Είμαι 13 χρονών και δουλεύω σε σκουπιδότοπο

[ad_1]

Η  Pov Keou είναι 13 και ζει στο χωριό Along Veng στην Καμπότζη. Είναι ένα από τα παιδιά που δουλεύουν στο σκουπιδότοπο που βρίσκεται δίπλα στο χωριό τους. Οι αρχές της περιοχής μεταφέρουν τόνους σκουπιδιών κάθε μέρα εδώ και τα καίνε. Οι αναθυμιάσεις από την καύση είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο και φυσικά μολύνουν το περιβάλλον.

Μικροί και μεγάλοι από 10 χωριά πηγαίνουν καθημερινά στο σκουπιδότοπο για να σκάψουν στα μισοκαμένα σκουπίδια για υλικά που ανακυκλώνονται για να τα πουλήσουν. Σε έναν καλό μήνα θα βγάλουν 25 δολάρια.

Τα παιδιά που δουλεύουν εδώ είναι από 6 έως 15 ετών. Οι δάσκαλοί τους λένε ότι πριν ανοίξει ο σκουπιδότοπος τα παιδιά πήγαιναν συστηματικά σχολείο. Τώρα κάνουν απουσίες γιατί τα χρήματα που βγάζουν είναι απαραίτητα στις οικογένειές τους. Η Keoum εξηγεί:

“Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε εδώ με τη μαμά μου, δεν είχαμε λεφτά. Η μαμά μου ζήτησε από την αδερφή μου να τη βοηθήσει και η αδερφή μου ζήτησε από εμένα. Κι έτσι ξεκίνησα.”

Κάποια στιγμή αναγκάστηκε να σταματήσει γιατί έπαθε μόλυνση στα πνευμόνια. Τώρα είναι καλύτερα κι έτσι ξανάρχισε να δουλεύει. «Μαζεύω χαρτί, κονσέρβες και μερικές φορές φαγητό που το δίνουμε στα γουρούνια.»

File 18708

Ο Pek Koung είναι επίσης 13. Ψάχνοντας στα σκουπίδια κόβεται στα σπασμένα γυαλιά και τις ανοιγμένες κονσέρβες και αυτό τον πειράζει. Δεν τον πειράζει, όμως, η μυρωδιά. Στην αρχή έκανε εμετό, αλλά τώρα την έχει συνηθίσει.

Οι δάσκαλοι της περιοχής έχουν παραπονεθεί στις αρχές για την άσχημη μυρωδιά, αλλά και για την καύση των σκουπιδιών που παράγει ιδιαίτερα επιβλαβή στον οργανισμό τοξικά. Η καύση σκουπιδιών παράγει μεταξύ άλλων διοξίνες και φουράνιο, που είναι καρκινογόνα.

Όμως, οι μητέρες των παιδιών λένε ότι βγάζουν 2 δολάρια την ημέρα επιπλέον, που σημαίνει ότι μπορούν να πάρουν ρύζι και ψάρι για να θρέψουν τα παιδιά τους. «Δεν πρέπει να με βοηθούν, αλλά όταν είναι μαζί μου βγάζουμε περισσότερα. Θέλω τα παιδιά μου να μάθουν Χμερ και Αγγλικά και μην γίνουν χαζά σαν εμένα.» λέει η μητέρα του Koung.

Στην ερώτηση αν θέλει να συνεχίσει να δουλεύει στο σκουπιδότοπο, ο Koung απαντάει «αγαπάω τη μαμά μου.»

[ad_2]

Source link