Συρία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν μη ασφαλείς συνθήκες στον καταυλισμό Al-Hol μετά από τον θάνατο μέλος του προσωπικού τους

Συρία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν μη ασφαλείς συνθήκες στον καταυλισμό Al-Hol μετά από τον θάνατο μέλος του προσωπικού τους

Βορειοανατολική Συρία, 2 Μαρτίου 2021 – Μετά τον θάνατο ενός από τα μέλη του προσωπικού τους και τον τραυματισμό άλλων τριών στον καταυλισμό για εκτοπισμένους Al-Hol στη βορειοανατολική Συρία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι σοκαρισμένοι κι εκφράζουν τη λύπη και τη βαθιά ανησυχία τους για τα περιστατικά και για την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν όσοι διαμένουν στον καταυλισμό, τα δύο τρίτα των οποίων είναι παιδιά.

Ricardo Garcia Vilanova

Τη νύχτα της 24ης Φεβρουαρίου, ένα μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σκοτώθηκε στη σκηνή στην οποία διέμενε. Τρεις μέρες αργότερα, το παιδί ενός άλλου εργαζόμενου πέθανε σε φωτιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια ενός γάμου στον καταυλισμό και τρία ακόμη μέλη του προσωπικού τραυματίστηκαν.

«Το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου, ο συνάδελφός μας ήταν εκτός υπηρεσίας με την οικογένειά του όταν σκοτώθηκε», λέει ο Will Turner, διευθυντής επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία. «Προσπαθούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση και τις συνθήκες γύρω από τον θάνατό του. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε υποστήριξη στην οικογένεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του συναδέλφου μας».

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη το απόγευμα της 27ης Φεβρουαρίου όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε μια σκηνή όπου οι άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν έναν γάμο. Ένα παιδί έπεσε κατά λάθος πάνω σε μία θερμάστρα ντίζελ.

Η φωτιά εξαπλώθηκε σε γειτονικές σκηνές. Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν στη φωτιά, ανάμεσά τους και η τετράχρονη κόρη ενός εργαζόμενου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Περίπου 30 άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων τριών μελών του προσωπικού της οργάνωσης και αρκετών από τα μέλη των οικογενειών τους. Πολλοί από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στην πόλη Al-Hassakeh, αν και υπάρχει σύγχυση γύρω από το ποιος παραπέμφθηκε σε ποιο νοσοκομείο και ο συνολικός αριθμός των τραυματιών παραμένει άγνωστος.

«Θέλω απλώς να μάθω πού είναι το παιδί μου», είπε ένα από τα μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που νοσηλεύεται στο Al-Hassakeh, ο οποίος δεν μπόρεσε να πάρει πληροφορίες για άλλους τραυματίες από την οικογένειά του. «Το μόνο που σκέφτομαι είναι η οικογένειά μου».

Οι συνθήκες ασφάλειας στον καταυλισμό AL Hol είναι απαράδεκτες τα τελευταία δύο χρόνια. Φέτος, επιδεινώθηκαν περαιτέρω, με πάνω από 30 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο. Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν σε συμπλοκές, άλλοι δέχθηκαν διασταυρούμενα πυρά, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με μαχαίρια ή πέθαναν σε ατυχήματα που μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

 Κατά το δεύτερο εξάμηνο του Ιανουαρίου, τέσσερα θύματα πυροβολισμών, συμπεριλαμβανομένης μιας μητέρας και ενός παιδιού, μεταφέρθηκαν σε μια κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για υποσιτισμένα παιδιά στον καταυλισμό, σε δύο ξεχωριστά περιστατικά βίας με όπλα.

Ως αποτέλεσμα της επιδεινούμενης κατάστασης ασφάλειας στο Al-Hol, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά κάποιες δράσεις τους εντός του καταυλισμού, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ιατρικής περίθαλψης μέσα στις σκηνές που ζουν οι άνθρωποι και ορισμένων δράσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά καταδεικνύουν την έκταση της βίας και της ανασφάλειας που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν στον καταυλισμό. Το Al-Hol βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τοπικών αρχών και των δυνάμεων ασφαλείας που εμποδίζουν τους περισσότερους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα όρια του καταυλισμού.

«Οι άνθρωποι βρίσκουν βίαιο θάνατο, συχνά  μέσα τις σκηνές όπου ζουν», λέει ο Turner. «Πολλοί από αυτούς που σκοτώνονται αφήνουν πίσω τους παιδιά που δεν έχουν κανέναν άλλο για να τα φροντίσει. Οι αρχές έχουν την ευθύνη να διασφαλίζουν στους ανθρώπους ασφάλεια και προστασία. Αυτό δεν είναι ένα ασφαλές περιβάλλον και σίγουρα δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να μεγαλώσουν τα παιδιά. Αυτός ο εφιάλτης πρέπει να σταματήσει».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τη διεθνή κοινότητα και τις χώρες με πολίτες εντός του καταυλισμού Al-Hol να αναλάβουν την ευθύνη και να βρουν πιο μακροπρόθεσμες λύσεις για τους ανθρώπους που ζουν εκεί – λύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν σε εθελοντική βάση και να είναι εναρμονισμένες με τη διεθνή νομοθεσία και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ