Περίπου 120 πρόσφυγες και μετανάστες, που για μήνες έμεναν στην παλιά αποθήκη SK Market στη Βόρεια Ελλάδα, κοιμούνται πια, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, στα κρεβάτια τους, σε δωμάτια ξενοδοχείων. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη μεταφορά προσφύγων από αποθήκες, σε καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας, αυξάνοντας τον αριθμό των αποθηκών που έχουν μέχρι τώρα εκκενωθεί σε τρεις.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μεταφέρει ανθρώπους από τα κρατικά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και άλλους χώρους, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία εδώ και ένα χρόνο. Όμως, με την έλευση του χειμώνα και την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, μετά από αίτημα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Ύπατη Αρμοστεία επιτάχυνε τις μεταφορές από ιδιαιτέρως εκτεθειμένα κέντρα, με τη συνδρομή κι άλλων εταίρων στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας όλων για καλύτερες συνθήκες. Η πιο πρόσφατη μεταφορά πραγματοποιήθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπό την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας.
Ο χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα ήταν φέτος πολύ δριμύς, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάνοντας τη καθημερινότητα των κατοίκων που διέμεναν γύρω και μέσα σε αποθήκες ανυπόφορη. Την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου, σχεδόν 50 κάτοικοι της αποθήκης Frakapor δεν ένιωθαν – ίσως για πρώτη φορά – το κρύο να είναι τόσο βαρύ. Είχε φτάσει η ώρα να επιβιβαστούν στο λεωφορείο που είχε νοικιάσει η Ύπατη Αρμοστεία και να φύγουν από τον χώρο. Όλοι τους πια φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με προνομιακή τιμή μέσω του προγράμματος φιλοξενίας που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν σε αποθήκες κοιμόνταν ακόμα σε σκηνές, στημένες στο έδαφος, μέσα στα παλιά βιομηχανικά κτίρια. Η παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας, που τοποθέτησε ξύλινα δάπεδα κάτω από αυτές τις σκηνές, βοήθησε στη μικρή βελτίωση της κατάστασης αλλά όχι για πολύ, καθώς οι θερμοκρασίες συνέχιζαν να πέφτουν και κάποιες φορές άγγιξαν τους -10 οC κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στις αρχές Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, πέντε χώροι φιλοξενίας σε αποθήκες (Ωραιόκαστρο, Frakapor, Καραμανλής, Καλοχώρι/SK Market, και Ραιδεστός/Βασιλικά) ορίστηκαν ως προτεραιότητα ώστε οι άνθρωποι που διέμεναν εκεί να μεταφερθούν από τις σκηνές σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Ο χώρος φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στη Βόρεια Ελλάδα. Από εκεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν τους τελευταίους μήνες σε άλλες δομές φιλοξενίας. Στη Ρεδαιστό/Βασιλικά φιλοξενούνταν 700 άνθρωποι, από τους οποίους σήμερα σχεδόν κανένας δεν ζει πια εκεί.
Σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ, η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να αναζητά νέους χώρους φιλοξενίας με στόχο να μεταφερθούν εκεί όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν σε αποθήκες. Στη Βόρεια Ελλάδα, ο Οργανισμός καλύπτει τη φιλοξενία σε περισσότερα από 200 διαμερίσματα, πέντε ξενοδοχεία και 20 οικογένειες υποδοχής. Από τις αρχές Νοεμβρίου του 2016, σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς στη Βόρεια Ελλάδα, περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε εναλλακτικές μορφές φιλοξενίας.
Το φθινόπωρο, και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων προετοιμασίας για το χειμώνα που είχαν ανατεθεί αρχικά στην Ύπατη Αρμοστεία, ο Οργανισμός τοποθέτησε περισσότερους από 400 προκατασκευασμένους οικίσκους σε τέσσερις χώρους φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου πολύ πριν αρχίσουν τα πρώτα κρύα κανείς δεν κοιμόταν πια σε σκηνές. 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στους προκατασκευασμένους οικίσκους που τοποθετήθηκαν με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας.
Επιπλέον, τον Οκτώβριο, η Ύπατη Αρμοστεία μετέφερε σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία 100 άτομα από τον χώρο φιλοξενίας στο Κουτσόχερο και στο τέλος Νοεμβρίου περίπου 1.100 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία από την Πέτρα Ολύμπου, που εκκενώθηκε ακριβώς λίγο πριν το χιόνι σκεπάσει τις σκηνές στο παγκοσμίως γνωστό βουνό της Ελλάδας.
- Της Liene Veide, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
« Επιστροφή