Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τις υγειονομικές αρχές της χώρας με επιδημιολογική επιτήρηση, ιατρική περίθαλψη, απολύμανση σημείων νερού και σπιτιών, καθώς και δραστηριότητες εκπαίδευσης και ενημέρωσης των κοινοτήτων. Οι Γιατροι Χωρίς Σύνορα είναι έτοιμοι να βοηθήσουν το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας με μια μελλοντική εκστρατεία εμβολιασμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
Η επιδημία χολέρας που κηρύχθηκε στις 9 Αυγούστου από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Νίγηρα έχει ως αποτέλεσμα 4.283 κρούσματα σε έξι περιοχές της χώρας και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 144 άτομα. Αν και ο αριθμός των περιστατικών χολέρας μειώνεται σε ορισμένες περιοχές, περισσότερη βοήθεια πρέπει να συνεχίσει να φθάνει ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης της νόσου σε μέρη όπου εντοπίζονται ενεργές συρροές.
«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε επιδημία μεγάλης κλίμακας. Οι κίνδυνοι εξάπλωσης της νόσου αυξάνονται ως αποτέλεσμα της έλλειψης πόσιμου νερού και της κακής υγιεινής, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε στην εποχή των βροχών», λέει ο Souleymane Ba, συντονιστής επείγουσας παρέμβασης στο Zinder, μια περιοχή του νότιου Νίγηρα.
Εκτός από την αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση στις περιοχές όπου εργάζονται, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν την επείγουσα παρέμβαση τον Ιούλιο στην περιοχή Zinder, μετά την αναφορά των πρώτων περιστατικών χολέρας στο νοσοκομείο Magaria. Η γρήγορη εξάπλωση της χολέρας σε ομάδες πληθυσμού σε ολόκληρη τη χώρα οδήγησε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να κλιμακώσουν την υποστήριξή τους στις περιοχές Tahoua, Niamey και Maradi. Το Μaradi είναι σήμερα η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, με 2381 καταγεγραμμένα περιστατικά.
Σε αυτές τις τέσσερις περιοχές, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στήσει 15 κέντρα και μονάδες θεραπείας της χολέρας, έχουν δημιουργήσει σημεία ενυδάτωσης διά του στόματος σε χωριά και υποστηρίζουν αρκετές τοπικές υγειονομικές αρχές με υλικοτεχνική υποστήριξη και ιατρικές προμήθειες. Μέχρι στιγμής, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει περισσότερους από 1.770 ασθενείς.
«Στόχος της παρέμβασής μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων που συνδέονται με αυτή την επιδημία», εξηγεί ο Ba. «Σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης μέσω του έγκαιρου εντοπισμού των ανθρώπων που μπορεί να έχουν προσβληθεί από χολέρα, της απομόνωσης και της ιατρικής φροντίδας των ασθενών, της ευαισθητοποίησης των κοινοτήτων σχετικά με την επιτήρηση και τα προληπτικά μέτρα, όπως το πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων».
Η χολέρα εξαπλώνεται μέσω του δέρματος, του νερού και των τροφίμων που έχουν μολυνθεί από τα κόπρανα των μολυσμένων ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την απολύμανση των σημείων παροχής νερού και των σπιτιών σε περιοχές που έχουν πληγεί από την επιδημία. Αν και η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με μια μεγάλη επένδυση σε συστήματα ύδρευσης και υγιεινής, έως και 140.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτήν κάθε χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Οι λίμνες με στάσιμο νερό που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες του προηγούμενου έτους και οι φετινές έντονες βροχοπτώσεις έχουν αποδειχθεί το ιδανικό περιβάλλον για την αναπαραγωγή των κουνουπιών. Αυτό έχει οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο ασθενειών. Ο αριθμός των ασθενών με ελονοσία στον Νίγηρα αυξήθηκε κατά 42%, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2020, την ίδια περίοδο φέτος. Αυτή είναι μια από τις συννοσηρότητες που επηρεάζουν τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για χολέρα.
Φέτος, η κάλυψη των αναγκών σε προμήθειες και προσωπικό για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του μεγάλου αριθμού των περιοχών που επλήγησαν σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό, παράλληλα με την κορύφωση του υποσιτισμού και της ελονοσίας, ασκεί επί του παρόντος μεγάλη πίεση στο ιατρικό σύστημα του Νίγηρα, όσον αφορά το υγειονομικό προσωπικό και τη δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης.
«Στην περιοχή Zinder, ο αριθμός των ασθενών με χολέρα έχει αρχίσει να μειώνεται χάρη σε μια γρήγορη παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ιατρικών όσο και των κοινοτικών παραγόντων, η οποία μας επέτρεψε να περιορίσουμε τον αριθμό των συρροών», λέει ο Ba. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να διατεθούν περισσότεροι πόροι από όλους τους εταίρους των υγειονομικών αρχών, ιδιαίτερα για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης εντός των χωριών και των περιοχών που πλήττονται από την ασθένεια».
Κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, ο εμβολιασμός στις πληγείσες περιοχές αποτελεί συμπληρωματική ενέργεια μαζί με την ιατρική περίθαλψη, την ευαισθητοποίηση και τις δραστηριότητες που αφορούν ύδρευση, υγιεινή έτσι ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Είναι ο συνδυασμός όλων των μέτρων που θα επιτρέψουν στον Νίγηραr να ξεπεράσει την επιδημία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένουν έτοιμοι να στηρίξουν το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας με μια εκστρατεία εμβολιασμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στον Νίγηρα από το 1985 και υποστηρίζουν το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας με παρεμβάσεις σε επιδημίες και φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν επί του παρόντος πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για τα πιο ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις περιοχές Agadez, Diffa, Tillabéri, Zinder και Maradiregions. Βασίζοναι στις ιατρικές ανάγκες και παρέχουν πείθαλψη χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας ή πολιτικών πεποιθήσεων.