12η επιδημία Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν παρέμβαση στο Βόρειο Κίβου

12η επιδημία Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν παρέμβαση στο Βόρειο Κίβου

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν την ανταπόκριση της χώρας στη νέα επιδημία Έμπολα στο Βόρειο Κίβου, στη βορειοανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), μέσω μίας κινητής παρέμβασης προς όφελος των ασθενών, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων που ζουν στην πληγείσα περιοχή.

Caroline Thirion/MSF

«Υποστηρίζουμε το γενικό νοσοκομείο Matanda, στην περιοχή Vungi, και το κέντρο υγείας στην περιοχή Muchanga, βελτιώνοντας τη διαλογή των ασθενών και τον έγκαιρο εντοπισμό των περιστατικών, τη διάγνωση και την εισαγωγή στη μονάδα φροντίδας ατόμων που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από Έμπολα. Θα τους παρέχουμε αποτελεσματικές θεραπείες για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιβίωσής τους και να μειώσουμε τον πόνο που προκαλεί η ασθένεια» εξηγεί ο Homam Shahhoud, επικεφαλής της ιατρικής παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Βόρειο Κίβου.

«Συνεργαζόμαστε με τοπικές οικογένειες προκειμένου να εντοπίσουμε τις επαφές επιβεβαιωμένων ασθενών και να τους προστατεύσουμε από την ασθένεια με τα κατάλληλα μέσα, ανάλογα με τον βαθμό έκθεσής τους στον κίνδυνο μόλυνσης. Θα τους παράσχουμε τα μέσα για απομόνωση εάν είναι απαραίτητο και για να αναζητήσουν άμεση ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Θα υποστηρίξουμε επίσης τις υπάρχουσες υγειονομικές δομές στην περιοχή Katwa και σε άλλες περιοχές που πλήττονται από το νέο ξέσπασμα του ιού, προκειμένου να ενισχύσουν τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας και να περιορίσουν τη διάδοση αυτού του θανατηφόρου ιού», προσθέτει ο Shahhoud.

 «Ιδιαίτερα σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρεται σε οικογένειες για να αντιμετωπίσουν την επιδημία», λέει ο Shahhoud. «Για το σκοπό αυτό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αναπτύξει μια κοινοτική προσέγγιση που εστιάζει στον διάλογο με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και στη στήριξη των ανθρώπων που πλήττονται από την ασθένεια. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουν τα μέσα για να προστατευθούν και να αναζητήσουν θεραπεία. Η παρέμβασή μας θα είναι ευέλικτη και θα επικεντρώνεται στις ανάγκες των ασθενών: θα παρέμβουμε στις περιοχές που χρειάζονται βοήθεια, σε συντονισμό με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και άλλους φορείς», καταλήγει ο Shahhoud.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ