Αντιμέτωποι με την COVID-19: Ανασκόπηση

Αντιμέτωποι με την COVID-19: Ανασκόπηση

Οι δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 από τον Ιανουάριο μέχρι και Μάιο 2020. 

MSF

Μέσα σε λίγους μήνες, η πανδημία COVID-19  εξελίχθηκε σε μία άνευ προηγουμένου παγκόσμια υγειονομική κρίση, η οποία έφερε στα πρόθυρα της κατάρρευσης ακόμη και τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας στον κόσμο.

Έχοντας να αντιμετωπίσουμε έναν ιό που εξαπλωνόταν ταχύτατα κι  έναν ραγδαία αυξανόμενο αριθμό ασθενών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινήσαμε τη δράση μας κατά του νέου κορωνοϊού  από τις αρχές Ιανουαρίου, ανοίγοντας προγράμματα COVID-19  στις πληγείσες περιοχές και διατηρώντας τις βασικές υπηρεσίες υγείας στα ήδη υπάρχοντα προγράμματά μας.

Οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις, οι δυσκολίες στην αλυσίδα ανεφοδιασμού και οι ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό, ήταν κάποιες από τις προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες των ομάδων μας  και την υποστήριξη των δωρητών μας σε παγκόσμιο επίπεδο καταφέραμε να αναπτύξουμε δράσεις κατά της COVID-19  σε περισσότερες από 70 χώρες, σε 5 ηπείρους.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Υποστηρίξαμε τα συστήματα υγείας να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού
 • Μοιραστήκαμε την εμπειρία και την  τεχνογνωσία μας στην καταπολέμηση των επιδημιών
 • Εστιάσαμε στις ευάλωτες ομάδες
 • Προστατεύσαμε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας  
 • Δωρίσαμε ιατρικό υλικό σε ιατρικές  δομές και δομές φιλοξενίας

Καθώς το επίκεντρο της πανδημίας μεταφερόταν από τη μία γεωγραφική περιοχή στην άλλη  και οι εστίες πολλαπλασιάζονταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανοίγαμε συνεχώς  νέα προγράμματα όπου χτυπούσε ο ιός. Ακολουθούν οι δράσεις μας από τον Ιανουάριο μέχρι και Μάιο 2020. 

Ιανουάριος 

Άρχισε η δράση μας κατά της COVID-19  με πρώτη παρέμβαση στο Χονγκ Κονγκ.

Φεβρουάριος

Πραγματοποιήσαμε δράσεις σε Καμπότζη και Παπούα Νέα Γουινέα και διανείμαμε προστατευτικό εξοπλισμό σε Γιουχάν και Χονγκ Κονγκ.

Μάρτιος

Καθώς η Ευρώπη γινόταν το επίκεντρο της πανδημίας ξεκινήσαμε δράσεις σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία και Ελλάδα.

Υποστηρίξαμε τα συστήματα υγείας και εστιάσαμε στις πιο ευάλωτες ομάδες:

 • Σε 795 δομές φροντίδας ηλικιωμένων παρείχαμε εκπαίδευση προσωπικού, προστατευτικό  εξοπλισμό και ψυχολογική υποστήριξη
 • Σε  129 κέντρα προσφύγων και μεταναστών, καταφύγια αστέγων και φυλακές παρείχαμε υποστηριξη με διαμόρφωση ειδικών χώρων, κινητές κλινικές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Παράλληλα, συνεχίσαμε τις δράσεις μας και εκτός Ευρώπης ξεκινώντας παρεμβάσεις σε Ακτή Ελεφαντοστού, Σουδάν και Βενεζουέλα.

Απρίλιος

Καθώς ο ιός εξαπλωνόταν σε Η.Π.Α., Μέση Ανατολή, Νότια και Κεντρική Ασία, Αφρική, Νότια Αμερική,  αναπτύξαμε δράσεις σε Νέα Υόρκη, Ιράκ, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Λίβανο, Ζιμπάμπουε, Καμερούν, Γουινέα, Βραζιλία και πολλές ακόμη περιοχές.

Στην Ευρώπη επεκτείναμε τις δράσεις μας σε Ολλανδία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάιος

Ξεκινήσαμε νέες δράσεις σε Μεξικό, Ιαπωνία, Αϊτή, Βενεζουέλα και πολλές ακόμη περιοχές.

Την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκαν τα περισσότερα προγράμματα στην Ευρώπη και το επίκεντρο της πανδημίας μεταφέρθηκε στη Νότια Αμερική.

Δράσεις στην Ελλάδα

Από την έναρξη της πανδημίας οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ήμασταν σε συννενόηση με τις αρχές ώστε να παρέχουμε υποστήριξη και τεχνογνωσία στο σύστημα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Παρχείχαμε ενημέρωση για πρόληψη και προστασία στους καταυλισμούς σε Λέσβο και Σάμο
 • Διαμορφώσαμε ειδικό χώρο περίθαλψης για πιθανά περιστατικά COVID-19 στη Λέσβο
 • Παρείχαμε ψυχολογική υποστήριξη σε υγειονομικό προσωπικό, ασθενείς και συγγενείς
 • Δωρίσαμε προστατευτικό υλικό σε ιατρικές δομές και δομές φιλοξενίας

Όλες αυτές οι παγκόσμιας κλίμακας δράσεις πραγματοποιήθηκαν χάρη στην  υποστήριξη των δωρητών μας σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην επείγουσα έκκλησή μας,  προκειμένου να  ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία αλλά και για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τα υπάρχοντα προγράμματά μας σε όλο τον κόσμο.

Διάβασε εδώ την αναφορά

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ