Πρωτοφανής πολιτική κρίση στη Μεγάλη Βρετανία

[ad_1]

Η Αγγλία βιώνει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων 25 ετών. Εργατικοί και συντηρητικοί μπαίνουν σε μια περίοδο εσωκομματικής εσωστρέφειας την ώρα που η κοινωνία είναι απολύτως διχασμένη και αποπροσανατολισμένη.

Σε μια πρωτοφανή δίνη οδηγείται η πολιτική ζωή στη Βρετανία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τα δύο μεγάλα κόμματα, Συντηρητικοί και Εργατικοί, εισέρχονται σε περίοδο εσωστρέφειας και ανατροπών ενώ μια διχασμένη χώρα βλέπει με αγωνία τις προοπτικές για το μέλλον.

Η κρίση στο Εργατικό Κόμμα κορυφώθηκε το πρωί της Κυριακής με την απομάκρυνση από τη θέση του σκιώδους υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Μπεν, από τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Νωρίτερα, ο Μπεν είχε εκφράσει την αποδοκιμασία του στον Κόρμπιν, λέγοντας ότι αίρει την εμπιστοσύνη του προς τον αυτόν. Η απομάκρυνση του Χίλαρι Μπεν, ηγετικής προσωπικότητας της κεντρώας πτέρυγας των Εργατικών, δρομολογεί αναμενόμενη βροχή παραιτήσεων κορυφαίων βουλευτών, μελών του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου. Παρόλο που ο Κόρμπιν έσπευσε να δηλώσει ότι δεν παραιτείται, η μαζική ανταρσία πρωτοκλασάτων βουλευτών θα οδηγήσει απαρέγκλιτα σε νέα κούρσα διαδοχής.

Στο βαρύ κλίμα, προστίθεται σημερινή δημοσκόπηση που θέλει το 30% των ψηφοφόρων των Εργατικών στις τελευταίες εκλογές να δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν το κόμμα υπό την ηγεσία του Κόρμπιν. Τον θεωρούν απόλυτα υπεύθυνο για την ήττα των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Κάμερον-Όσμπορν κατά του Τζόνσον

Παράλληλα, στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα έγκριτες πληροφορίες θέλουν το δίδυμο Κάμερον-Όσμπορν να ασκούν όλη την επιρροή που διαθέτουν στην κοινοβουλευτική ομάδα για να αποτρέψουν την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία. Είναι γνωστό ότι ο Τζόνσον δεν διαθέτει ερείσματα στους βουλευτές, τα 2/3 των οποίων τρέφουν βαθειά αντιπάθεια προς το αυτόν.

Παράλληλα, σε λιγότερο από 48 ώρες έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 3 εκατ. υπογραφές πολιτών που ζητούν νέο δημοψήφισμα. Ο αριθμός ανεβαίνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Η Βρετανία έχει εισέλθει σε μια εποχή αβεβαιότητας, με χιλιάδες που ψήφισαν υπέρ του Brexit να δηλώνουν μετανοιωμένοι και να επιρρίπτουν την ευθύνη στους υπευθύνους της καμπάνιας Leave. Και οι οποίοι επιχειρούν τώρα στροφή 180 μοιρών και αποστασιοποιούνται από τις υποσχέσεις τους.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

[ad_2]

Click And Donate Χαμόγελο Του Πεδιού