Βενεζουέλα: Οι αλυσιδωτές επιδράσεις της COVID-19

Βενεζουέλα: Οι αλυσιδωτές επιδράσεις της COVID-19

Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και  η COVID-19 εμποδίζει ακόμη περισσότερα άτομα να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Carlos Becerra/MSF

Από τη Λατινική Αμερική ως την Αφρική και από την Ασία ως την Ευρώπη, η πανδημία έχει κοστίσει εκατομμύρια ζωές. Ταυτόχρονα, έχει επηρεάσει την πρόσβαση των ανθρώπων σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Σε πολλά μέρη, οι αλυσιδωτές επιδράσεις της πανδημίας έχουν αφήσει τους ανθρώπους χωρίς περίθαλψη. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που εργάζονται σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο, αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες να ανταποκριθούν τόσο στις άμεσες συνέπειες της COVID-19 όσο και σε άλλες έκτακτες ιατρικές ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και στις αποστολές βασικών ιατρικών προμηθειών.

Στη Βενεζουέλα, σε μία χώρα όπου το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, η COVID-19 εμπόδισε ακόμη περισσότερα άτομα να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, είτε για χρόνιες ασθένειες, είτε για επείγουσα φροντίδα των παιδιών τους. Στην πρωτεύουσα, Καράκας, το πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για επιζώντες σεξουαλικής βίας έπρεπε να περιορίσει τις δράσεις του, καθώς το μισό προσωπικό απορροφήθηκε σε προγράμματα για COVID-19. Πολλοί από τους ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το νοσοκομείο εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών. Ωστόσο, παρά τα εμπόδια, ακόμα και με μειωμένο προσωπικό, η ομάδα εργαζόταν όλο το 24ωρο για να υποστηρίξει τους ασθενείς με κάθε δυνατό τρόπο.

©Carlos Becerra/MSF

Οι ασθενείς περιμένουν έξω από την είσοδο του τμήματος εκτάκτων περιστατικών στο νοσοκομείο Vargas στο Καράκας της Βενεζουέλας. Καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου επικεντρώνεται σε ασθενείς με COVID-19, όλο και περισσότερα άτομα στερούνται την πρόσβαση στην περίθαλψη χρόνιων ασθενειών ή ακόμη και την επείγουσα περίθαλψη έκτακτων περιστατικών.

 

©Carlos Becerra/MSF

Ο Alberto Martinez, είναι 35 ετών ζει στο Petare του Καράκας και περιμένει να εμφανιστούν επιβάτες για να τους μεταφέρει με την μοτοσικλέτα-ταξί του. Όταν ο τετράχρονος γιος του, που πάσχει από άσθμα, χρειάστηκε επείγουσα ιατρική βοήθεια, ο πατέρας του δεν μπόρεσε να βρει ανοιχτή ιατρική δομή που να δέχεται ασθενείς με άλλες παθήσεις εκτός από COVID-19.

 

©Carlos Becerra/MSF

Όταν η COVID-19 έπληξε τη Βενεζουέλα, η χώρα ήδη βυθιζόταν σε μια μακροχρόνια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε μετά την πανδημία. Το σύστημα υγείας καταρρέει και γίνεται μεγάλος αγώνας για να υπάρξει ανταπόκριση στις βασικές ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων. Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας πολλές φορές δε μπορούν να λάβουν ιατρική φροντίδα και αυτό είναι μια από τις αλυσιδωτές επιδράσεις της πανδημίας.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ