Παιδιά πρόσφυγες

[ad_1]

Στις αρχές Οκτωβρίου επισκέφτηκα τον καταυλισμό προσφύγων Ζαάταρι στην Ιορδανία και την κοντινή πόλη Ζάρκα, όπου η ActionAid έχει προγράμματα για τη στήριξη των Σύριων προσφύγων και η ActionAid Ελλάς κάνει έκκληση για τη στήριξή τους.

Τα προσφυγόπουλα που μένουν στο καταυλισμό που έχει στήσει ο ΟΗΕ λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα Συρίας – Ιορδανίας είναι όπως όλα τα παιδιά. Μόλις είδαν ξένους άρχισαν να κοιτούν από μακριά γεμάτα περιέργεια, αλλά και μια δόση ντροπής. Γρήγορα, όμως, ξεθάρρεψαν μόλις είδαν τους συναδέλφους από το τοπικό γραφείο της ActionAid, που τους ξέρουν καλά και τους εμπιστεύονται.

File 20945

Πώς ζουν τα παιδιά στον καταυλισμό; «πολύ καλύτερα τώρα» έλεγαν όλα με μια φωνή. Πώς ήταν πριν; «Στην αρχή εδώ ήταν πολύ δύσκολα» έλεγαν. Ναι ήταν δύσκολα… Έμεναν σε σκηνές, δεν είχε ρεύμα, δεν είχε νερό παρά μόνο σε ένα σημείο του καταυλισμού, δεν είχε σχολείο και το χειμώνα έκανε πολύ κρύο, μέχρι που χιόνισε. Σιγά σιγά βελτιώθηκε η κατάσταση, αλλά και πάλι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Πώς ήταν η ζωή τους στη Συρία; Κατά κοινή ομολογία ήταν υπέροχη! Έμεναν σε σπίτια με τρία και τέσσερα δωμάτια. Ο πατέρας τους είχε αυτοκίνητο και στο σπίτι είχαν όλα τα κομφόρ: κλιματισμό, πλυντήριο πιάτων και ρούχων, ψυγείο. Είχαν καθαρό νερό, τουαλέτα και θερμοσίφωνα. Με άλλα λόγια, είχαν μια ζωή που μοιάζει με τη δική μας.

“Και όταν ξεκίνησε ο πόλεμος; Τρόμος, πόνος, απελπισία και μια χαμένη παιδική ηλικία. «Τρομάζουν σε κάθε δυνατό θόρυβο» μας είπε μια μαμά. «Νομίζουν ότι πέφτουν βόμβες». Έχασαν τα πάντα, αλλά τουλάχιστον στην Ιορδανία δεν κινδυνεύουν.”

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού. Τα παιδιά που ζουν στη Συρία έχουν χάσει σχεδόν κάθε δικαίωμά τους. Όσα φεύγουν με τους γονείς τους για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, χάνουν τα πάντα. Φτάνουν στις διπλανές χώρες, χωρίς τίποτα. Το μόνο που έχουν είναι η ζωή τους. Τουλάχιστον, όμως, δεν πνίγονται στα κρύα νερά της Μεσογείου…

File 20946

Είναι παιδιά πρόσφυγες και έχουν δικαιώματα. Είναι υποχρέωση όλων μας να τα προστατέψουμε και να μην αφήσουμε τον πόλεμο να καταστρέψει μια ολόκληρη γενιά καταστρέφοντας το μέλλον τους.

Η επίσκεψή μου έγινε για ντοκιμαντέρ «Σε πρώτο πλάνο» του Antenna. Δείτε την εδώ

[ad_2]

Source link