Χρειάζεται το παιδί μου λογοθεραπεία;

Χρειάζεται το παιδί μου λογοθεραπεία;

Χρειάζεται το παιδί μου λογοθεραπεία;

Τι ακριβώς είναι η Λογοθεραπεία;
Λογοθεραπεία είναι το σύνολο των θεραπειών σε άτομα όλων των ηλικιών-παιδιά και ενήλικες- τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα στην ομιλία (δηλαδή στην άρθρωση ή στη ροή), στο λόγο (δηλαδή στη λεκτική επικοινωνία) ή στη φωνή (δηλαδή στο επίπεδο του λάρυγγα ή των φωνητικών χορδών).

Γιατί κάποια παιδιά μιλούν πιο γρήγορα από κάποια άλλα;
Κάθε παιδί είναι μοναδικό! Στην πορεία της γλωσσικής του εξέλιξης είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί επιβράδυνση, παρ’ όλο που η βιολογική του ανάπτυξη συνεχίζεται φυσιολογικά. Πρέπει να τονιστεί ότι όλα τα παιδιά δεν κατακτούν στον ίδιο χρόνο τα διάφορα γλωσσικά στάδια. Οι λόγοι που συντελούν σε αυτό είναι πρώτα απ’ όλα το φύλο του παιδιού. Έχει παρατηρηθεί ότι τα κορίτσια παρουσιάζουν πιο γρήγορη γλωσσική εξέλιξη σε σχέση με τα αγόρια. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά, δηλαδή κατά πόσο είναι πλούσιο ή όχι σε γλωσσικά ερεθίσματα. Οι γονείς όμως θα πρέπει να αποφεύγουν τις συγκρίσεις μεταξύ των παιδιών.

Τα παιδιά που μιλούν πιο γρήγορα θεωρούνται πιο έξυπνα από τα παιδιά που καθυστερούν να μιλήσουν;
Η καθυστέρηση της γλωσσικής ανάπτυξης ενός παιδιού σε σχέση με τα γλωσσικά στάδια της ηλικίας του δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη χαμηλής νοημοσύνης. Ούτε και το αντίστροφο αποτελεί κριτήριο υψηλής νοημοσύνης. Με λίγα λόγια, η γλωσσική ανάπτυξη από μόνη της δεν αρκεί για να χαρακτηρίσει τη νοημοσύνη του παιδιού.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει δυσκολία λόγου;
Οι γονείς θα πρέπει να προβληματιστούν αρχικά αν σε ηλικία 3 ετών το λεξιλόγιο του παιδιού τους περιλαμβάνει ελάχιστες λέξεις. Επίσης, εάν το παιδί δεν έχει σωστή ομιλία, δεν παράγει σωστά ορισμένους ήχους, δυσκολεύεται να δημιουργήσει μικρές φράσεις και δεν κατανοεί απλές εντολές. Μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν όταν το παιδί σε ηλικία έως 4 ετών δεν αρθρώνει σωστά όλους τους ήχους της γλώσσας, η ομιλία του δε γίνεται κατανοητή από τους άλλους και το ίδιο αδυνατεί να κατανοήσει σύνθετες εντολές. Ακόμη, εάν χρησιμοποιεί λίγα ρήματα, παραλείπει άρθρα και επίθετα, αποφεύγει τον πληθυντικό αριθμό και αδυνατεί να διηγηθεί τι έκανε στον παιδικό σταθμό.
 
Πώς πρέπει να μιλάω στο παιδί μου;
Αρχικά, θα πρέπει να του μιλάτε με καθαρή ομιλία και όχι «μωρουδίστικα» ακόμη και αν είναι μικρό. Θα πρέπει να περιμένετε να σας απαντήσει και όχι να το διακόπτετε ολοκληρώνοντας εσείς τη φράση του. Χρήσιμο θα ήταν όταν του μιλάτε να κατεβαίνετε στο ύψος του για να μπορείτε να το κοιτάζετε στα μάτια. Τα βιβλία με παιδικά ποιηματάκια αρέσουν πολύ στα παιδιά και συγχρόνως τα βοηθούν να βάζουν στη σειρά τις λέξεις, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ομιλία τους. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να διορθώνετε πιθανά λάθη στην ομιλία του παιδιού προκαλώντας του ενοχές. καθώς το παιδί δεν είναι ότι δε θέλει να μιλήσει σωστά αλλά ότι δεν μπορεί.  
 
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι κάποιες αδυναμίες στο λόγο του παιδιού θα διορθωθούν μόνες τους με το πέρασμα του χρόνου. Ισχύει αυτό;
Εάν οι γονείς διαπιστώσουν ότι το παιδί δε μιλά καθαρά και οι αδυναμίες στο λόγο του υπάρχουν και μετά την ηλικία των τεσσάρων ετών, τότε θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν λογοθεραπευτή.  Ας μην ξεχνάμε ότι ο γραπτός λόγος είναι η οπτικοποίηση του προφορικού, δηλαδή, όπως μιλάει το παιδί, με τον ίδιο τρόπο θα γράφει. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό μέχρι την είσοδό του στο σχολείο να έχει διορθώσει πιθανά λάθη στην ομιλία του για να αποφύγει μαθησιακές δυσκολίες.

Η Λογοθεραπεία έχει άμεσα αποτελέσματα ή χρειάζεται χρόνος;
Ο χρόνος ολοκλήρωσης του λογοθεραπευτικού προγράμματος εξαρτάται από το είδος της διαταραχής, την ανταπόκριση του παιδιού και τη δυνατότητα των γονέων για συνεργασία. Συνήθως όμως η θεραπεία διαρκεί λίγους μήνες και μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια. Οι θεραπευτικοί στόχοι του παιδιού πραγματοποιούνται μέσα από το παιχνίδι καθώς στόχος μας είναι το παιδί να μαθαίνει και να βελτιώνεται με ευχάριστους και διασκεδαστικούς τρόπους.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

 

12/10/2016
 

Click And Donate Χαμόγελο Του Παιδιού