Ενόψει βαθιάς πολιτικής κρίσης η Μ.Βρετανία

[ad_1]


Στην δίνη μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης, αντίστοιχης με εκείνη που ακολούθησε την ανατροπή της Μάργκαρετ Θάτσερ και τη νομισματική κατάρρευση του 1992, την διαβόητη Μαύρη Τετάρτη, εισέρχεται η Μεγάλη Βρετανία, μετά την επικράτηση του Brexit και την ανακοίνωση της παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Ντέβιντ Κάμερον, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε ότι θα παραμείνει έως τον Οκτώβριο στην πρωθυπουργία, όταν το Συντηρητικό Κόμμα θα κληθεί πλέον μέσα από το συνέδριό του να εκλέξει το νέο ηγέτη του.

Παρά το ότι το αποτέλεσμα της άστοχης ,όπως αποδεικνύεται επιλογής του δημοψηφίσματος, έπληξε ανεπανόρθωτα την πολιτική του εικόνα, δεν θα ήταν υπερβολική να εικάσουμε ότι η παραίτηση Κάμερον ενδεχομένως θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές τους επόμενους μήνες. Κι αυτό διότι η αναπάντεχα μεγάλη νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές του 2015 συνιστά αναμφισβήτητα επίτευγμα του ιδίου.

Ενδοσκόπηση για τουςΣυντηρητικούς αλλά και τους Εργατικούς

Οι διεργασίες στο Συντηρητικό Κόμμα πιθανότατα θα επηρεάσουν και τους Εργατικούς, συγκεκριμένα την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί ιδιαίτερα δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις. Δίχως αμφιβολία μεγάλο μέρος της ευθύνης για το Brexit βαρύνει τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος με την χλιαρή στάση του έναντι του Remain, ενίσχυσε τον αντιευρωπαϊσμό των παραδοσιακών ψηφοφόρων από την εργατική τάξη.

Τα λαϊκά στρώματα της Βορειοανατολικής Αγγλίας, των Midlands και της Ουαλίας, τα οποία έχει πλήξει η παγκοσμιοποίηση και η αποβιομηχάνιση ψήφισαν μαζικά υπέρ της Εξόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιοχές με το υψηλότερα ποσοστά υπέρ του Brexit καταγράφονται σχεδόν μηδενικοί αριθμοί μεταναστών. Εκτιμάται ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από τα 9 εκατ. των ψηφοφόρων των Εργατικών στις τελευταίες εκλογές έδωσε την νίκη στο στρατόπεδο Leave.

Σε οικονομικό επίπεδο πάντως η παρέμβαση του διοικητού της Τράπεζας της Αγγλίας Μάρκ Κάρνι και η διαβεβαίωση του ότι οι αγορές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα λόγω του ότι η Τράπεζα διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο προς άμεση εφαρμογή, οδήγησε στην μερική ανάκαμψη της στερλίνας μετά την καταβαράθρωση της νωρίς το πρωί.Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

[ad_2]

Click And Donate Χαμόγελο Του Πεδιού