Παιδιά και HIV

[ad_1]

Κάθε μέρα 700 παιδιά μολύνονται με τον ιό HIV.

Τι σημαίνει αυτό για ένα παιδί;

File 21144

“Δεν μου αρέσει να πηγαίνω στο σχολείο. Τα άλλα παιδιά με χτυπούν συχνά και τα φοβάμαι. Με κοροϊδεύουν, μου λένε ότι έχω AIDS”

File 21143

“Μου άρεσε να πηγαίνω στο σχολείο πριν μάθω την κατάστασή μου. Με έβαλαν να καθίσω ξεχωριστά και συνεχώς με κορόιδευαν. Μου έλεγαν ότι έχω κάποια ασθένεια και θα την μεταδώσω. Δεν απαντούσαν στις ερωτήσεις μου και με αγνοούσαν εντελώς”

Από τα 3,5 εκατομμύρια παιδιά που ζουν οροθετικά, τα περισσότερα κληρονόμησαν τον ιό από τη μητέρα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας ή του θηλασμού. Η μητέρα τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει ότι έχει τον ιό, αφού η πρόληψη και η θεραπεία δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, ιδιαίτερα στην Υποσαχάρια Αφρική όπου κατοικεί το 69% των ανθρώπων που ζουν οροθετικά.

Τι σημαίνει για έναν γονιό;

File 21136

“Αναγκαζόμουν να σπάω χάπια για ενήλικες σε μικρά ακριβή μέρη για να ταιριάζουν με την ηλικία και το βάρος του Ravi. Είναι πολύ δύσκολο και δεν ξέρω αν πάντα του έδινα τη σωστή δόση”

File 21135

“Προσπάθησα να πάω σε συγγενείς μου, αλλά κανείς δεν προσφέρθηκε να βοηθήσει. Διστάζω να ζητήσω ότι μου δικαιούται, δεν έχω τα μέσα και τον χρόνο να διεκδικήσω τα δικαιώματά μου. Προλαβαίνω μόνο να φροντίσω το άρρωστο παιδί μου και να δουλέψω για να ζήσουμε”

Πως μπορούν μητέρες και παιδιά να αντιμετωπίσουν τον HIV;

Το δίκτυο MILANAστην Ινδία ενώνει γυναίκες που ζουν οροθετικά και τους παρέχει ενημέρωση για τον ιό και τα δικαιώματά τους σε θεραπεία. Οι γυναίκες δημιούργησαν και έναν χώρο για να συζητούν ανοιχτά για τα θέματα που τους απασχολούν. Παρόμοια δίκτυα ή κέντρα ενημέρωσης της ActionAidλειτουργούν σε πολλές από τις περιοχές δράσης μας.

 File 21138

“Το να είσαι γυναίκα, κάνει την επιβίωση με HIVακόμη πιο δύσκολη. Δεν έχουμε λόγο στο σπίτι μας, δεν έχουμε πρόσβαση στην εκπαίδευση και οι ανύπαντρες μητέρες περιθωριοποιούνται”

File 21137

“Ο γιός μου συνεχίζει να χαμογελάει παρότι ξέρει πως η υγεία του δεν είναι καλή. Δείχνει μεγάλη κατανόηση και δεν παραπονιέται ακόμη και όταν υποφέρει. Εύχομαι να μπορέσω να πραγματοποιήσω τα όνειρά του και να έχει τη διατροφή και τα φάρμακα που χρειάζεται για να μεγαλώσει”

File 21145

Η ζωή με τον HIVδεν είναι πια ένα ακόμα αδιέξοδο. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει θεραπεία, η ενημέρωση και η συστηματική αγωγή με αντιρετροϊκά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν οροθετικά. Αυτό που μπορεί να την κάνει ακόμη καλύτερη, είναι η δική μας στάση απέναντι σε εκείνους που υποφέρουν και διεκδικούν μια ζωή με περισσότερη αξιοπρέπεια και λιγότερο πόνο.

———————————–

Τα ονόματα δεν αναφέρονται για την προστασία των ατόμων. Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. 

Φωτογραφίες: Srikanth Kolari/ActionAid

[ad_2]

Source link