Σε όλο τον κόσμο, γυναίκες γελούν παρά τις δυσκολίες. Είναι οι μητέρες μας, οι γιαγιάδες μας, οι σύζυγοί μας, οι αδερφές μας, οι φίλες μας. Στις χώρες δράσης μας είναι γυναίκες που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τρία γεύματα την ημέρα για την οικογένειά τους. Είναι γυναίκες που στερήθηκαν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο, αλλά κατάφεραν να στείλουν τις κόρες τους. Είναι οι γυναίκες που μας εμπνέουν αυτή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Δες το πιο χαμογελαστό βίντεο του κόσμου:
Στην ActionAid στηρίζουμε τις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ενδυνάμωσή τους και η μείωση της ανισότητας είναι για εμάς προτεραιότητα. Έτσι, δουλεύουμε για:
Την πρόσβαση όλων των κοριτσιών στην εκπαίδευση
Να αποκτήσουν δική τους δουλειά και εισόδημα, ενδυναμώνοντας τις και δημιουργώντας γυναικείους συνεταιρισμούς
Να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών, οι πρόωροι γάμοι και η κλειτοριδεκτομή
Να δυναμώσει η φωνή τους στην οικογένειά τους, την κοινότητά τους και τους θεσμούς.
Η στήριξη των γυναικών δεν είναι μόνο δίκαιη, κάνει και τον κόσμο καλύτερο. Διότι, τα παιδιά μητέρων που έχουν πάει σχολείο έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν μετά τα 5 τους χρόνια.
Σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι γυναίκες έχουν πολύ πιο δύσκολη ζωή μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Κινδυνεύουν να παντρευτούν πριν γίνουν καν 15 ετών. Κινδυνεύουν να υποστούν κλειτοριδεκτομή. Κινδυνεύουν να μείνουν αγράμματες. Κινδυνεύουν να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρέπει να παλέψουν σε έναν κόσμο που είναι τόσο άδικος που πρέπει να δίνουν τη ζωή τους για τα δικαιώματά τους και που έπρεπε ο ΟΗΕ να θεσπίσει ημέρα για εκείνες στις 8 Μαρτίου.
Όμως, οι αγώνες τους και οι προσπάθειες όλων μας να γίνει αυτός ο κόσμος πιο δίκαιος φέρνουν αποτελέσματα:
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 1990 παγκοσμίως πέθαιναν 385 γυναίκες κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την εγκυμοσύνη σε κάθε 100.000 γεννήσεις. Το 2015, ο αριθμός των θανάτων είχε πέσει στις 216. Στις δε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, η βελτίωση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή καθώς ο αριθμός των θανάτων έπεσε από 903 γυναίκες το 1990 σε 436 ανά 100.000 γεννήσεις, το 2015. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε εντυπωσιακή πτώση κατά περισσότερο από 50%.
Και στον τομέα της εκπαίδευσης υπάρχει πρόοδος. Σύμφωνα με την UNESCO, παγκοσμίως το 1999 σχεδόν το 77% των γυναικών άνω των 15 ετών γνώριζαν γραφή και ανάγνωση ενώ το 2015, το ποσοστό είχε ανέβει στο 83%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν σχεδόν το 70% το 1999 και στο 78% το 2015. Αυτό μεταφράζεται σχεδόν 36 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες αναλφάβητες.