Δύο ιδιαίτερες ημέρες που μας γέμισαν χαρά: Εχθές εικοσιπέντε ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στα hotspot των νησιών, ταξίδεψαν για τη Λισαβόνα, τα πρώτα από τα 500 παιδιά που έχει ανακοινώσει ότι θα πάρει η Πορτογαλία από την Ελλάδα. Σήμερα, άλλα εικοσιπέντε ασυνόδευτα παιδιά ταξιδεύουν για τη Φινλανδία.
Από τα μέσα Απριλίου, μετά τις πρώτες μετεγκαταστάσεις σε Γερμανία και Λουξεμβούργο, για ακόμα μία φορά αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ενίσχυσης του Δικτύου Επιτροπείας της ΜΕΤΑδρασης. Με το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης 1.600 παιδιών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ, ήρθε στο προσκήνιο και πάλι ο κομβικός ρόλος του Εξουσιοδοτημένου Εκπροσώπου των ασυνόδευτων παιδιών και το δίκτυο Επιτροπείας της ΜΕΤΑδρασης, από τους 4-5 επιτρόπους που είχαν απομείνει με την πολύτιμη βοήθεια του EPIM, έφτασε να αριθμεί είκοσι και στη συνέχεια τριάντα επιτρόπους με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ομάδα των επιτρόπων της ΜΕΤΑδρασης, βρέθηκε άμεσα στα hotspot στα νησιά, στην πρώτη γραμμή, σήκωσε τα μανίκια και ξεκίνησε το έργο της. «Μόλις μπήκα στη Μόρια, τα παιδιά άρχισαν να τρέχουν καταπάνω μου φωνάζοντας στη γλώσσα τους “Σαρπαράς – Σαρπαράς” δηλαδή Επίτροπος. Δεν τα ήξερα τα παιδιά, αυτά όμως αναγνώρισαν το γιλέκο μου που γράφει “Guardianship” που στην πράξη γι’ αυτά σημαίνει “ο άνθρωπός μου”. Συγκινήθηκα πολύ. Ήταν μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες που βίωσα στα πέντε χρόνια που είμαι επίτροπος της ΜΕΤΑδρασης», λέει ο Σωτήρης.
Ο ρόλος των επιτρόπων της ΜΕΤΑδρασης στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης είναι να προετοιμάζουν και να εκπροσωπούν καθένα από τα περίπου 800 παιδιά συνολικά που περνάνε τις συνεντεύξεις, διασφαλίζοντας το βέλτιστο συμφέρον τους. Στη συνέχεια, συντάσσουν τη σύστασή τους στην τελική έκθεση, το λεγόμενο BIA (Best Interest Assessment) το οποίο συνυπογράφουν με τον χειριστή του EASO ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Τις πρώτες εβδομάδες ξεκινάγαμε πολλές φορές από τις εφτά το πρωί και συνεχίζαμε μέχρι αργά το βράδυ, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Αλλά παρά την κούραση, και μόνο η ιδέα ότι κάποια παιδιά θα γλυτώσουν από την κόλαση των hotspot, μας έδινε δύναμη. Βάλαμε όλοι τα δυνατά μας για να κάνουμε ό,τι καλύτερο».
Όπως λέει και η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης: «Έγινε μια ομαδική δουλειά απ’ όλους. Εκτός από τους αφοσιωμένους Επιτρόπους της ΜΕΤΑδρασης για τους οποίους είμαι περήφανη, είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά την πίεση και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, όλοι οι εμπλεκόμενοι, η Υπάτη Αρμοστεία, το ΕΑSO, τα στελέχη των ΚΥΤ και της Υπηρεσίας Ασύλου, η Ειδική Γραμματέας, όλοι ανεξαιρέτως έβαλαν την ποιότητα της διαδικασίας, το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, πάνω απ’ όλα!»
Ευχόμαστε στα παιδιά με όλη μας την καρδιά να βρουν φροντίδα εκεί που θα πάνε, να αισθανθούν ασφάλεια και να ριζώσουν στη νέα τους πατρίδα! Καλή τους τύχη!