ActionAid: γιατί ανέστειλε τη δράση της για τους πρόσφυγες στη Λέσβο

ActionAid: Δήλωση για το έργο μας στη Λέσβο μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία

Η ActionAid πιστεύει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επιστροφή των προσφύγων αποτελεί ένα επαίσχυντο πολιτικό παζάρι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων και κινδυνεύει να παραβιάσει τόσο το δίκαιο της ΕΕ όσο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Η συμφωνία είναι άδικη και απάνθρωπη και μετατρέπει τις εγκαταστάσεις υποδοχής όπου έχουμε εργαστεί σε κέντρα κράτησης.
Πάντα μιλάμε και ενεργούμε κατά της κακομεταχείρισης και της κράτησης των ευάλωτων ανθρώπων και εκείνων που αναζητούν ασφάλεια και προστασία στην Ευρώπη.
H ActionAid αποφάσισε να αναστείλει τη δράση της για τους πρόσφυγες στη Μόρια της Λέσβου.Δεν είναι μια απόφαση που πήραμε εύκολα. Πιστεύουμε ότι σε μια περίοδο που τα δικαιώματα και η αξιοπρέπειά των προσφύγων αγνοούνται εξαιτίας των πολιτικών σκοπιμοτήτων της Ευρώπης, οι προσφυγικές οικογένειες για τις οποίες εργαζόμαστε και οι γυναίκες που έρχονται στα κέντρα για τις Γυναίκες και τα μωρά τους της ActionAid χρειάζονται στήριξη, ακριβή και ανεξάρτητη ενημέρωση και προστασία περισσότερο από ποτέ. Στην υπάρχουσα φάση, ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μας ώστε να συνεχίσουμε αυτό το έργο στη Μόρια. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα στρατόπεδο κράτησης όπου οι άνθρωποι κρατούνται παρά τη θέλησή τους γιατί απλά αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη.
Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε το έργο μας στο δεύτερο κέντρο καταγραφής της Λέσβου, στο Καρά Τεπέ, ενώ παραμένει ανοικτό και οι άνθρωποι που μένουν εκεί είναι σε θέση να έρχονται και να φεύγουν ελεύθερα. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε θέση ανοιχτά εναντίον της συμφωνίας, της κράτησης και της απέλασης εκείνων που ζητούν προστασία και ασφάλεια, όπως επίσης και του ευρύτερου ζητήματος καταπάτησης των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Θα χρησιμοποιήσουμε το έργο μας στη Λέσβο για να διαμορφώσουμε τη θέση μας και να βοηθήσουμε ώστε να ακουστεί η φωνή εκείνων που επηρεάζονται άμεσα από αυτό, ειδικά των γυναικών.
Θα παρακολουθούμε την κατάσταση και θα συνεχίσουμε το έργο μας μόνο εάν οι συνθήκες μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε με διαφανή τρόπο που παρέχοντας πλήρη, σαφή και ανοιχτή πληροφόρηση που βοηθά στην προστασία των δικαιωμάτων των ευάλωτων ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια και είναι προς το συμφέρον τους.
Η μόνη πραγματική λύση στην κρίση αυτή είναι ένα τέλος στη σύγκρουση και το φόβο στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού ​​καθώς και μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με ειρήνη και αξιοπρέπεια. Μέχρι τότε, οι άνθρωποι που ζουν με το φόβο, θα συνεχίσουν να είναι αναγκασμένοι να φεύγουν για να βρουν προστασία και ασφάλεια. Τα ευρωπαϊκά κράτη και η Τουρκία δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν αυτούς τους ανθρώπους ως διαπραγματευτικό ατού, αλλά να ενεργούν με συντονισμένη και ανθρωπιστική προσέγγιση, επιτρέποντας την οικογενειακή επανένωση, ασφαλείς νόμιμες διαδρομές για άσυλο αλλά και το σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας.