767 εκατομμύρια φτωχοί: Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς

[ad_1]

Με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας στις 17 Οκτωβρίου, ανακοινώνονται κάθε χρόνο τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση στον κόσμο. Τα νούμερα είναι τόσο μεγάλα που συχνά χάνουμε την εικόνα. Ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε μονάδα από τα εκατομμύρια των στατιστικών κρύβονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες που έχουν όνειρα και αγωνίες, που γελάνε και κλαίνε και αγαπάνε και πονάνε.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, 767 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερο από 1,90 δολάριο την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 10 από εμάς δεν έχει εισόδημα που να καλύπτει βασικές του ανάγκες, όπως, η επαρκής τροφή, το καθαρό νερό, καλές συνθήκες υγιεινής, καλή υγεία και τελικά ένα υψηλό προσδόκιμο ζωής.

Povertystats 2

Φωτογραφία: Florian Lang/ ActionAid

Οι μισοί άνθρωποι που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας ζουν στην Αφρική, το 42,7% στην Νοτιοανατολική Ασία, το 4,4% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, το 1,4% στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και μόλις ένα 0,8% στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, σύμφωνα με τη Unicef, οι μισοί, δηλαδή 385 εκατομμύρια, είναι παιδιά. Τέλος, οι περισσότεροι ζουν στην επαρχία, είναι αγρότες και έχουν χαμηλή μόρφωση.

Και πριν φέρετε στο μυαλό σας εικόνες ανθρώπων υποταγμένων στη μοίρα τους, σταματήστε. Οι γυναίκες και οι άνδρες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αγωνίζονται κάθε μέρα για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Κάθε μέρα παλεύουν να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους. Αρκετοί από αυτούς τα καταφέρνουν.

Υπάρχει σταθερή πτώση της ακραίας φτώχειας. Συγκεκριμένα, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι κατάφεραν να ξεφύγουν από την ακραία φτώχεια από το 2012 στο 2013 και αν πάμε πίσω στο 1990, ο αριθμός που ξέφυγε φτάνει το 1,1 δισεκατομμύριο. 

Povertystats 1

Φωτογραφία: Srikanth Kolari/ActionAid

H ActionAid είναι εκεί, δίπλα τους, στηρίζοντάς τους στο αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή. Τους στηρίζει μέσω του προγράμματος Αναδοχής Παιδιού με εκπαίδευση, με προγράμματα για ισότητα, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, με προγράμματα ενίσχυσης του εισοδήματός τους, με πίεση προς τις κυβερνήσεις να τους δώσουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από τη φτώχεια.  

Στήριξέ τους κι εσύ. Γίνε Ανάδοχος Παιδιού. Πατώντας εδώ.

 

Κεντρική φωτογραφία: Greg Funnell/ActionAid

Πηγές

http://www.unicef.org/publications/files/Ending_Extreme_Poverty_A_Focus_on_Children_Oct_2016.pdf

https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/25078/210958KeyFindings.pdf

 

[ad_2]

Click And Donate Actionaid