ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2015

© UNHCR / Yorgos Kyvernitis

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2015

Αθήνα, 19.4.2016 – Την ετήσια έκθεση για το 2015 παρουσίασε σήμερα το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (www.rvrn.org), στην οποία αναλύονται τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους από τις 35 οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο. 

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2015, το Δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 273 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 300 θύματα. Στα 75 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες-ριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος. Στα 185 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI[1] (σε 10 περιστατικά εξ αυτών, τα θύματα στοχοποιήθηκαν ως ακτιβιστές). Σε 5 περιστατικά στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε λόγω της δράσης τους υπέρ των προσφύγων ή/και των μεταναστών-ριών, είτε λόγω της αντισημιτικής τους δράσης. Σε 5 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ιεροί ή συμβολικοί χώροι ή χώροι συλλογικοτήτων. Τέλος, για πρώτη φορά καταγράφηκαν 1 περιστατικό κατά μέλους της μουσουλμανικής μειονότητας και 2 περιστατικά κατά παιδιών Ρομά. Τα στοιχεία παρουσίασε η Βοηθός Συντονίστρια του Δικτύου, Τίνα Σταυρινάκη.

 

Στον χαιρετισμό του, o Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, παρουσίασε συνοπτικά τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πεδίο δράσης κατά του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας. Εξήρε την σπουδαιότητα του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για την ανάδειξη των ζητημάτων που άπτονται της ρατσιστικής βίας, ενώ υπογράμμισε το θετικό παράδειγμα που αποτελεί η συνεργασία των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών με θεσμικούς παράγοντες, όπως στην περίπτωση του Δικτύου. Παράλληλα, ευτυχή συγκυρία αποτελεί η αυριανή συγκρότηση σε σώμα, του συσταθέντος τον Δεκέμβριο του 2015 Εθνικού Συμβουλίου Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. 

Από την πλευρά της, η Έλλη Βαρχαλαμά, Β΄ Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), θύμισε ότι το Δίκτυο συμπληρώνει 5 έτη λειτουργίας από την ίδρυσή του από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι μέσα σε συνθήκες πολλαπλής κρίσης στην Ελλάδα, η δομή και ο τρόπος λειτουργίας  του με συνέπεια και συνέχεια αποτελούν πολύτιμη συνεισφορά στο πεδίο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η Βοηθός Αντιπρόσωπος Τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ann Maymann  τόνισε τη σημασία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για την ενίσχυση της προστασίας των προσφύγων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Δίκτυο με την υποστήριξη των συντονιστών θα επαγρυπνούν για την εξέλιξη του φαινομένου στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης. “Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που θα γίνει μέσα στο 2016 σε ό,τι αφορά στην καταγραφή των περιστατικών”, ανέφερε. 

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Σαμσιντίν Ιντρίσου, μετέφερε το βιωματικό αντίκτυπο που έχει η ρατσιστική βία στα θύματα που στοχοποιούνται λόγω της διαφορετικότητας τους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του Δικτύου και απηύθυνε έκκληση στους δημοσιογράφους να δίδουν την απαραίτητη δημοσιότητα σε περιστατικά ρατσιστικής βίας. 

Ο Πρόεδρος της Colour Youth– Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Φίλιππος Παγάνης, εξήγησε ότι τα θύματα βίας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου είναι συχνά νεαρής ηλικίας τα οποία εξαρτώνται συχνά από το οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο δεν τους παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι το Δίκτυο ενδυναμώνει τις οργανώσεις υπεράσπισης των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ ώστε περισσότερα θύματα να υπερβούν τα εμπόδια και να μοιραστούν την εμπειρία μιας επίθεσης. 

Ο δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Κερασιώτης τόνισε ότι τα περισσότερα από τα περιστατικά ρατσιστικής βίας δεν φτάνουν ενώπιον της Δικαιοσύνης και για το λόγο αυτό, η Έκθεση του Δικτύου καλύπτει το έως σήμερα κενό μεταξύ της πραγματικότητας και των δικαστικών αποφάσεων για ρατσιστικά εγκλήματα. Ωστόσο, εξέφρασε την ευχή ότι τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα θα διευκολύνουν τη διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι δικαστικές αποφάσεις για ρατσιστικά εγκλήματα. 

Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε η Δάφνη Καπετανάκη, Βοηθός Τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία τόνισε την αξία της μεθοδολογίας του Δικτύου και εξέφρασε την ευχή να ενισχύεται η ικανότητα του Δικτύου να καταγράφει, ωστόσο οι επιθέσεις να μη σημειώνουν αύξηση. 

Το Δίκτυο κάλεσε την Πολιτεία να εντείνει τις προσπάθειές της προς δύο παράλληλες κατευθύνσεις. Πρώτον, να διασφαλίσει ότι η ρατσιστική βία δεν μένει ατιμώρητη και να υιοθετήσει συντονισμένα μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων. Δεύτερον, υπό το πρίσμα της επικαιρότητας, η Πολιτεία οφείλει να λειτουργήσει προληπτικά προάγοντας έμπρακτα την ανεκτικότητα και τον σεβασμό της διαφορετικότητας. 

Περισσότερες πληροφορίες:  Τίνα Σταυρινάκη, 210.7233216, racistviolence[at]nchr.gr

« Επιστροφή

Click And Donate Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες