Την οργισμένη αντίδραση της πακιστανικής κυβέρνησης προκάλεσε η αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα υποχρεώσει την χώρα να απελευθερώσει τον καταδικασμένο γιατρό που πιστεύεται ότι βοήθησε τη CIA να εντοπίσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Διαβάστε επίσης:
Ο Τραμπ είπε στο Fox News πως, αν εκλεγεί, θα κάνει το Πακιστάν να απελευθερώσει τον Σακίλ Αφρίντι «μέσα σε δύο λεπτά».
Αντίθετα με την εσφαλμένη αντίληψη του κ. Τραμπ, το Πακιστάν δεν είναι αποικία των ΗΠΑ, δήλωσε ο πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Τσόντρι Νισάρ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τύχη του Αφρίντι θα αποφασισθεί από τα πακιστανικά δικαστήρια και την κυβερνηση του Πακιστάν και όχι από τον Τραμπ, ακόμα και αν γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Ουάσινγκτον θεωρεί ήρωα τον Αφρίντι, όμως το Πακισταν τον καταδίκασε το 2012 σε κάθειρξη 33 ετών με την κατηγορία ότι ανήκε στη μαχητική οργάνωση Λασκάρ-ι-Ισλάμ, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Ο 50χρονος γιατρός είχε οργανώσει μια εκστρατεία εμβολιασμών κατά της ηπατίτιδας C, που στην πραγματικότητα ήταν το προκάλυμμα για να εξακριβωθεί το πού ακριβώς κρυβόταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.
Ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου 2011 από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο σπίτι του στο Αμπονταμπάντ του Πακιστάν. Αυτή η εντυπωσιακή επέμβαση ξένων δυνάμεων θεωρήθηκε ταπεινωτική για τις πακιστανικές αρχές, πλήγωσε τις σχέσεις του Πακιστάν με τις ΗΠΑ και περιέπλεξε σημαντικά την υπόθεση του Σακίλ Αφρίντι.
Σύμφωνα με τον συνήγορό του, Καμάρ Ναντίμ, ο γιατρός κρατείται στην απομόνωση σε ένα μικρό κελί αλλά παρά τις προφυλάξεις που λαμβάνονται, η ζωή του απειλείται.
»» Ο γολγοθάς του Δρ Αφρίντι
Ο Ναντίμ, που δεν έχει καμία επαφή με τον πελάτη του εδώ και δύο χρόνια, είναι ο δεύτερος δικηγόρος που ανέλαβε την υπόθεση: ο πρώτος εγκατέλειψε τη χώρα γιατί δεχόταν απειλές από τους Ταλιμπάν και τελικά σκοτώθηκε το 2015, όταν θέλησε να επισκεφθεί την πατρίδα του.