Ανακοίνωση της ΜΕΤΑδρασης: Έκτακτη κατάσταση στη Λέσβο

Metadrasi - metadrasi moria 3

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια. Περίπου 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε απόγνωση. Το 60% είναι γυναίκες και παιδιά!

Η φωτιά κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το ΚΥΤ της Μόριας και τις σκηνές περιμετρικά στον καταυλισμό. Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη και την ανησυχία μας για τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς κατάλυμα, καθώς και για την τοπική κοινωνία που δοκιμάζεται για ακόμα μία φορά.

Από τα ξημερώματα, όλες οι ομάδες της ΜΕΤΑδρασης προσπαθούν να βοηθήσουν: Οι Εξουσιοδοτημένοι Επίτροποι, οι δικηγόροι και οι εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά της Μόριας, τα αναζητούν και τα μεταφέρουν σε συγκεκριμένο σημείο έξω από τη Μόρια, καθώς το βράδυ τα τετρακόσια και πλέον παιδιά εγκατέλειψαν όπως-όπως τον καταυλισμό και διασκορπίστηκαν στις γύρω περιοχές. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκαν άμεσα προκειμένου να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Οι ομάδες των διερμηνέων μας βρίσκονται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, στο Καρά Τεπέ και στη Μόρια και βοηθούν σε όλες τις ανάγκες διερμηνείας. Την ίδια ώρα, οργανώνουμε την πρώτη άμεση αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στη Λέσβο προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες τουλάχιστον των πιο ευάλωτων ομάδων.


Μοιραζόμαστε μαζί σας ένα περιστατικό που μας γέμισε συγκίνηση:

Σήμερα το πρωί, μέλος της ομάδας των συνοδών μας πραγματοποίησε αποστολή συνοδείας ενός μικρού αγοριού σε δομή φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα. Εκεί στη δομή, η συνοδός βρήκε παιδιά που είχε συνοδεύσει παλαιότερα από τη Μόρια να παίζουν βόλεϋ. Τα παιδιά αμέσως την αναγνώρισαν και έτρεξαν κοντά της να την χαιρετήσουν. Σε κάποια στιγμή, ένα από τα παιδιά την πλησίασε και της είπε στα αγγλικά: «Είδα τι έγινε στη Μόρια. Να φέρεις κι εδώ παιδιά από εκεί. Εγώ έχω πολύ χώρο στο δωμάτιό μου, μπορείς να βάλεις όσα παιδιά θέλεις!»

Metadrasi - metadrasi moria 2
Metadrasi - metadrasi moria 5 1

Click And Donate ΜΕΤΑδραση