Cate Blanchett: Συγκλονισμένη αλλά και πιο "πλούσια" από την εμπειρία της με τους πρόσφυγες

© UNHCR/Susan Hopper

Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α. Cate Blanchett, απευθυνόμενη στο προσωπικό του οργανισμού στα κεντρικά γραφεία στη Γενεύη.

ΓΕΝΕΥΗ – Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) Cate Blanchett δήλωσε σήμερα ότι  είναι συγκλονισμένη αλλά και πιο «πλούσια» από την εμπειρία της με τους πρόσφυγες, ενώ εξήρε την Υ.Α. λέγοντας ότι αποτελεί μια «πυξίδα ηθικής» εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης αναγκαστικού εκτοπισμού.

Η κ. Blanchett επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Υ.Α. κατά τη διάρκεια διήμερου ταξιδιού της στη Γενεύη και είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε εκατοντάδες μέλη του προσωπικού της Υ.Α. στο αίθριο του κτιρίου.

Η δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός είπε ότι από την ημέρα που εντάχθηκε στην οικογένεια της Υ.Α. το 2014, η ζωή της έχει «συγκλονιστεί και έχει γίνει πιο πλούσια».

«Νιώθω συγκλονισμένη από την κλίμακα της ολοένα αυξανόμενης κρίσης αναγκαστικού εκτοπισμού, από τη Συρία έως το Νότιο Σουδάν και το Μπαγκλαντές… Συγκλονισμένη από τις συγκινητικές προσωπικές ιστορίες της τραγωδίας που κρύβεται πίσω από αυτούς τους τεράστιους αριθμούς.»

«Αλλά νιώθω επίσης και πιο «πλούσια» έχοντας το προνόμιο να συναντήσω οικογένειες προσφύγων με απίστευτη αντοχή, αξιοπρέπεια και γενναιοδωρία απέναντι σε ασύλληπτες καταστάσεις. Από τη στιγμή που βλέπεις κάτι τέτοιο, δεν μπορείς πια να στρέφεις το βλέμμα αλλού.»

Από τότε που η Cate Blanchett ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α. πριν δύο χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω διώξεων και συρράξεων παγκοσμίως έφτασε στο ρεκόρ των 65,6 εκατομμυρίων. Ανάμεσά τους, οι πρόσφυγες είναι πάνω από 21 εκατομμύρια.

«Με έχουν σοκάρει και με έχουν συγκινήσει βαθιά οι ιστορίες που έχω ακούσει από τους πρόσφυγες και, όπως κι εσείς, νιώθω απογοήτευση και θυμό από την έλλειψη μιας παγκόσμιας δυναμικής, η οποία θα μπορούσε να αναστρέψει μόνιμα τους παράγοντες που συμβάλλουν στην παγκόσμια κρίση εκτοπισμού», είπε. «Οι αριθμοί από μόνοι τους προκαλούν δέος».

Με την ιδιότητα της Πρέσβειρας Καλής Θέλησης της Υ.Α. η κ. Blanchett έχει πραγματοποιήσει αποστολές στο Λίβανο και την Ιορδανία, όπου συνάντησε πρόσφυγες και ανιθαγενείς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου στη Συρία.

Μίλησε τιμητικά για την «υπομονή, το πάθος και τη δοτικότητα» του προσωπικού της Υ.Α. που συνάντησε στο πεδίο και ανέφερε πως ήταν γι αυτήν «αξιοσημείωτο και συναρπαστικό» το να βλέπει το σημαντικό έργο που προσφέρουν.

«Μιλάτε φυσικά για την ανάγκη να προσφέρουμε ελπίδα στους πρόσφυγες και αυτό είναι οπωσδήποτε ζωτικής σημασίας. Αλλά πρέπει να πω, αν αυτό έχει κάποια αξία, ότι εσείς – ως οργανισμός – δίνετε και σε μένα ελπίδα», ανέφερε.

«Έχετε δει τα πάντα. Πλέετε σ’ αυτά τα ταραγμένα νερά σε καθημερινή βάση και αυτό που θέλω ειλικρινά να σας πω σήμερα είναι ‘ευχαριστώ’… Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο οργανισμός έχει πραγματικά μια πυξίδα ηθικής, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη στον κόσμο αυτή τη στιγμή».

Με την ιδιότητα της Πρέσβειρας Καλής Θέλησης η κ. Blanchett, η οποία κατάγεται από την Αυστραλία, έχει επίσης συναντήσει οικογένειες προσφύγων και αιτούντων άσυλο, που είχαν μεταφερθεί στο παρελθόν από την Αυστραλία στη Νήσο των Χριστουγέννων, στο Ναουρού και την Παπούα Νέα Γουινέα. Άκουσε από τους ίδιους τους πρόσφυγες τα όσα υπέφεραν εξαιτίας της πολιτικής της Αυστραλίας για εξωεδαφική επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου.

Μιλώντας στη Γενεύη, είπε ότι «η ανοιχτόκαρδη και φιλόξενη» χώρα στην οποία μεγάλωσε «έχει  θεμελιωθεί με επιτυχία πάνω στη μετανάστευση και σε μια ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων» και μπορούσε να υπερηφανεύεται για την πολυπολιτισμικότητά της.

«Αλλά λίγο λίγο, και ιδίως κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, έχει μεταλλαχθεί σε φρούριο», είπε. 

Αυτό την κινητοποίησε να ασχοληθεί ενεργά με την υπεράσπιση των προσφύγων. «Δεν μπορούσα να το αγνοώ άλλο πια. Όχι μόνο αυτό που συνέβαινε στην πατρίδα μου, αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της, η κ. Blanchett είπε ότι ανυπομονεί για τη συνέχεια της στενής συνεργασίας της με την Υ.Α. τη νέα χρονιά και ευχαρίστησε το προσωπικό από τα βάθη της καρδιάς της, που την έχει υποδεχτεί τόσο θερμά στην αξιοθαύμαστη οικογένειά του.  

«Βρισκόμαστε στην αρχή μια χρονιάς δυνητικά μεγάλων αλλαγών. Διαδραματίζετε καταλυτικό ρόλο στο να διαμορφωθεί ένα νέο πρότυπο για μια πιο δίκαιη και βιώσιμη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης – και αυτό είναι κάτι αξιέπαινο.»   


 

 

« Επιστροφή

Click And Donate Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες