«Το Χαμόγελο του Παιδιού» το Α’ εξάμηνο του 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 20 Ιουλίου 2016
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» το Α’ εξάμηνο του 2016
στήριξε 52.200 παιδιά και παρείχε 28.326 υπηρεσίες σε παιδιά πρόσφυγες μετανάστες χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση παρά μόνο με την υποστήριξη του κόσμου
Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ανακοινώθηκε ο αριθμός των παιδιών που στήριξε ο οργανισμός, καθώς και οι υπηρεσίες που παρείχε στα παιδιά πρόσφυγες μετανάστες το α’ εξάμηνο του 2016.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με 437 άτομα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, 2.770 εθελοντές, αδιάκοπη δουλειά, σεβασμό στους θεσμούς και με την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του κόσμου κατάφερε και το α’ εξάμηνο του 2016 να προσφέρει σταθερές και ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα παρά την τεράστια δυσκολία εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση των δράσεών του. Ενώ με ίδιους πόρους και καμία επιπρόσθετη χρηματοδότηση παρείχε τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του σε χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα.
Ο κ. Γιαννόπουλος περιστοιχιζόμενος από τους Συντονιστές των δράσεων του Οργανισμού, στην ομιλία του παρουσίασε τα βασικά στατιστικά στοιχεία των κοινωνικών δράσεων που υλοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι όλα είναι αποτέλεσμα της εξειδικευμένης, επιστημονικής ομάδας των επαγγελματικών που στελεχώνουν τον Οργανισμό καθώς και της πολύτιμης προσφοράς των εθελοντών που σταθερά, αλλά ειδικότερα στις έκτακτες δράσεις για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, ήταν καθοριστική.
Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Πάντα με σεβασμό στους θεσμούς και με αδιαπραγμάτευτη τη διαφάνεια, τη συνέπεια και την ποιότητα για ένα ακόμα εξάμηνο καταφέραμε, με την υποστήριξη των πολιτών, να στηρίξουμε 52.200 παιδιά και τις οικογένειές τους, ανταποκρινόμενοι στο 100% των αιτημάτων που λάβαμε, ενώ παράλληλα βρεθήκαμε δίπλα και στα χιλιάδες προσφυγόπουλα που –όπως κάθε παιδί- έχουν δικαίωμα στη ζωή και το μέλλον, παρέχοντάς τους όχι ευκαιριακά αλλά ουσιαστικά 28.326 υπηρεσίες σε κάθε επίπεδο (υλική ενίσχυση, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, άμεση βοήθεια σε περίπτωση εξαφάνισης ή άλλου κινδύνου, διακομιδές, υποστήριξη στα νοσοκομεία κ.λ.π.).
Ωστόσο οι δυσκολίες είναι πολλές. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσπαθεί να βρει λύσεις. Βασικό θέμα είναι η απαλλαγή μας από την παράλογη φορολογία με την οποία επιβαρυνόμαστε (ΕΝΦΙΑ, Τέλη κυκλοφορίας κ.λ.π.), η οποία ουσιαστικά στερεί πόρους από τις δράσεις άρα τα παιδιά που χρήζουν στήριξης. Για το συγκεκριμένο ευχόμαστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουμε λάβει και εντός του μήνα να έχουμε θετική ανταπόκριση. Παράλληλα, μας ταλανίζει το γνωστό θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με το Σπίτι του Οργανισμού στην Αρχαία Κόρινθο όπου 40 παιδιά και 30 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν αναίτια και βίαια κυριολεκτικά στο «δρόμο». Παλεύουμε και έχοντας συμμάχους μας το σύνολο της κοινωνίας της Κορίνθου ευχόμαστε να επιλυθεί. Ενώ τέλος, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μεμονωμένες περιπτώσεις ιερωμένων –το μεμονωμένες το τονίζω- όπου έχουν εκδώσει εγκυκλίους βάσει των οποίων απαγορεύεται στους συγγενείς που χάνουν κάποιο προσφιλές τους πρόσωπο να επιλέγουν αντί στεφάνων να στηρίζουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την τοποθέτηση κουμπαράδων του Οργανισμού.
Ως εθελοντής επικεφαλής των Διεθνών Προγραμμάτων και Συνεργασιών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», αλλά και με την ιδιότητα του τ. Πρέσβεως του Βελγίου στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε ο κ. Marc Van den Reeck.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το έργο και την ποιότητα του. Σήμερα βασική πρόκληση είναι να στηρίξουμε όλα τα παιδιά στην Ελλάδα, τα παιδιά θύματα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύει η χώρα, αλλά και τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εδώ. Πρέπει να κρατήσουμε αυτή την ισορροπία και μέχρι σήμερα το έχουμε πετύχει. Πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι στόχος δεν είναι να εξασφαλίσουμε ευκαιριακά ένα γεύμα, αλλά να αναπτύξουμε ποιοτικές δράσεις.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», φορέας με συμβουλευτικό καθεστώς στον ΟΗΕ, αναγνωρισμένος διεθνώς για το έργο του δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία χρηματοδότηση από φορείς που ανήκουν στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.
Επίσης, ούτε από το πρώτο πακέτο των 300.000.000€ της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO) για το προσφυγικό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν έχει λάβει 1€!.
Ευτυχώς όμως τα εχέγγυα που έχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχουν φέρει δίπλα μας ανθρώπους και φορείς από τον κόσμο, οι οποίοι εμπιστευόμενοι τον Οργανισμό, μας ενισχύουν.
Οι Καναδοί πολίτες, ελληνικής καταγωγής και μη, έχουν ήδη κινητοποιηθεί και μέσα από μια καμπάνια ευαισθητοποίησης που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους 6 μήνες για τη στήριξη στη διπλή πρόκληση της κοινωνικής κρίσης και του προσφυγικού προβλήματος στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα, επίσημοι φορείς, σύλλογοι και πολίτες έχουν δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα, άλλα όχι αποκλειστικά, στη Γερμανία παρέχοντας μια σημαντική υποστήριξη, ώστε να ανταποκριθούμε στις τεράστιες ανάγκες».
Βάσει των στατιστικών στοιχείων για το Α’ εξάμηνο του 2016:
● Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 132.121 τηλεφωνικές κλήσεις (734 κλήσεις ανά ημέρα) με το 39,5% να αφορά σε καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο.
● Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 352 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 722 παιδιά.
● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 4.828 τηλεφωνικές κλήσεις.
● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 120 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών.
● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116111» δέχτηκε 4.075 τηλεφωνικές κλήσεις.
● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116111» παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα ανηλίκων σε 2.556 άτομα.
● Αντιμετώπισε 50 περιστατικά επιτόπιας παρέμβασης που αφορούσαν 77 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο.
● Δέχτηκε 60 αιτήματα για φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο που αφορούσαν 100 παιδιά. Συνολικά 287 παιδιά μεγαλώνουν στα 11 Σπίτια του οργανισμού πανελλαδικά.
● Στα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στον Μύτικα έμειναν 46 παιδιά. Το 80% των παιδιών συμμετείχαν στη δράση λόγω κοινωνικών αιτιών.
● 67 πλέον ενήλικα παιδιά συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τον οργανισμό, ενώ σπουδάζουν κι εργάζονται.
● Υποστηρίχτηκαν 664 παιδιά με προβλήματα υγείας και ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε σε 3.014 αιτήματα. Από το σύνολο των παιδιών το 30,5% ήταν ανασφάλιστα!
● Στήριξε πανελλαδικά 8.189 παιδιά και τις οικογένειές τους με προβλήματα διαβίωσης. Από το σύνολο των παιδιών, τα 1.624 υποστηρίχθηκαν για πρώτη φορά. Σε ποσοστό 85,8% οι οικογένειες ήταν άνεργων γονέων ή απασχόλησης σε επισφαλή εργασία.
● Πραγματοποίησε διακομιδές 1.755 νεογνών και παιδιών, ανταποκρινόμενο σε 2.955 σήματα και διανύοντας 152.515 χιλιόμετρα! Από τα 1.755 παιδιά, τα 415 ήταν νεογνά και βρέφη, εκ των οποίων τα 87 ήταν σε θερμοκοιτίδα, διασωληνωμένα ή και τα δύο.
● Με τις 3 κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής (πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», Ακουoλογική/Οφθαλμολογική μονάδα και Οδοντιατρική μονάδα) εξέτασε δωρεάν 5.033 παιδιά πανελλαδικά, πραγματοποιώντας 8.308 προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.
● 4.802 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά σε 6 νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
● Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 25.748 παιδιά στο πλαίσιο 793 επισκέψεων πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.
● 43 παιδιά έλαβαν 1.845 θεραπευτικές υπηρεσίες από την διεπιστημονική ομάδα που στελεχώνει «Το Σπίτι του Παιδιού»
● 2.091 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά στον παιδότοπο του οργανισμού στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – Ελευθέριος Βενιζέλος.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», παράλληλα ανταποκρίθηκε στις επιπρόσθετες ανάγκες που προέκυψαν από το προσφυγικό διατηρώντας –τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά- τις υπόλοιπες δράσεις και υπηρεσίες του. Με την τεράστια συμμετοχή των εθελοντών του οργανισμού και με δεδομένη την εμπειρία, την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του, κατάφερε να βρεθεί σε 19 σημεία πανελλαδικά παρέχοντας 28.326 υπηρεσίες σε παιδιά πρόσφυγες μετανάστες.
Αναλυτικότερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από 29/2 έως και 30/6, πραγματοποίησε:
● 15.890 δράσεις υλικής ενίσχυσης σε παιδιά και 950 σε ενήλικες
● 3.523 ιατρικές εξετάσεις σε παιδιά
● 1.567 διακομιδές νεογνών και παιδιών
● 98 δράσεις υποστήριξης σε νοσηλευόμενα παιδιά
● Παροχή 5.176 ιατροφαρμακευτικών σκευασμάτων σε παιδιά
● 1.999 δράσεις δημιουργικής απασχόλησης σε παιδιά
● Διαχείριση 70 κλήσεων για σοβαρά θέματα στις Γραμμές 1056, 116000, 116111
● Διανομή 20.000 ενημερωτικών φυλλαδίων αναφορικά με τις Ευρωπαϊκές Γραμμές 116000 και 116111
Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία και η συνολική παρουσίασή τους: http://www.hamogelo.gr/48.1/Press-Kit
Περισσότερες πληροφορίες: «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Γραφείο Τύπου, Νάταλι Καρακιουλάφη, 210-3306140, 6936-523039, press@hamogelo.gr