Ασφαλές λιμάνι αποβίβασης για το Geo Barents

Ασφαλές λιμάνι αποβίβασης για το Geo Barents

Η Augusta στη Σικελία ορίστηκε χθες, ως ασφαλές λιμάνι για την αποβίβαση 322 διασωθέντων από το το διασωστικό πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Geo Barents.

Vincent Haiges 

Οι αρκετές ημέρες αναμονής είχαν αρχίσει να επιβαρύνουν την ψυχική και σωματική κατάσταση των ανθρώπων. Χαιρόμαστε που θα είμαστε σύντομα σε θέση να αποβιβάσουμε τους διασωθέντες σε ένα ασφαλές μέρος (δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο θα διαρκέσει η αποβίβαση).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνουν ανακουφισμένοι από την απόφαση των ιταλικών αρχών να ορίσουν ένα ασφαλές μέρος για την αποβίβαση  322 διασωθέντων, ανάμεσά τους μερικά πολύ ευάλωτα άτομα που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και της παραμονής τους στη Λιβύη. Ωστόσο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υπενθυμίζουν στις αρμόδιες αρχές ότι η κρίσιμη καθυστέρηση του καθορισμού ενός ασφαλούς τόπου δημιουργεί πρόσθετη αγωνία σε ήδη εξαιρετικά ευάλωτα άτομα. Οι επιζώντες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και να αποβιβάζονται γρήγορα σε ένα ασφαλές μέρος σύμφωνα με τις διεθνείς ναυτικές συμβάσεις, διασφαλίζοντας ότι ικανοποιούνται οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες τους, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών αναγκών και της ανάγκης για προστασία.

Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, η ιατρική μας ομάδα στο Geo Barents διέγνωσε και αντιμετώπισε σοβαρούς τραυματισμούς, εγκαύματα από καύσιμα και από τον ήλιο καθώς και ναυτία. Μερικοί διασωθέντες χρειάζονται συνεχή φροντίδα, και κάποιοι εξειδικευμένη φροντίδα στη στεριά. Όλοι οι επιζώντες είναι εξαντλημένοι μετά από πολλές μέρες στη θάλασσα. Μερικοί από αυτούς έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες στο πλοίο, από την πρώτη διάσωση στις 5 Αυγούστου, και κοιμούνται στο κατάστρωμα.

Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες έχουν κάνει ένα δύσκολο ταξίδι. Μερικοί επιζώντες μοιράστηκαν τις ιστορίες τους μαζί μας και το κοινό στοιχείο σε όλες τις ιστορίες είναι το εξής: «Έχουμε ξεφύγει από την κόλαση στη Λιβύη, γλιτώσαμε από την κόλαση». «Σε εκείνο το ξύλινο σκάφος, πριν μας σώσετε, είχε σπάσει ο κινητήρας μας, παρασυρόμασταν από τα κύματα. Επιλέξαμε να συνεχίσουμε παρά τη μικρή πιθανότητα να φτάσουμε στην Ευρώπη και τον τεράστιο κίνδυνο να πεθάνουμε. Όλοι προτιμήσαμε να πεθάνουμε στη Μεσόγειο Θάλασσα παρά να ζήσουμε άλλη μια στιγμή στη Λιβύη». «Ελπίζω μόνο ότι δεν θα με στείλουν πίσω στη Λιβύη. Προτιμώ να κοιμάμαι στους δρόμους οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας ».

Στο Geo Barents βρίσκονται άνθρωποι από 22 εθνικότητες: Μπαγκλαντές (78), Αίγυπτος (52), Τυνησία (34), Ερυθραία (32), Πακιστάν (22), Βόρειο Σουδάν (21), Λιβύη (19), Μαρόκο (19), Σομαλία (9), Νιγηρία (8), Γουινέα-Κονακρί (6), Γκάμπια (4), Συρία (4), Νότιο Σουδάν (3), Ακτή Ελεφαντοστού (2), Παλαιστίνη (2), Σενεγάλη (2), Καμερούν (1), Λίβανος (1), Μάλι (1), Αιθιοπία (1), Αλγερία (1).

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ