Αιθιοπία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο

Αιθιοπία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιοχή Tigray της βόρειας Αιθιοπίας μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στις αρχές Νοεμβρίου του 2020, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

MSF

Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν περάσει στο Σουδάν ως πρόσφυγες, ενώ πολλοί άλλοι έχουν εκτοπιστεί στη χώρα και διαμένουν σε πόλεις, απομακρυσμένες περιοχές ή έχουν εγκλωβιστεί λόγω των τοπικών συγκρούσεων. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε κάποιους από τους ανθρώπους που έχουν πληγεί στο Tigray από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στις περιοχές που έχουν πρόσβαση οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι ζουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και εργοτάξια σε βορειοδυτικές και δυτικές περιοχές γύρω από τις πόλεις Shire, Dansha και Humera, ενώ άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε τοπικές κοινότητες στα ανατολικά και νότια της περιοχής. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, καθαρό νερό, στέγη και υγειονομική περίθαλψη. Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν ενημερωθεί ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να κρύβονται στα βουνά και σε αγροτικές περιοχές.

Σε ορισμένες από τις περιοχές  που έχουν επισκεφτεί οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα οι γραμμές ηλεκτροδότησης έχουν κοπεί, η παροχή νερού δεν λειτουργεί, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών έχουν διακοπεί, οι τράπεζες είναι κλειστές και πολλοί άνθρωποι φοβούνται να επιστρέψουν στους τόπους προέλευσής τους λόγω της συνεχιζόμενης ανασφάλειας. Συχνά, δεν έχουν τρόπο να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους ή να αγοράσουν βασικά είδη διαβίωσης. Μερικοί άνθρωποι φιλοξενούν επίσης μέλη της οικογένειάς τους που έχουν εκτοπιστεί από αλλού στην περιοχή, δημιουργώντας ένα πρόσθετο βάρος για αυτούς. Οι μάχες ξέσπασαν την περίοδο της συγκομιδής σε μια περιοχή όπου οι καλλιέργειες είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από ακρίδες της ερήμου, περιορίζοντας πολύ την επάρκεια  των τροφίμων. Πριν από την έναρξη των μαχών, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνταν ήδη από την ανθρωπιστική βοήθεια. Αν και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι τοπικές αρχές διανέμουν τρόφιμα σε ορισμένες περιοχές, αυτά δεν φθάνουν σε όλους.

Στο νότιο Tigray ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λειτουργούν κινητές κλινικές και επαναλειτουργούν ορισμένες υπηρεσίες σε κέντρα υγείας στις πόλεις Hiwane και Adi Keyih, μαζί με το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας. Μεταξύ 18 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Hiwane και το Adi Keyih παρείχαν 1.498 ιατρικές συνεδρίες.

Στο ανατολικό Tigray, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν το νοσοκομείο στο Adigrat, τη δεύτερη πόλη της περιοχής. Όταν μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έφτασε στην πόλη στις 19 Δεκεμβρίου, διαπίστωσε ότι το νοσοκομείο, το οποίο εξυπηρετούσε πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου, είχε σταματήσει εν μέρει να λειτουργεί. Δεδομένης της επείγουσας κατάστασης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έστειλαν εξοπλισμό για οξυγόνο και τρόφιμα για ασθενείς και τους φροντιστές τους από το Μεκέλε, 120 χιλιόμετρα πιο νότια, και παρέπεμψαν τους ασθενείς στο νοσοκομείο Afder στην πρωτεύουσα της περιοχής. Από τις 23 Δεκεμβρίου, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν αναλάβει τη μονάδα επειγόντων του νοσοκομείου, καθώς και το ιατρικό, χειρουργικό, παιδιατρικό και μαιευτικό τμήμα. Παρέχουν, επίσης, φροντίδα σε εξωτερικά ιατρεία για παιδιά κάτω των πέντε ετών. Συνολικά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φρόντισαν 760 ασθενείς στη μονάδα επειγόντων του νοσοκομείου Adigrat από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου.

Στο κεντρικό Tigray, τόσο δυτικά όσο οι πόλεις Adwa, Axum και Shire, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν σε εκτοπισμένους βασική υγειονομική περίθαλψη και υποστηρίζουν δομές υγείας που δεν διαθέτουν βασικό εξοπλισμό, όπως φάρμακα, οξυγόνο και τρόφιμα για τους ασθενείς. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εκτιμούν ότι περίπου 3 με 4 εκατομμύρια ανθρώπων στο κεντρικTigray δεν έχουν πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη.

Στις δυτικές πόλεις Mai Kadra και Humera, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν υποστήριξη σε κέντρα υγείας.Έχουν  υποστηρίξει επίσης έως και 2.000 εσωτερικά εκτοπισμένους, παρέχοντάς τους ιατρικές υπηρεσίες, νερό, είδη προσωπικής υγιεινής και αποχωρητήρια έκτακτης ανάγκης. Οι περισσότεροι από τους εσωτερικά εκτοπισμένους δεν βρίσκονται πλέον εκεί.

Πριν από τις συγκρούσεις, ο πληθυσμός στο Tigray ήταν περίπου 5,5 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένων και 96.000 προσφύγων που εξαρτώνταν ήδη από την επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εκτός από τις δράσεις στο Tigray, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχαν υγειονομική περίθαλψη σε χιλιάδες εκτοπισμένους στα σύνορα της περιοχής Αμάρα από τον Νοέμβριο. Έχουν επίσης υποστηρίξει αρκετές υγειονομικές δομές με ιατρικό εξοπλισμό και παρείχαν εκπαιδεύσεις στο προσωπικό του Yπουργείου Yγείας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται επίσης στις ανάγκες των προσφύγων της Αιθιοπίας πέρα από τα σύνορα στο Σουδάν.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ