Eκτοπισμένοι αθλητές γράφουν ιστορία ανοίγοντας τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο

© UNHCR/Benjamin Loyseau

Ο Σύρος κολυμβητής Ibrahim Al-Hussein ηγείται της πρώτης στα χρονικά Ανεξάρτητης Παραολυμπιακής Ομάδας στην Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο.

Ρίο, Βραζιλία – Με το πλήθος να χειροκροτεί ζωηρά και να επευφημεί όρθιο, δύο αθλητές με αναπηρία που έχουν ζήσει μία επιπλέον πρόκληση, αυτή του αναγκαστικού εκτοπισμού από την πατρίδα τους, άφησαν ιστορία ανοίγοντας την παρέλαση των αθλητών στην Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώγων του 2016 στο Ρίο.

Κρατώντας περήφανα τη σημαία της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο Σύρος κολυμβητής Ibrahim Al-Hussein, μπήκε στο διάσημο στάδιο Maracanã στην κεφαλή της πρώτης στα χρονικά Ανεξάρτητης Παραολυμπιακής Ομάδας, επευφημούμενος με ενθουσιασμό από 70.000 θεατές.

Όσο ήταν στη Συρία, ο Ibrahim έπαιρνε μέρος σε τοπικούς και εθνικούς αγώνες μέχρι που η αθλητική του πορεία διακόπηκε απότομα πριν πέντε χρόνια με το ξέσπασμα του πολέμου. Το 2014 πέρασε με ένα φουσκωτό στην Ελλάδα, όπου κατάφερε να επιστρέψει στο άθλημα της κολύμβησης.

“Είμαι τόσο χαρούμενος και περήφανος που ορίστηκα σημαιοφόρος. Είναι από τα πιο ωραία συναισθήματα που έχω βιώσει ποτέ”, εκμυστηρεύτηκε ο Ibrahim στην Ύπατη Αρμοστεία λίγο πριν την Τελετή Έναρξης, που την παρακολούθησαν ζωντανά θεατές σε όλο τον κόσμο.

“Πριν τον πόλεμο στη Συρία ονειρευόμουν να πάρω μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες… Μετά από όσα μεσολάβησαν και τον τραυματισμό μου, συνέχισα να προσπαθώ και τώρα βρίσκομαι στους Παραολυμπιακούς. Έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα”, πρόσθεσε.

Μέλος της Ανεξάρτητης Παραολυμπιακής Ομάδας είναι και ο Shahrad Nasajpour, ένας Ιρανός αθλητής με εγκεφαλική παράλυση, που πήρε άσυλο στις ΗΠΑ. Θα πάρει μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες με το άθλημα της δισκοβολίας, αλλά δεν θέλησε να μοιραστεί την ιστορία του για προσωπικούς λόγους.

Η Τελετή ξεκίνησε με μία αντίστροφη μέτρηση από τον Aaaron Wheelz. Ο αθλητής των extreme sports σε αναπηρικό αμαξίδιο κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα μία εξαώροφη ράμπα και πέρασε μέσα από ένα πάνελ στο σχήμα του αριθμού μηδέν, δίνοντας το έναυσμα της έναρξης των Αγώνων εν μέσω μιας βροχής πυροτεχνημάτων.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης εθελοντές ένωσαν πάνω από 1.000 κομμάτια ενός παζλ που πήρε το σχήμα καρδιάς συμβολίζοντας το μήνυμα της Τελετής: “Η καρδιά δεν γνωρίζει όριο. Όλοι μας έχουμε καρδιά.”

Εν όψει της έναρξης των Αγώνων, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, δήλωσε ευτυχής που πρόκειται να χειροκροτήσει τον Ιbrahim και το Shardad. “Αποτελούν σύμβολο της δύναμης και της αποφασιστικότητας των προσφύγων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Η Ανεξάρτητη Παραολυμπιακή Ομάδα δείχνει πόσα μπορούν να καταφέρουν οι πρόσφυγες με αναπηρία όταν έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους”, πρόσθεσε.

Οι δύο αθλητές ακολουθούν τα χνάρια της δημοφιλούς Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, που έγραψε τη δική της ιστορία στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Μπορεί οι δέκα αθλητές αυτής της Ομάδας να μην κέρδισαν μετάλλια, άλλα έφεραν στο προσκήνιο το θάρρος και τη δύναμη όλων των προσφύγων και αναγκαστικά εκτοπισμένων στον κόσμο, ενός πληθυσμού που ξεπερνά πια τα 65 εκατομμύρια.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ο Ibrahim θα αγωνιστεί στα 50 μέτρα και 100 μέτρα ελεύθερο. Η συμμετοχή του στους Αγώνες έρχεται σε λιγότερο από ένα χρόνο από τότε που άρχισε να κολυμπάει πάλι τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από ένα διάλειμμα πέντε χρόνων. Tον Απρίλιο ο Ibrahim είχε κρατήσει την Ολυμπιακή Φλόγα κατά τη διαδρομή της στην Ελλάδα μέσα από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα. Ήταν μία συμβολική κίνηση αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.

« Επιστροφή

Click And Donate Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες