Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραδίδουν μετά από έξι χρόνια το πρόγραμμά μαιευτικής και νεογνικής φροντίδας στο Likoni της Κένυας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραδίδουν μετά από έξι χρόνια το πρόγραμμά μαιευτικής και νεογνικής φροντίδας στο Likoni της Κένυας

Στα έξι χρόνια από τότε που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να προσφέρουν υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στο Likoni, στην Mombasa όπου διαχειρίζονται  περίπλοκους τοκετούς, έχουν δει σημαντική πρόοδο στη μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας.

Yann Libessart/MSF

Πριν από το 2016, στο Likoni δεν υπήρχαν μαιευτικές ή νεογνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Οι μέλλουσες μητέρες από την επαρχία έπρεπε να φτάσουν στη Mombasa για να γεννήσουν στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης. Αλλά το ταξίδι με τις ασφυκτικά γεμάτες βάρκες μπορεί συχνά να προκαλέσει οδυνηρές, μερικές φορές ακόμη και θανατηφόρες, καθυστερήσεις για τις γυναίκες και τα μωρά τους που χρειάζονται επείγουσα μαιευτική φροντίδα.

Όταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν για πρώτη φορά δράσεις, δημιούργησαν μια καινοτόμα δομή σε ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ, δίπλα στο Κέντρο Υγείας Mrima, από όπου προσέφεραν υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων και καισαρική τομή. Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν να εργάζονται για την επέκταση και τον εξοπλισμό της Mrima. Το νέο Κέντρο Υγείας Mrima άνοιξε επίσημα τον Μάιο του 2018, με χωρητικότητα 40 κλινών, επαγγελματικά σχεδιασμένες αίθουσες συμβουλευτικών υπηρεσιών και βελτιωμένο ιατρικό εξοπλισμό για να καλύψουν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και να παρέχουν ένα καλύτερο περιβάλλον για τις μητέρες.

Εκτός από την επείγουσα μαιευτική και νεογνική περίθαλψη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσέφεραν επίσης υπηρεσίες αποκατάστασης για τους επιζώντες σεξουαλικής και έμφυλης βίας και πρόσφατα ενσωμάτωσαν εξετάσεις και εμβολισμούς κατά της ηπατίτιδας Β ως μέρος του πακέτου μητρικής φροντίδας  για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου από μητέρα σε παιδί.

«Η πανδημία επηρέασε αρκετά την κατάσταση εδώ καθώς πολλές μέλλουσες μητέρες καθυστερούν τις επισκέψεις τους στο κέντρο υγείας. Οπότε παραμένουμε εστιασμένοι στην παροχή έγκυρων και έγκαιρων πληροφοριών για την υγεία», λέει η Dana Krause, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κένυα.

 «Ταυτόχρονα, ελπίζουμε ότι παρά τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, οι εθνικές και νομαρχιακές αρχές θα διασφαλίσουν ότι οι προϋπολογισμοί υγείας δεν θα επηρεαστούν έτσι ώστε η πρόσβαση σε ασφαλείς τοκετούς να μπορεί να διατηρηθεί και να επεκταθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια» .

Στο παρελθόν, η απεργία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας το 2017, και πάλι στα τέλη του 2020, έθεσε προκλήσεις για τη συνέχιση των υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Το 2017, στο αποκορύφωμα της απεργίας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, οι τοκετοί σημείωσαν τριπλάσια αύξηση στη Mrima, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνέχισαν τις υπηρεσίες τους. Και πάλι, στα τέλη του 2020, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρενέβησαν για να διατηρήσουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, ακόμη και όταν είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσης του προγράμματος.

Μέσα στα έξι αυτά χρόνια που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστήριξαν το Κέντρο Υγείας Mrima, βοήθησαν σε 30.000 τοκετούς, πραγματοποίησαν 4.100 καισαρικές και πάνω από 53.000 προγεννητικές και 28.500 μεταγεννητικές συνεδρίες.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για το υποδειγματικό έργο στο Νοσοκομείο Mrima» δήλωσε ο Χασάν Αλί Γιόχο, κυβερνήτης της Mombasa. «Αυτή η δομή είναι τώρα η πρώτη επιλογή για τοκετούς. Έχουμε εισαγωγές από όλη τη Mombasa και πέρα από αυτή. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει τεράστια συμβολή στην επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας».

 

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ