10η Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της αυτοκτονίας
Θα θυμάμαι για πάντα και ποτέ δεν θα ξεχάσω
Δευτέρα: Μου πήραν τα χρήματα μου
Τρίτη: Με έβριζαν
Τετάρτη: Έσκισαν τη στολή μου
Πέμπτη: έτρεχε αίμα από το σώμα μου
Παρασκευή: Τελείωσε
Σάββατο: Ελευθερία
Αυτά είναι τα τελευταία λόγια στο ημερολόγιο του 13χρόνου Vijay Singh από το Manchester, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του.
H 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού στο πλαίσιο της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκτονικών ισοδύναμων συμπεριφορών. Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης παρουσιάστηκε μια αύξηση των αυτοκτονιών, τουλάχιστον της τάξης του 30% και ανάλογη αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας. Ταυτόχρονα σύμφωνα με διεθνή στοιχεία έχει σημειωθεί ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 1.000.000 αυτοκτονίες παγκοσμίως, μια αυτοκτονία πραγματοποιείται κάθε 20 δευτερόλεπτα, ενώ μια απόπειρα πραγματοποιείται κάθε δευτερόλεπτο.
Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τα παρακάτω:
● Μην αφήνετε το άγχος, την κατάθλιψη και τις αρνητικές σκέψεις να πάρουν τον έλεγχο στην συμπεριφορά του παιδιού σας. Σε όλους τους ανθρώπους συμβαίνει απλά να μην έχουν κέφια. Όταν όμως αυτή η κατάσταση επιμένει για μήνες, τότε είναι που οι γονείς θα πρέπει να διευκολύνουν το παιδί να χειριστεί αυτή την κατάσταση. «Είμαι εδώ για σένα», «Με ενδιαφέρει να ακούσω τι σου συμβαίνει». Πολλές φορές δεν χρειάζεται να δώσετε συμβουλές, απλά να ακούσετε.
● Πάρτε σοβαρά οποιαδήποτε δήλωση αυτοκτονίας ή αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Αποφύγετε να ερμηνεύετε τέτοιες συμπεριφορές ως εφηβικές υπερβολές ή θεατρινισμούς
● Συμβουλεύστε τον έφηβο / την έφηβη να μην έχει υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό του. Να θυμάστε ότι η αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και η καλή αυτοεικόνα είναι η καλύτερη αντιμετώπιση σε αυτοκτονικές σκέψεις.
● Παροτρύνετε το παιδί στον αθλητισμό. Ακόμη και η ήπια άθληση μπορεί να σταματήσει τις αυτοκτονικές σκέψεις
● Αναζητήστε άμεσα επαγγελματική βοήθεια. Το θέμα της αυτοκτονίας είναι τόσο δύσκολο και σύνθετο που δεν αρκούν μόνο η αγάπη και το ενδιαφέρον. Θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί επαγγελματική βοήθεια. Και να θυμάστε… εμπιστευτείτε τον θεραπευτή / την θεραπεύτρια. Τα αποτελέσματα της θεραπείας δεν είναι άμεσα ορατά.
«Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας».
9/9/2016