Άνοιγμα της Μέρκελ προς τα δεξιά

[ad_1]

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την άνοδο του ξενοφοβικού κόμματος AfD ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών το 2017, η γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να προσανατολίζεται σε αξιοσημείωτη στροφή προς τα δεξιά.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το προσεχές διάστημα για την τελική στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ έναντι του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού και ξενοφοβικού κόμματος, η γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να προσανατολίζεται τώρα σε αξιοσημείωτη στροφή προς τα δεξιά. Αυτό υποστηρίζει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, αποκαλύπτοντας ότι η πρόεδρος της CDU τάχθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός της υπέρ μιας πιο στοχευμένης προσέγγισης των συντηρητικών ψηφοφόρων που κινούνται στα δεξιά του πολιτικού κέντρου.

Με την προειδοποίηση προς το κόμμα της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και των ψηφοφόρων της, η Άγκελα Μέρκελ προετοιμάζει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το έδαφος για μια αλλαγή στη στρατηγική των Χριστιανοδημοκρατών.

Αλλαγή της απορριπτικής στάσης προςτο AfD

Ως τώρα η ηγεσία του κόμματος επιτίθετο στο AfD και απέρριπτε το διάλογο μαζί του και με τους υποστηρικτές του. Μόλις χθες ακόμη ο γ.γ. της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Πέτερ Τάουμπερ χαρακτήριζε το AfD ως «οπισθοδρομικό και αυταρχικό» κόμμα. Άλλα ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκράτων ασκούσαν κριτική στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της AfD αναφορικά με τις θέσεις του για τις θρησκείες. Σε δηλώσεις τους χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί καταλόγιζαν στην Εναλλακτική για τη Γερμανία ότι θέλει να καταργήσει το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, να επιβάλει διακρίσεις για εβραίους και μουσουλμάνους και να περιθωριοποιήσει το Ισλάμ στην κοινωνία. Εκτός αυτού, τόνισαν ότι με τις αποφάσεις που έλαβε στο συνέδριό του το AfD αποστασιοποιείται από το ΝΑΤΟ και υποστηρίζει την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ και το ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι πάγια θέση αυτού του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος είναι η απόρριψη κάθε βοήθειας για την Ελλάδα.

Πάντως στη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός της χθες, η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι στόχος των Χριστιανοδημοκρατών θα πρέπει να είναι η προσέγγιση των συντηρητικών ψηφοφόρων της AfD. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με το να επιτίθεσαι μόνιμα, υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ. Συνέπεια αυτής της στάσης, τόνισε η κ. Μέρκελ, είναι η τόνωση του αισθήματος αλληλεγγύης των υποστηρικτών της του AfD προς το συγκεκριμένο κόμμα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

[ad_2]

Source link