Αποκλεισμός του γερμανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη για το φόβο επεισοδίων

[ad_1]

Βράζει η τουρκική οργή κατά της Γερμανίας για την σχεδόν ομόφωνη αποδοχή του ψηφίσματος για την Αρμενική Γενοκτονία, με το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη να τίθεται υπό αστυνομικό κλοιό προστασίας απέναντι σε διαδηλωτές που κρατούσαν πλακάτ για την «φασιστική Γερμανία» που υιοθέτησε τα «ψέματα περί γενοκτονίας».

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει για επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, και δείχνει την οργή της με διπλωματικούς διαύλους -όμως το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην, ήδη δύσκολη, συμφωνία για το προσφυγικό.

Διαβάστε επίσης

Οι δρόμοι γύρω από το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη είχαν αποκλειστεί από το απόγευμα της Πέμπτης με αύρες και οχήαταα της αστυνομίας, στην «προετοιμασία» για διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Ο φόβος των αρχών ήταν πως θα ξεσπούσαν επεισόδια με στόχο τη γερμανική αποστολή από την διαδηλώση που έγινε με πλακάτ που κατηγορούσαν τη Γερμανία για «φασισμό» -που τα κρατούσαν είτε φανερά εξοργισμένοι διαδηλωτές είτε συμμετέχοντες στην κινητοποίηση που είχαν έρθει ντυμένοι με στολές εποχής.

Μετά το ψήφισμα του γερμανικού Μπούντεσταγκ -το οποίο, υπογραμμίζεται, αναγνώριζε και την ευθύνη της τότε Γερμανικής Αυτοκρατορίας, συμμάχου της νεοτουρκικής ηγεσίας- η Άγκυρα ανακάλεσε τον τούρκο πρέσβη στο Βερολίνο και κάλεσε τον γερμανό επιτετραμμένο στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τα συνθήματα των διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη κινούνταν στην ίδια γραμμή με εκείνη τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων: Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε στο Βερολίνο η αναφορά του τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζτάγ πως «η Γερμανία, που έκαψε τους Εβραίους, δεν έχει δικαίωμα να εξαπολύει συκοφαντίες για γενοκτονία».

Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν είχε παραστεί στην γερμανική Βουλή, είχε δηλώσει μετά την ψηφοφορία -εν μέσω μπαράζ οργισμένων τουρκικών δηλώσεων- ότι οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία είναι ισχυρές. «Υπάρχουν πολλά που συνδέουν τη Γερμανία και την Τουρκία και ακόμη και αν έχουμε διαφορετικές θέσεις σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, το εύρος των σχέσεών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί μας δεσμοί, είναι πολύ σημαντικοί» ανέφερε.

[ad_2]

Click And Donate Χαμόγελο Του Πεδιού