Κλιματική αλλαγή: Παλεύοντας για τα αυτονόητα

[ad_1]

Τι σχέση έχει η ActionAid με την κλιματική αλλαγή; Δεν υπάρχει μέρος της ζωής όλων των ανθρώπων της γης που να μην έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή. Η τροφή που τρώμε, το νερό που πίνουμε, η ενέργεια που καταναλώνουμε, οι ασθένειες που αντιμετωπίζουμε, τα σκουπίδια που παράγουμε όλα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, εδώ και παντού.

Η ActionAid μιλούσε για την κλιματική αλλαγή από τότε που οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες εταιρείες αντιστέκονταν σθεναρά ακόμα και την ύπαρξή της. Λες κι αν κλείναμε τα μάτια, θα εξαφανιζόταν…

Οι άνθρωποι στις κοινότητες που στηρίζει η ActionAid αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στη ζωή τους.

Όπως για παράδειγμα η Safia, που κρατάει τη φωτογραφία της νεκρής κόρης της Ρίμα που παρασύρθηκε από τα νερά όταν ο κυκλώνας Sidr χτύπησε το 2007 το χωριό της στο Νότιο Μπαγκλαντές.

153733Scr

credit: Mahmud /MAP/ActionAid

Η 72χρονη Bineta Fall φωτογραφίζεται στο χωράφι της στο νησί Baout στη Σενεγάλη. Ήταν η τελευταία που κατάφερε να φυτέψει ρύζι πριν από δεκαετίες. Το νησί που μπορούσε να θρέψει τους κατοίκους του, τώρα υφίσταται τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών εξαιτίας της ανόδου τους ύψους της θάλασσας, της αλάτωσης των εδαφών και της αστάθειας των βροχοπτώσεων.

 153436Scr

credit: Clément Tardif/ActionAid

«Έχουμε 30 χρόνια να καλλιεργήσουμε» εξηγεί. «Εκείνα τα χρόνια δεν χρειαζόταν να αγοράζουμε εισαγόμενο ρύζι. Τρώγαμε αυτό που καλλιεργούσαμε και έφτανε για ολόκληρη τη χρονιά.»

Εγκαταλειμμένο χωριό στο νησί Fayako στη Σενεγάλη, όπου ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας.

153485Scr

credit: Clément Tardif/ActionAid

Η 60χρονη Bengalata από την περιοχή Orisa φωτογραφίζεται μπροστά σε ένα πηγάδι που έχει βάθος 40 μέτρα κι έτσι είχε νερό κατά τη διάρκεια του καύσωνα που έπληξε την Ινδία το καλοκαίρι, που προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 2500 ανθρώπων.

158397Scr

credit: Florian Lang/ActionAid

Σε όλες τις κοινότητες όπου δουλεύει η ActionAid πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Σε όλες πρέπει να βρει συγκεκριμένες λύσεις μαζί με τους κατοίκους που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα την περιοχή της Safia στο Μπαγκλαντές φτιάχνει καταφύγια και υπερυψωμένους δρόμους ώστε να καταφεύγουν οι άνθρωποι όταν έρχεται κυκλώνας. Στη Σενεγάλη έχει πρόγραμμα αντιμετώπισης της αλάτωσης των εδαφών και της ξηρασίας με προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας και στην Ινδία πιέζει μαζί με τους κατοίκους ώστε η κυβέρνηση να φτιάχνει βαθιά πηγάδια που να μην επηρεάζονται τόσο από την ξηρασία.

Η ActionAid βρίσκεται ήδη στο Παρίσι για τη συνάντηση για την κλιματική αλλαγή και πιέζει για δίκαιες λύσεις ώστε ο πλανήτης μας να μην γίνει η κόλαση που προβλέπει η επιστήμη. 

[ad_2]

Click And Donate Actionaid