Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Το θαύμα της Ράζια

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Το θαύμα της Ράζια

50 χρόνια τώρα είμαστε δίπλα σε γυναίκες όπως η Ράζια. Τις βλέπουμε να προσπαθούν, να αγωνίζονται, να ονειρεύονται και εμείς τους παρέχουμε φροντίδα. Αφιερώνουμε το μήνα Μάρτιο και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε όλες τους.

Dora Vangi/MSF

«Δεν συμβαίνει συχνά μία γυναίκα να έχει γεννήσει και να έρχεται στο νοσοκομείο δύο μέρες αργότερα έχοντας στην κοιλιά της ένα ακόμη μωρό. Μου συνέβη όμως σε μία ορεινή περιοχή του Πακιστάν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.»

Η Ράζια ήταν 28 χρόνων και είχε άλλα τρία παιδιά, τα οποία τα είχε γεννήσει στο σπίτι. Το ίδιο σκόπευε να κάνει και αυτή τη φορά όταν την έπιασαν οι πόνοι. Γέννησε ένα αγόρι και έμεινε έκπληκτη όταν έμαθε ότι εγκυμονούσε ένα ακόμη μωρό, το οποίο όμως δεν έλεγε να έρθει. Μετά από δύο μέρες αναμονής, πήγε στο τοπικό νοσοκομείο όπου την παρέπεμψαν στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η Ράζια διέσχισε με αυτοκίνητο τα βουνά του βόρειου Πακιστάν μια μέρα του Γενάρη που το χιόνι έκανε τους δρόμους σχεδόν απροσπέλαστους.

«Όταν έφτασε στην κλινική μας το μωρό ήταν ακόμα ζωντανό. Την έβαλα αμέσως στο χειρουργείο για επείγουσα καισαρική τομή. Δεν θα ξεχάσω την αγωνία όση ώρα

περιμέναμε το κλάμα του μωρού. Όλοι κρατούσαμε την αναπνοή μας. Έλεγχα τους παλμούς του όταν άρχισε να κλαίει. Ήταν ένα υγιέστατο κοριτσάκι και το προσωπικό την

ονόμασε «Θαύμα».

Σεβερίν Καλουάρτς, μαιευτήρας γυναικολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Πακιστάν

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με εκπαιδευμένο προσωπικό, παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες μητρικής υγείας οι οποίες περιλαμβάνουν: προγεννητική, μεταγεννητική και νεογνική φροντίδα, χειρουργικές υπηρεσίες, επείγουσα μαιευτική, οικογενειακό προγραμματισμό, πρόληψη μετάδοσης του ιού HIV από τη μητέρα στο παιδί.

Το 2019 βοηθήσαμε να γεννηθούν 96.800 παιδιά στο Πακιστάν και συνολικά 330.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις γυναίκες που μας έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο, χρειαζόμαστε τη δική σου βοήθεια.

Δες εδώ πώς μπορείς να βοηθήσεις

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ