Ένας μικρός έχει φέρει την καταστροφή για εκατομμύρια ανθρώπους

[ad_1]

Κάθε περίπου 5 χρόνια το φαινόμενο El Niño (το αγοράκι) αυξάνει τη θερμοκρασία της θάλασσας στον Ειρηνικό και αλλάζει τον καιρό σε μια τεράστια περιοχή στις χώρες που βρίσκονται στη ζώνη του ισημερινού.

Το φετινό El Niño είναι ιδιαίτερα άγριο. Εδώ και μήνες έχει προκαλέσει σφοδρές πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές και ακραία ξηρασία σε άλλες. Κοντά στα 29 εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Αφρική δεν έχουν αρκετή τροφή, καθώς η σοδιά για τα δημητριακά μειώθηκε κατά σχεδόν 25% το 2015. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια στην Κεντρική Αμερική.

Το El Niño επηρεάζει τόσο τεράστιες περιοχές που 11 χώρες όπου έχει προγράμματα η ActionAid έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Στη δεινότερη κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι της Αιθιοπίας καθώς αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 50 χρόνια. Στην ανατολική χώρα χάθηκε μέχρι και το 75% της σοδειάς. Έτσι, υπολογίζεται ότι 10,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν τρόφιμα το 2016. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αιθιοπία βρίσκεται μπροστά σε τέτοια απειλή και δυστυχώς στο παρελθόν, η κατάσταση είχε οδηγήσει στις γνωστές τραγικές εικόνες με τους σκελετωμένους ανθρώπους.

Elnino 2

Παιδιά από το χωριό Jaremo Kebele στην Αιθιοπία παίζουν στην καινούργια βρύση που κατασκευάστηκε από την ActionAid. Φωτογραφία: Emily Taylor/Shoot The Earth/ActionAid

Μπορείς να αντιμετωπίσεις μια τέτοια απειλή; Με μια λέξη: ναι. Χρειάζεται προγραμματισμός και έργα από το κράτος ώστε οι φτωχοί γεωργοί να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τη βροχή. Χρειάζεται εκπαίδευση ώστε να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν την ξηρασία με καλλιέργειες που δεν έχουν ανάγκη πολύ νερό και με τρόπους να συντηρούν τις σοδειές τους μέσα στο χρόνο.

Στις κοινότητες της ActionAid στην Αιθιοπία, ορισμένες από τις οποίες στηρίζονται από Ανάδοχους Παιδιού από την Ελλάδα, έχουν γίνει έργα για την επέκταση του δικτύου πόσιμου νερού και γίνεται συστηματική εκπαίδευση των γεωργών για να έχουν καλύτερες σοδιές ακόμα και τώρα στα δύσκολα. Έχουμε, επίσης, μοιράσει τροφή σε 15.000 ανθρώπους (στην Ankober και στο Girar Jarso) και σε 15.000 έχουμε μοιράσει νερό (στην Janamora). Σύντομα άλλοι 10.800 άνθρωποι θα έχουν νερό με την επέκταση της δράσης μας. Και φυσικά, όταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα περάσουν κι έρθουν οι βροχές, η ActionAid θα ενισχύσει ξανά τους γεωργούς ώστε να έχουν καλή παραγωγή.

Elnino 3

Ο Mejid Abdulle, πατέρας 5 παιδιών, από τη Kombolcha της Αιθιοπίας, εκπαιδεύτηκε από την ActionAid για τον τρόπο καλλιέργειας ρεβιθιών που δεν απαιτούν πολύ νερό, ενώ του παρείχαμε 10 κιλά σπόρων. Φωτογραφία: ActionAid

Ο μικρός θα αγριεύει τα επόμενα χρόνια γιατί η ένταση των φαινομένων θα είναι μεγαλύτερη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το γνωρίζουμε ήδη. Και θα είμαστε εκεί.

Γίνε κι εσύ μέρος της λύσης. Γίνε εσύ Ανάδοχος Παιδιού πατώντας εδώ.

 

Πηγές

Κεντρική φωτογραφία από: 

https://face2faceafrica.com/wp-content/uploads/2015/11/drought1.jpg 

Πληροφορίες από:

https://www.humanitarianresponse.info/en/system/files/documents/files/ocha_southern_africa_humanitarian_outlook_nov_2015-v1_0.pdf

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=52535#.Vqob5FIppAI

http://reliefweb.int/report/world/wake-call-el-ni-o-s-impact-children?utm_campaign=mailto

http://reliefweb.int/report/ethiopia/ethiopia-humanitarian-requirements-document-2016

[ad_2]

Click And Donate Actionaid