Έμπολα στη Δυτική Αφρική – ένα σενάριο τρόμου

[ad_1]

Φανταστείτε ένα σενάριο ταινίας τρόμου που σας φαίνεται υπερβολικό, πολλαπλασιάστε το επί δύο και πάλι θα είστε μακριά από την πραγματικότητα.

Ο Έμπολα είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους ιούς που γνωρίζουμε. Σκοτώνει το 90% των θυμάτων του. Ξεκινάει από τις νυχτερίδες που είναι φορείς χωρίς να ασθενούν. Στη συνέχεια, είτε οι άνθρωποι σκοτώνουν και τρώνε τις νυχτερίδες είτε μαϊμούδες και γουρούνια τρώνε μισοφαγωμένα από νυχτερίδες φρούτα και με τη σειρά τους τον μεταδίδουν στον άνθρωπο. 

Επιπτώσεις στον άνθρωπο 

Μόλις περάσει στους ανθρώπους ο ιός μεταδίδεται γρήγορα καθώς υπάρχει σε όλα τα σωματικά υγρά: από τον ιδρώτα μέχρι τα δάκρυα και από το σάλιο μέχρι τα ούρα.  Επιπλέον είναι μεταδοτικός ακόμα και μετά το θάνατο του ασθενή.

Τα συμπτώματα στην αρχή είναι πολύ συνηθισμένα: πονόλαιμος, πυρετός, πονοκέφαλος, πόνος στους μυς. Θα μπορούσαν να είναι μια βαριά γρίπη ή ελονοσία ή ένα σωρό άλλες ασθένειες της περιοχής. Όμως, δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γιατροί είναι να απαλύνουν τα συμπτώματα.

Το τέλος έρχεται σύντομα καθώς εξασθενεί ο οργανισμός κι ένα ένα τα όργανα σταματούν να λειτουργούν. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο ασθενής αρχίζει να αιμορραγεί εσωτερικά ή και από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα ή από πληγές στο σώμα που προκαλεί η ασθένεια.

 

File 24981Η κοινότητα Μπο

Φωτογραφία: Greg Funnell/ActionAid

 

Η Έμπολα στη Δυτική Αφρική

Φανταστείτε, τώρα, ότι είστε μια γυναίκα στην κοινότητα Μπο στη Σιέρα Λεόνε, πόσο φοβισμένοι θα ήσασταν. Ίσα-ίσα που έχετε πάει στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Ακούτε φήμες για μια ασθένεια που οι παλιοί θεωρούν είναι τιμωρία των θεών ή αποτέλεσμα κατάρας. Δεν μπορείτε να ρωτήσετε κανένα διότι ζείτε σε μια χώρα που έχει ένα γιατρό ή νοσοκόμο για κάθε 50.000 κατοίκους. Επιπλέον, η κλινική που βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά δεν έχει ούτε τα βασικά, ούτε καν τρεχούμενο νερό.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για σενάριο. Αυτή τη στιγμή, στη Δυτική Αφρική έχει ξεσπάσει η χειρότερη επιδημία Έμπολα στην ιστορία και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα συνεχίζει το θανατηφόρο έργο της για πολλούς μήνες ακόμα. Οι αριθμοί αυξάνονται καθημερινά. Έχουν ήδη καταγραφεί σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία 844 περιπτώσεις και 518 θάνατοι.

Πρόληψη

Σε μια ασθένεια που δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο, η μόνη πρόληψη είναι η γνώση. Αυτό κάνει η ActionAid στη Σιέρα Λεόνε, όπως στην κοινότητα Μπο. Συνάδελφοί μου και συνεργάτες της οργάνωσης έχουν μεταφράσει τις πληροφορίες πρόληψης στις τοπικές γλώσσες και πραγματοποιούν εκπαιδεύσεις στα χωριά, πηγαίνουν πόρτα – πόρτα για να μιλήσουν με όλους τους κατοίκους και κάνουν ραδιοφωνικές εκπομπές.

Μπροστά σε έναν τόσο τρομακτικό εχθρό, δεν έχω παρά θαυμασμό γι αυτούς τους ανθρώπους που ρισκάρουν τη ζωή τους για να σταματήσουν την επιδημία.

Αν θέλετε να βοηθήσετε κοινότητες στη Σιέρα Λεόνε και να στηρίξετε το έργο μας εκεί, μπορείτε να γίνετε Ανάδοχοι Παιδιού.

[ad_2]

Source link