Πρώτη νίκη της επείγουσας έκκλησης για την Καμπότζη

[ad_1]

Τον περασμένο μήνα, συνάδελφοί μας από την ActionAid Γαλλίας επισκέφτηκαν την Καμπότζη μαζί με το Ευρωβουλευτή Patrice Tirolien και γάλλους δημοσιογράφους για να διαπιστώσουν τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται στη χώρα λόγω των περιστατικών αρπαγής γης.

Όπως έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Everything but  Arms» (EBA) επιτρέπει τις εισαγωγές στην ΕΕ συγκεκριμένων προϊόντων από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις, ώστε να τονώσει την τοπική οικονομία τους. Στην Καμπότζη όμως, λόγω αδύναμης διακυβέρνησης και μεγάλης διαφθοράς, πολυεθνικές εταιρίες ζάχαρης εκμεταλλεύτηκαν αυτό το εμπορικό σύστημα για να διώξουν χιλιάδες ανθρώπους από τη γη τους για να καλλιεργήσουν εκεί την παραγωγή τους. Δύο κοινότητες καταστράφηκαν και χιλιάδες αγρότες έχασαν το μόνο μέσο επιβίωσής τους, θέτοντας περαιτέρω σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Το φαινόμενο της αρπαγής γης έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ στατιστικές της Επιτροπής Εμπορίου της ΕΕ δείχνουν ότι οι εισαγωγές ζάχαρης από την Καμπότζη τετραπλασιάστηκαν μεταξύ 2012 και 2013. Μεταξύ των χωρών που έχουν εισάγει ζάχαρη είναι και η Ελλάδα με ποσότητα άνω 5.000 τόνων για το 2013.

Τον περασμένο Δεκέμβριο χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες στείλαμε επιστολή στον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ κ. Karel de Gucht  ζητώντας την άμεση διεξαγωγή έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με τα προϊόντα που εξάγονται στην ΕΕ βάσει της πρωτοβουλίας  ΕΒΑ. Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ απάντησε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή και ότι θα ξεκινούσε άμεσα το διάλογο με τις αρχές της Καμπότζης.

File 23505

Αγρότισσα απο την κοινότητα Oddar Meanchey παραλαμβάνει υπογραφές της εκσταρτείας απο τον Γάλλο Ευρωβουλευτή Patrice Tirolien.

Η κυβέρνηση της Καμπότζης μετά την επίσκεψή μας δέχτηκε για πρώτη φορά ότι υπάρχει πρόβλημα αρπαγής γης στη χώρα. Συστάθηκε μια άτυπη επιτροπή που αποτελείται από μέλη της ΕΕ, της κυβέρνησης και των εταιριών ώστε να βρεθεί θεσμική λύση στο πρόβλημα. Η επιτροπή αυτή θα εξετάσει τα αιτήματα των αγροτών που έχουν εκδιωχθεί από τα χωράφια τους και υπάρχει πλέον ελπίδα ότι στο άμεσο μέλλον, τα θύματα θα λάβουν πίσω τη γη τους, ή θα αποζημιωθούν επαρκώς.

[ad_2]

Source link