Aϊτή: Μετά τον σεισμό, μια χειρουργική ομάδα εργάζεται ασταμάτητα

Aϊτή: Μετά τον σεισμό, μια χειρουργική ομάδα εργάζεται ασταμάτητα

Ο Xavier Kernizan είναι ορθοπεδικός χειρουργός και εργάζεται στο νοσοκομείο Tabarre των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Port-au-Prince.

Steven Aristil

Από τον σεισμό της 14ης Αυγούστου και μετά όμως εργάζεται με μια χειρουργική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Jérémie.

Τι κάνατε την ημέρα του σεισμού;

Γύριζα σπίτι από το νοσοκομείο Tabarre των Γιατρών Χωρίς Σύνορα όταν ένιωσα τον δρόμο να τρέμει. Στην αρχή δεν κατάλαβα ότι ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός. Στη συνέχεια όμως άρχισα να λαμβάνω φωτογραφίες και εικόνες από το τι είχε συμβεί. Παρακολούθησα μια συζήτηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για το ότι θα μπορούσαμε να στείλουμε μια ομάδα και δήλωσα στον υπεύθυνο των ιατρικών  δραστηριοτήτων τη διαθεσιμότητά μου. Μου είπε ότι θα φεύγαμε στις 2 μ.μ.

Όλα ήταν έτοιμα και ξεκινήσαμε για το Les Cayes. Το πιο αγχωτικό σημείο ήταν να περάσουμε από τη γειτονιά Martissant για να βγούμε στον δρόμο προς τη νότια περιοχή που είχε πληγεί από τον σεισμό. Υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή και είχαμε ανησυχητικές πληροφορίες οι οποίες μας δημιουργούσαν φόβο για την ασφάλειά μας και όχι λόγω του σεισμού.

Ποια ήταν η κατάσταση που βρήκατε στο Νότο;

Το πρώτο μέρος που φτάσαμε ήταν η πόλη Les Cayes. Ήταν πολύ εντυπωσιακό. Μου έφερε μνήμες από τον σεισμό το 2010, γιατί ήταν πρακτικά το ίδιο είδος καταστροφής – σπίτια είχαν καταρρεύσει, μπάζα υπήρχαν στους δρόμους. Υπήρχαν περιοχές που δεν μπορούσαμε να διασχίσουμε καθόλου και έπρεπε να βρούμε έναν άλλο τρόπο. Περάσαμε την πρώτη μας νύχτα στο Les Cayes, πριν συνεχίσουμε. Ένας συνάδελφός μας υποστήριζε ήδη το χειρουργείο στο νοσοκομείο εκεί.

Το επόμενο πρωί φύγαμε για το Jérémie. Πριν φτάσουμε στο Riviere Glace, είδαμε ότι ο δρόμος είχε αποκλειστεί από κατολίσθηση. Γνωρίζαμε ήδη ότι ο δρόμος ήταν μπλοκαρισμένος, αλλά κανείς δεν μπορούσε να μας πει αν το αυτοκίνητο μπορούσε να περάσει μέσα από τους βράχους. Φοβόμασταν λίγο γιατί ήμασταν κοντά στον γκρεμό, και στη συνέχεια έγινε ένας μετασεισμός και έπεσαν κάποιες πέτρες. Γυρίσαμε πίσω στο Les Cayes και τελικά πήραμε ένα ελικόπτερο για να φτάσουμε στο Jérémie.

Πώς ξεκινήσατε να εργάζεστε εδώ;

Η πρώτη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν να ξεκινήσουμε επαφές, να γνωρίσουμε με ποιον πρέπει να μιλήσουμε γιατί κανείς δεν ήξερε ποιοι είμαστε και τι ήρθαμε να κάνουμε. Πέρασε μιάμιση μέρα για να μπορέσουμε πραγματικά να δουλέψουμε. Το προσωπικό στο νοσοκομείο Saint Antoine έκανε εξαιρετική δουλειά παρά τα ελάχιστα άτομα και πόρους που διέθετε. Πολλοί ασθενείς είχαν ήδη δεχτεί την απαραίτητη φροντίδα και οι πληγές τους είχαν καθαριστεί όταν φτάσαμε. Μερικοί είχαν εξωτερικά στερεωτικά για να βοηθήσουν στην συγκόλληση των οστών  και ορισμένοι ασθενείς είχαν ήδη παραπεμφθεί στο Port-au-Prince αεροπορικώς. Γιατροί που κατάγονταν από αυτήν την περιοχή αλλά δούλευαν αλλού, επέστρεψαν εδώ για να υποστηρίξουν το νοσοκομείο.

Όταν φτάσαμε λοιπόν, ρωτήσαμε: «Τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς;». Και έτσι ξεκινήσαμε να χειρουργούμε πολλούς ασθενείς. Την Κυριακή είδαμε τέσσερις ασθενείς, τη Δευτέρα εννέα, στη συνέχεια 10 με 12 ασθενείς την ημέρα. Φεύγαμε από το νοσοκομείο γύρω στα μεσάνυχτα, προκειμένου να δούμε τον μέγιστο αριθμό ασθενών. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε τον αριθμό των ασθενών που περιμένουν θεραπεία ή χειρουργείο.

Τώρα παρακολουθείτε ασθενείς μετά από χειρουργεία;

Ναι, ξεκινάμε παρακολούθηση. Η πλειοψηφία των ασθενών μας είναι τώρα εκείνοι που έχουμε ήδη δει και επιστρέφουν για καθαρισμό, νέα χειρουργική επέμβαση ή γύψο. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι από περιοχές, όπου δεν υπάρχει βοήθεια, που έρχονται στο Jérémie για επείγουσα περίθαλψη.

 

Από τις 20 Αυγούστου, η χειρουργική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Jérémie παρείχε φροντίδα σε 54 ασθενείς για τραυματισμούς από τον σεισμό της 14ης Αυγούστου, όπως κατάγματα οστών. Τριάντα έξι από αυτούς τους ασθενείς υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, ενώ άλλοι έβαλαν γύψο ή νάρθηκα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επίσης χειρουργική φροντίδα στο νοσοκομείο Tabarre στο Port-au-Prince. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 45 ασθενείς έχουν εισαχθεί εκεί με τραύματα από τον σεισμό, πέρα από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα επείγοντα και παίρνουν εξιτήριο ή παραπέμπονται αλλού.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ