ΏΡΑ ΜΗΔΕΝ για τα ΠΑΙΔΙΑ με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας

ΏΡΑ ΜΗΔΕΝ για τα ΠΑΙΔΙΑ με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2016

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ζητά άμεσες λύσεις για όλα τα παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας

 

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», εδώ και 21 χρόνια, μεγαλώνει στα σπίτια του παιδιά θύματα κακοποίησης, εγκατάλειψης, παραμέλησης. Παιδιά διαφόρων ηλικιών ανεξαρτήτως υπηκοότητας και καταγωγής, που οι αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές έκριναν αναγκαία την απομάκρυνσή τους από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

 

Σήμερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει την ευθύνη για τα 280 παιδιά που μεγαλώνει στα 14 σπίτια του και είναι η οικογένεια που τους παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον και όλα τα απαραίτητα για την υγιή σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους.

 

Σήμερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μεγαλώνει και παιδιά που, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα Σπίτια του, παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω των τραυματικών εμπειριών που είχαν από το δυσλειτουργικό οικογενειακό τους περιβάλλον με αποτέλεσμα ακραίες και επιθετικές συμπεριφορές προς τον εαυτό τους ακόμα και προς το προσωπικό των Σπιτιών.

 

Τις τελευταίες μέρες η οικογένεια του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται σε αδιέξοδο και χρειάζεται άμεσες λύσεις για τον 14χρονο που εδώ και 8 χρόνια μεγαλώνει σε κάποιο από τα Σπίτια του, και που λόγω των σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει και της επιθετικής συμπεριφοράς του έχει απομακρυνθεί από το σπίτι, έχει νοσηλευτεί σε διάφορα νοσοκομεία αλλά ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ να βρεθεί ένα εξειδικευμένο πλαίσιο φροντίδας που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του.

 

Προσωρινά, ο 14χρονος μένει σε ένα από τα διαμερίσματα του οργανισμού υπό την επίβλεψη εξειδικευμένων διασωστών, με ένα ασθενοφόρο σε ετοιμότητα σε περίπτωση ανάγκης μεταφοράς του σε κάποιο νοσοκομείο ενώ παράλληλα οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι του οργανισμού αναζητούν άμεση λύση για τη φιλοξενία του 14χρονου σε κάποια εξειδικευμένη δομή. Αξίζει να σημειωθεί πως το ασθενοφόρο του οργανισμού έχει βγει εκτός σήματος του ΕΚΑΒ μαζί με το διασωστικό του πλήρωμα και δεν εξυπηρετεί κανένα περιστατικό προκειμένου να βρίσκεται μαζί με τον 14χρονο.

 

Ο πρόεδρος του οργανισμού, κος Κώστας Γιαννόπουλος δηλώνει:  

«Ώρα μηδέν για τα παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας! Ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα Σπίτια του αλλά και πολλές οικογένειες στην Ελλάδα. Επικοινωνήσαμε με την Εισαγγελία Πρωτοδικών, με την Εισαγγελία Ανηλίκων, με τις Διοικήσεις Νοσοκομείων Παίδων και το μόνο που καταφέραμε ήταν να δεχτούμε την κατανόηση τους και την επιβεβαίωση της έλλειψης εξειδικευμένων κέντρων νοσηλείας για τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Η μόνη λύση που προτείνεται από τους ειδικούς και τους επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας είναι η προσωρινή νοσηλεία των παιδιών σε νοσοκομεία κι όχι η φιλοξενία τους σε μόνιμη βάση λόγω έλλειψης δομών, παρόλο που διαχρονικά έχουν διατεθεί τεράστια κονδύλια για την ψυχική υγεία.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ίσως βρει κάποια λύση για τον 14χρονο, όπως έχει βρει και για άλλες περιπτώσεις παιδιών του με προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτή θα είναι άλλη μια υπέρβαση, άλλη μια εξαίρεση στους κανόνες. Ποια είναι η λύση για τις οικογένειες στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν παρόμοια αδιέξοδα; Ποιο είναι το μέλλον των παιδιών με ψυχικά προβλήματα; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν δεν σωθεί κάποιο παιδί με αυτοκαταστροφικές τάσεις;».  

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», παράλληλα με όλες του τις δράσεις, λειτουργεί και το «Το Σπίτι του Παιδιού» που αποτελεί ένα Κέντρο Ημέρας εξατομικευμένης παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης ή ενδοοικογενειακής βίας, παιδιά θυματοποιημένα, εμπλεκόμενα σε περιστατικά bullying και γενικά παιδιά που έχουν εκτεθεί πρόσφατα ή παλαιότερα σε έντονες ψυχοτραυματικές εμπειρίες και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, προσαρμογής ή συμπεριφοράς. «Το Σπίτι του Παιδιού» είναι μία ειδικευμένη υπηρεσία, μοναδική στην Ελλάδα και πρωτοποριακή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όπου η διεπιστημονική ομάδα του πραγματοποιεί εξατομικευμένες συνεδρίες με τα παιδιά. Με τη δομή αυτή «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά που έχουν βιώσει τραυματικές συνθήκες ή γεγονότα με στόχο την αποτροπή της εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας ή την έγκαιρη, πρώιμη αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, κάποια από τα παιδιά αυτά, και λόγω των έντονα τραυματικών τους βιωμάτων, σίγουρα θα παρουσιάσουν τέτοια προβλήματα ή βίαιες συμπεριφορές προς τον εαυτό τους ή τους άλλους. Τότε όμως οι λύσεις που διαθέτει η κοινωνία μας είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

 

Με αφορμή  το περιστατικό που βιώνει τις τελευταίες μέρες η οικογένεια του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με τον 14χρονο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, ο ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» κος Γιώργος Νικολαΐδης, τονίζει:

«Ας γίνουμε όλοι η φωνή των οικογενειών που μεγαλώνουν παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας και δεν έχουν καμία πρακτική λύση και βοήθεια από το σύστημα παιδικής προστασίας. Η πρώτη μεγάλη ανάγκη που αναδεικνύεται εδώ είναι τα ελλείμματα διαθέσιμων κλινών στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους ιδιαίτερα αναφορικά με τη γεωγραφική κάλυψη της χώρας, την ηλικιακή κάλυψη όλων των ομάδων και ειδικά των εφήβων αλλά και την αντιμετώπιση των ανηλίκων με προβλήματα συμπεριφορών βίαιων απέναντι στον εαυτό τους ή τους άλλους. Το σημαντικότερο έλλειμμα, ωστόσο που αναδεικνύεται είναι εκείνο που αφορά τη μόνιμη φιλοξενία παιδιών και εφήβων με προβληματικές συμπεριφορές ή και προβλήματα ψυχικής υγείας: παρά την υπαρκτή εμπειρία δεκαετιών στο πεδίο αυτό από άλλες χώρες, στην Ελλάδα οι διαθέσιμες επιλογές είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως παιδιά με αυξημένη επιθετικότητα και τάσεις αυτοκαταστροφής, παιδιά εφηβικής ηλικίας με διαταραχές, παιδιά που πέρα από την αγάπη των δικών τους χρειάζονται εξειδικευμένη προσέγγιση σε μόνιμη βάση δεν μπορούν να φροντιστούν κατάλληλα. Και βέβαια τα προβλήματα αυτών των τόσο δυσκολεμένων παιδιών δεν λύνονται με προσωρινές ή πολύ περισσότερο με μόνιμες νοσηλείες τους σε νοσοκομεία».

 

Δείτε τις δηλώσεις στο video εδώ. 

 

Ενημερωθείτε για το Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» που λειτουργεί από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εδώ. 

 

Καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» και συμβουλευτείτε τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει το παιδί σας. 

 

Περισσότερες πληροφορίες:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Γραφείο Τύπου, κα Νάταλι Καρακιουλάφη

Τηλ. 210-3306140

press@hamogelo.gr

Click And Donate Χαμόγελο Του Παιδιού