“Σε καιρούς αυξανόμενων ανισοτήτων η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες οργανώσεις όπως η “ΑΠΟΣΤΟΛΗ”. Το επίπεδο παροχών και υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας, το οποίο προσφέρεται από τις δομές της είναι από τα υψηλότερα που έχω συναντήσει στην Ευρώπη”, τόνισε η κα Heather Roy, Γενική Γραμματέας της “ΕυρωΔιακονίας”, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού Χριστιανικού δικτύου οργανισμών κοινωνικής πρόνοιας, ολοκληρώνοντας το απόγευμα την επίσκεψή της στις δομές του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Εν όψει της προοπτικής να καταστεί η “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” προσεχώς πλήρες μέλος της “ΕυρωΔιακονίας”, το κλιμάκιο που έφθασε στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες επισκέφθηκε δομές συσσιτίων, το “Δημήτρειο” Κέντρο Φροντίδας Παιδιού στο Μοσχάτο, το “Καρέλλειο” Κέντρο Αλτσχάϊμερ και Ανοϊκών Παθήσεων στο Χαλάνδρι, το Εκπαιδευτικό Κέντρο για Πρόσφυγες και Μετανάστες στην Ομόνοια, καθώς επίσης και τον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων “Εστία” στον Άγιο Δημήτριο Αττικής.
Η επίσκεψη εργασίας αποτελεί το τελικό στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ” στο πανευρωπαϊκό δίκτυο (www.eurodiaconia.org) 46 εκκλησιών και Χριστιανικών οργανισμών σε 32 χώρες, που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες και φροντίδα υγείας και προωθούν ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης.
“Οι προσφερόμενες κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες φροντίδας, είτε αυτές απευθύνονται σε Έλληνες είτε σε πρόσφυγες και μετανάστες, εγγυώνται το σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν ότι κάθε άτομο αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και ιδιαιτέρως με ανθρώπινη αγάπη”, υπογράμμισε η κα Roy.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ” κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της διευρωπαϊκής και διαχριστιανικής αλληλεγγύης και συνεργασίας τόσο για την υπέρβαση των πολλαπλών κρίσεων που μαστίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την γενικότερα ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με αιχμή την παρατεταμένη διπλή ανθρωπιστική κρίση, οικονομική και κοινωνική, αλλά και μεταναστευτική, της οποίας τις επώδυνες συνέπειες υφίσταται κατά τρόπο ενίοτε καταχρηστικό ο Ελληνικός Λαός, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο μεγάλες προκλήσεις, μία εσωτερική και μία έξωθεν προερχόμενη. Οι δυσκολίες είναι πολλές και ενίοτε εξαιρετικά περίπλοκες, ενώ και οι δυνατότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης εξανεμίζονται προϊόντος του χρόνου.
Η επικεφαλής του δικτύου, και ο συνεργάτης της κ. Antonio La Mantia, υπεύθυνος επικοινωνίας, θέλησαν να πληροφορηθούν και τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση της δυσχερούς οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της Χώρας αφ’ ενός, αλλά και στη διαχείριση της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής κρίσης αφ’ ετέρου, υπό το πρίσμα μάλιστα της παρατηρούμενης αύξησης τελευταία των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.
“Η Ελλάδα αποτελεί για όλους εμάς πηγή έμπνευσης, αλλά και ειλικρινούς ενδιαφέροντος. Εύχομαι και ελπίζω η τρέχουσα κρίση να λάβει σύντομα αίσιο τέλος και να επιστρέψει η ελπίδα και η προοπτική στους Έλληνες, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες διατηρούν την αισιοδοξία, το χαμόγελο, τη ζεστασιά τους. Ελπίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει την απαιτούμενη ευθυκρισία για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν στην Ελλάδα, είτε αυτά είναι οικονομικά και κοινωνικά είτε γενικότερα ανθρωπιστικά (προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα)”, πρόσθεσε η επικεφαλής της “ΕυρωΔιακονίας”.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ” κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της διευρωπαϊκής και διαχριστιανικής αλληλεγγύης και συνεργασίας τόσο για την υπέρβαση των πολλαπλών κρίσεων που μαστίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την γενικότερα ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με αιχμή την παρατεταμένη διπλή ανθρωπιστική κρίση, οικονομική και κοινωνική, αλλά και μεταναστευτική, της οποίας τις επώδυνες συνέπειες υφίσταται κατά τρόπο ενίοτε καταχρηστικό ο Ελληνικός Λαός, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο μεγάλες προκλήσεις, μία εσωτερική και μία έξωθεν προερχόμενη. Οι δυσκολίες είναι πολλές και ενίοτε εξαιρετικά περίπλοκες, ενώ και οι δυνατότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης εξανεμίζονται προϊόντος του χρόνου.
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας στην Αθήνα, η κ. Roy πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, υπό την ιδιότητά του ως Αντιπροέδρου της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ”. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, ο κ. Γαβριήλ και η κ. Roy συζήτησαν διάφορα επίκαιρα θέματα, που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις Χριστιανικές Εκκλησίες της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία “δοκιμάζεται” από έντονη ταυτοτική αναζήτηση, αλλά και σημαντικές προκλήσεις ευρύτερης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Ο Μητροπολίτης Γαβριήλ υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα η φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ” και γενικότερα της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσφορά, η οποία αποτελεί μία εκ των θεμελιωδών ποιμαντικών προτεραιοτήτων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, ο οποίος από την αρχή της θητείας του προσέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην φιλανθρωπική και αγαπητική διάσταση της Εκκλησίας, η οποία και απεδείχθη πολύτιμη, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και των εξαιρετικά επώδυνων συνεπειών της για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες – ευαίσθητες και ευάλωτες – περιοχές της Χώρας (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, ακριτικά νησιά του Αιγαίου).
Το κλιμάκιο της «ΕυρωΔιακονίας» συνόδευσε στα προγράμματα και τις δομές η Διευθύντρια Προγραμμάτων της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» Δρ. Βασιλική Λεοντάρη και ο Υπεύθυνος Διεθνούς Συνεργασίας Δρ. Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης.