοικοι υποφέρουν από μολυσματικές ασθένειες ή διάρροια που πλήττει κυρίως τα παιδιά.

Τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι εκείνες που παραδοσιακά αναλαμβάνουν την εύρεση και τη μεταφορά του νερού στην Αιθιοπία, όπως και στις περισσότερες χώρες της Αφρικής. Καθημερινά, τα κορίτσια παίρνουν τα παγούρια τους και ξεκινούν μια διαδρομή χιλιομέτρων μέχρι το κοντινό ρυάκι ή πηγάδι. Αναγκάζονται να περπατήσουν χιλιόμετρα μέσα στη σαβάνα για να βρουν και να μεταφέρουν το νερό μέχρι την καλύβα τους. Συχνά, δεν πάνε στο σχολείο για να προλάβουν να κάνουν την ίδια διαδρομή περισσότερες από μία φορές, αφού με μόλις ένα μπιτόνι που μπορούν να κουβαλήσουν τη φορά, δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι ανάγκες μιας ολόκληρης οικογένειας. Πολλά από αυτά τα κορίτσια πέφτουν θύματα βιασμού στη διαδρομή, ενώ δεν αναπληρώνουν σχεδόν ποτέ τις χαμένες ώρες μαθημάτων.

HActionAidέχει ήδη πραγματοποιήσει ένα μεγάλο έργο ύδρευσης στην περιοχή, που προσφέρει πρόσβαση σε ασφαλές νερό σε 20.000 κατοίκους. Εμείς, σε λίγες ώρες ξεκινάμε για να βοηθήσουμε στη επέκταση αυτού του προγράμματος και θα προσφέρουμε πρόσβαση σε 7.000 περισσότερους ανθρώπους. Τα συναισθήματα είναι πολλά και ανάμικτα, η προσμονή μεγάλη και οι τελευταίες ώρες πριν την αναχώρηση γεμάτες προσδοκίες και ερωτηματικά. Τι είναι αυτό που παρακινεί κάποιον να ταξιδέψει τόσο μακριά για να προσφέρει νερό σε μια απομακρυσμένη κοινότητα;Τι περιμένει να συναντήσει εκεί και πώς νιώθει λίγες μόλις ώρες πριν την αναχώρηση; Ο Αμβρόσιος, η Ελένη, η Τέτα, ο Δημήτρης και η Εριέττα μας μιλούν για όσα σκέφτονται πριν το ταξίδι:

File 13904

 «Περιμένω να δω αυτά τα ματάκια που πίσω από τις οποιεσδήποτε στερήσεις, κακουχίες και εμπειρίες δεν παύουν να παλεύουν για την επιβίωση με χαμόγελα και συναίσθημα. Περιμένω βασικά να συναντήσω ένα διαφορετικό από τους άλλους «παραδείσους», έναν παράδεισο γνώσης θα έλεγα, με ότι συνεπάγεται αυτό. Κι εμείς του ανεπτυγμένου κόσμου καθόμαστε και πνιγόμαστε σε ένα Milkομπούκαλο.» Εριέττα.

File 13908

 «Ανυπομονησία, για να ζήσω μια από τις μοναδικές εμπειρίες αυτής της ζωής που ίσως με γειώσει ακόμα περισσότερο και μου δώσει κίνητρο να φέρω και άλλους υποψηφίους Ανάδοχους στην ActionAid.» Δημήτρης

File 13910

«Έχοντας ταξιδέψει σε άλλες χώρες της Αφρικής και όχι μόνο, θα ήθελα να ζήσω ως εθελόντρια την εμπειρία της προσφοράς και είμαι σίγουρη ότι είναι μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής όσες φορές και να το επαναλάβεις αυτό. Είναι ένα σημείο αναφοράς που σε κάνει σε πραγματική βάση να τοποθετείς τις αξίες, τα πιστεύω την ηθική και όχι μόνο υπόσταση σου ως άνθρωπος. Περιμένω πως και πως την «μεγάλη » ώρα του ονείρου που θα γίνει πραγματικότητα.» Τέτα.

File 13906

«Ανθρώπους με μεγαλείο ψυχής που παρόλο που παλεύουν κάθε μέρα για τα αγαθά που για εμάς είναι αυτονόητα, θα θελήσουν και θα καταφέρουν να μοιραστούν μαζί μας ειλικρινή χαμόγελα και αληθινά συναισθήματα! » Ελένη.

File 13912

«Μετά από το πρώτο μου ταξίδι στην Αφρική, Ρουάντα, με την ActionAid, τολμώ να πω ότι θα δηλώνω συμμετοχή σε όλες τις εθελοντικές αποστολές της. Η εμπειρία του να δίνεις είτε από το περίσσευμα είτε από το υστέρημά σου είναι μοναδική όπως μοναδική είναι η αγάπη που παίρνεις σε αντάλλαγμα των λίγων που δίνεις. Το μικρόβιο της Αφρικής είναι ανίατο!» Αμβρόσιος.

[ad_2]

Click And Donate : Actionaid