Γράφω αυτό το γράμμα-φυλαχτό
Και το γράφω με ελευθερία, όχι με ζόρι
Αν ζήσω, θα σε δω
Aν πεθάνω, θα έχεις το φυλαχτό μου…
(Χαμίντ, 16 χρονών, από το Πακιστάν)
Σα φυλαχτό έχουν κρατήσει πάνω από 1000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα τις λέξεις των ασυνόδευτων παιδιών, που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και την παιδικότητά τους πολύ νωρίς διασχίζοντας τη θάλασσα του Αιγαίου. Θέλοντας να κάνουν κάτι για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, διάβασαν, πειραματίστηκαν και ζωντάνεψαν αυτές τις λέξεις και τα όνειρα των συνομήλικών τους, ώστε να ακουστούν δυνατά παντού.
Από το περασμένο Σάββατο 18 Μαρτίου και μέχρι το τέλος του μήνα, κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει σε πάνω από 7 πόλεις της Ελλάδας, κάτι που έχει γίνει αισθητό και απλώνει όλο και περισσότερο, σαν ένα κύμα αλληλεγγύης. Είναι αποτέλεσμα μίας μακράς δημιουργικής διαδικασίας, που ξεκίνησε με ένα βιβλίο – καραβάκι. Το βιβλίο “Μονόλογοι από το Αιγαίο – το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων”, που αποτελεί μια συλλογή από προσωπικές μαρτυρίες ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Παιδιά που βρέθηκαν μόνα στην Ελλάδα αναζητώντας καταφύγιο και προστασία. Με αφορμή το βιβλίο και ένα κάλεσμα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Κι αν ήσουν εσύ;” του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την πρωτοβουλία πήραν εκατοντάδες μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους και τα σχολεία τους. Πολλές ώρες εθελοντικής δουλειάς, προβών και προβληματισμών, η αναγκαία στήριξη από ένας πλήθος φορέων της τοπικής τους κοινότητας και μία ημέρα ορόσημο – 21 Μαρτίου – έδωσαν σε αυτό το κάτι τη μορφή των μαθητικών Φεστιβάλ “Μονόλογοι από το Αιγαίο”.
“Ας μην τους ξεχάσουμε” ζήτησαν οι μικροί μαθητές από το κοινό που παρακολούθησε στην Αθήνα τα δρώμενα με θέμα τα ασυνόδευτα παιδιά. © UNHCR/ Υ. Κyvernitis
Και ήταν όλοι εκεί – σχεδόν 2000 άνθρωποι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Πάτρα και Τρίκαλα πλημμύρισαν τους Δημοτικούς χώρους, τα πνευματικά κέντρα και τα θέατρα, που φιλοξένησαν τη δουλειά των μαθητών. Σχολεία, συγγενείς, φίλοι, φορείς της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι των Αρχών αλλά και κάποια από τα ίδια τα ασυνόδευτα παιδιά, που τόσο απλόχερα μοιράστηκαν τις ιστορίες τους στο βιβλίο. Αλλά κανένας δεν περίμενε την αμεσότητα και την αυθεντικότητα του κάθε μοναδικού δρώμενου, που ετοίμασαν τα 69 σχολεία των Φεστιβάλ. Τη συγκίνηση του να βλέπεις τη μαρτυρία ενός εφήβου από τόσο μακριά, να βγαίνει αυθόρμητα από το στόμα ενός παιδιού στην Ελλάδα “Ελπίζω να ξεχάσω τον πόλεμο και τις δυσκολίες που έχω περάσει. Θέλω να ζήσω τις καλές μέρες του μέλλοντος”.
Oι μαθητές του 8ου Γυμνασίου από το Δροσερό Ξάνθης επί σκηνής στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. ©Hellenic Theatre/Drama & Education Network – UNHCR
“Ίσως μια από τις πιο αξιόλογες κ συγκινητικές παραστάσεις που έχω δει στη ζωή μου…Να βλέπεις νέα παιδιά να μετέχουν σε ένα τόσο ενδιαφέρον δρώμενο με ευαισθησία, σοβαρότητα κ επαγγελματισμό. Όταν βλέπεις τέτοιες προσπάθειες θυμάσαι ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα σε τούτον τον κόσμο”. Κάπως έτσι ένιωσαν όλοι όσοι ταξίδεψαν με τα δρώμενα των μαθητών και με οδηγό το βιβλίο – καραβάκι “Μονόλογοι από το Αιγαίο”. Και κάπως έτσι θα φτάσει ακόμα στην Κέρκυρα, τα Ιωάννινα, το Βόλο και ποιος ξέρει πού ακόμα.
Από το Φεστιβάλ των Μονολόγων στα Τρίκαλα, όπου συμμετείχαν 11 σχολεία από Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα ©Gogos
Για το πρόγραμμα “Κι αν ήσουν εσύ;” αυτή δεν είναι παρά η φυσική κατάληξη μιας ομαδικής δουλειάς με συνέπεια, αφοσίωση και όραμα. Από σχολεία που δοκιμάζουν και δοκιμάζονται στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ανοιχτά σε όλα τα παιδιά και στις ανάγκες όλων των παιδιών. Από σχολεία που δεν διστάζουν να δείξουν σε οποιαδήποτε συγκυρία ότι είμαστε μαζί χωρίς διακρίσεις. Και είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες.
Ένα συλλογικό θεατρικό δρώμενο από 100 μαθητές της Πάτρας παρακολούθησε το κοινό στον κατάμεστο Δημοτικό Πολυχώρο Αίγλη ©Hellenic Theatre/Drama & Education Network – UNHCR
« Επιστροφή