Σεισμός στην Αϊτή: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται στις έκτακτες ιατρικές ανάγκες

Σεισμός στην Αϊτή: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται στις έκτακτες ιατρικές ανάγκες

Στις 8:30 το πρωί της 14ης Αυγούστου, σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών ρίχτερ έπληξε τη νότια περιοχή της Αϊτής, και συγκεκριμένα τις επαρχίες Grande Anse, Nippes και Sud. Από τις 15 Αυγούστου, εκτιμάται ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.000 και οι τραυματίες τους 5.700, σύμφωνα με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής.

MSF

Αυτά τα στοιχεία αναμένεται να αλλάξουν τις επόμενες ώρες και ημέρες, καθώς πολλοί δήμοι στις πληγείσες περιοχές παραμένουν απομονωμένοι από την υπόλοιπη χώρα.

Σπίτια και υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών δομών, έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές στις πληγείσες περιοχές. Ορισμένα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τους ασθενείς τους και άλλα στερούνται ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα. Οι μετασεισμοί και οι κατολισθήσεις έχουν προκαλέσει επιπλέον ζημιές.

Μια τροπική καταιγίδα με το όνομα Grase, αναμένεται να πλήξει τις σεισμόπληκτες περιοχές της Αϊτής με ισχυρή βροχή από σήμερα, προκαλώντας πρόσθετες ανησυχίες.

Η ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις επαρχίες Grand Anse, Nippes και Sud

Τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με έδρα το Port-à-Piment και μια ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης από το Port-au-Prince άρχισαν να βοηθούν τραυματίες ασθενείς στην επαρχία Sud. Το νοσοκομείο στο Port-à-Piment, όπου οι ομάδες μας παρείχαν μέχρι πρόσφατα υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, υπέστη ζημιά. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι γυναίκες, λάμβαναν ιατρική φροντίδα ως νέες μητέρες και μεταφέρθηκαν σε μια σκηνή με σκοπό να συνεχιστεί η παροχή φροντίδας.

Στο Port-à-Piment, οι ομάδες μας συμβάλουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης ασθενών που έχουν επίσης τραυματιστεί από τον σεισμό.

Στο Port-Salut, η ομάδα μας δέχτηκε τουλάχιστον 16 επισκέψεις ασθενών με τραύματα και κατάγματα, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών που παραπέμπονται από το Port-à-Piment και το Les Cayes. Το ιατρικό μας προσωπικό και οι συνεργάτες τους επίσης φροντίζουν τους τραυματίες πραγματοποιώντας χειρουργεία και μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Στο Les Cayes, μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχει εφόδια, ιατρικό εξοπλισμό και ιατρικό προσωπικό στο γενικό νοσοκομείο της περιοχής.

Στην πιο απομακρυσμένη περιοχή του Les Anglais μια ομάδα μας αξιολογεί τις ανάγκες και μεταφέρει ασθενείς στο Port-a-Piment και σε άλλες περιοχές. Τα οχήματα δεν μπορούν να καλύψουν μεμιάς όλη τη διαδρομή προς το Les Anglais αυτήν τη στιγμή, οπότε οι ασθενείς πρέπει να μετακινούνται με δύο διαφορετικά οχήματα, καθιστώντας το ταξίδι ιδιαίτερα δύσκολο.

Μια ακόμη ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έφτασε στις 15 Αυγούστου στις Nippes και επισκέφθηκε το νοσοκομείο Sainte-Thérèse στο Miragane, το οποίο δέχθηκε 59 τραυματίες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δώρισαν προμήθειες στο νοσοκομείο, ενώ ένας χειρουργός και νοσηλευτής από την ομάδα μας βρίσκονται στο νοσοκομείο παρέχοντας υποστήριξη. Παράλληλα μια άλλη ομάδα αξιολογεί την κατάσταση στις περιοχές Baradères και Petit Trou, στις Nippes, που όπως φαίνεται έχουν πληγεί σοβαρά.

Ακόμη, οι ομάδες μας έστειλαν προμήθειες έκτακτης ανάγκης από το Port-au-Prince to Sud προς τις περιοχές που υπάρχει ανάγκη (συμπεριλαμβανομένου κιτ πρώτων βοηθειών, σκηνές για κλινικές έκτακτης ανάγκης, φάρμακα, εφόδια για μεταγγίσεις αίματος και γύψο). Ορισμένες διαδρομές πρόσβασης, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και περιπλέκουν την παροχή βοήθειας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους τις επόμενες ημέρες, στέλνοντας περισσότερες ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, εφόδια επείγουσας ανάγκης από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων δύο φορτηγών αεροσκαφών από τις Βρυξέλλες.

Στο Port-au-Prince

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα νοσηλεύουν τραυματίες στο νοσοκομείο, στην Tabarre. Στις 14 Αυγούστου, έξι τραυματίες από το νότο εισήχθησαν στην συγκεκριμένη δομή.

Για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων σε αίμα, οι ομάδες μας ξεκίνησαν μια εκστρατεία αιμοδοσίας στη γειτονιά Turgeau του Port-au-Prince στις 14 Αυγούστου, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Στις 15 Αυγούστου, οι ΓΧΣ άνοιξαν ένα κέντρο έκτακτης ανάγκης στη γειτονιά Turgeau και άρχισαν να παρέχουν φροντίδα σταθεροποίησης της κατάστασης των ασθενών.

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, είμαστε παρόντες στην Αϊτή εδώ και 30 χρόνια. Οι τακτικές δραστηριότητές μας συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Tabarre στο Port-au-Prince, όπου θεραπεύουμε ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα και τραυματισμούς. Παρέχουμε φροντίδα σε νέες μητέρες αλλά και υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στο Port-a-Piment στην επαρχία Sud της Αϊτής, όπου και φροντίζουμε θύματα σεξουαλικής βίας. Μετά από 15 χρόνια, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το κέντρο έκτακτης φροντίδας στο Marissant, Port-au-Prince, αφού μια ένοπλη ομάδα πυροβόλησε την εγκατάστασή μας στις 26 Ιουνίου, θέτοντας σε κίνδυνο το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ