Φροντίζοντας παιδιά στην αποκλεισμένη Γάζα

Φροντίζοντας παιδιά στην αποκλεισμένη Γάζα

Στην παιδιατρική μονάδα του νοσοκομείου Al-Awda στη βόρεια Γάζα, ο Mohammed Aboud, πατέρας πέντε παιδιών, παρηγορεί την τετράχρονη κόρη του Hala, καθώς ξυπνά αργά μετά την επέμβασή της.

Virginie Nguyen Hoang

Το σκηνικό είναι πολύ γνωστό για τον Mohammed. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Hala έχει ήδη χειρουργηθεί πέντε φορές.

Στις 14 Ιουλίου 2021, ο Mohammed προσευχόταν στο σπίτι του στο Beit Lahia, μια γειτονιά βόρεια της πόλης της Γάζας, όταν ξαφνικά άκουσε την κόρη του να ουρλιάζει.

Έτρεξε έξω, αλλά η Hala δεν ήταν πουθενά. Είχε διασχίσει το δρόμο μπροστά από το σπίτι της και την χτύπησε ένα αυτοκίνητο.

Ένας γείτονας που ήταν μάρτυρας του ατυχήματος είπε στον Mohammed ότι η Hala μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και του έδωσε το τηλέφωνο του οδηγού.

Η μονάδα όπου μεταφέρθηκε η Hala ήταν ήδη υπερπλήρης και δεν διέθετε τα απαραίτητα φάρμακα για τη φροντίδα της.

Η πληγή της ήταν περίπλοκη και είχε αρχίσει να μολύνεται. Χρειαζόταν θεραπεία την οποία το ανεπαρκές και υπερφορτωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας δεν είχε την ικανότητα να της προσφέρει.

Έτσι, η Hala παραπέμφθηκε σε ειδική μονάδα επανόρθωσης άκρων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο Al-Awda.

Από τον Ιούνιο του 2020, η μονάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Al-Awdahas περιέθαλψε παιδιά με σοβαρά τραύματα που παραπέμφθηκαν σε αυτήν από νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας.

Στόχος αυτών των παραπομπών είναι να μειώσουν την πίεση που ασκείται στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία αγωνίζονται να καλύψουν τις τακτικές χειρουργικές ανάγκες από τότε που η πανδημία COVID-19 έφτασε στη Γάζα.

Μέχρι στιγμής, 234 παιδιά έχουν λάβει εξειδικευμένη φροντίδα άκρων στη μονάδα.

Όταν ο Μοχάμεντ έφτασε στην Αl-Awda, ενημερώθηκε από τους γιατρούς ότι το δεξί πόδι της Hala  είχε συνθλιβεί όταν το αυτοκίνητο την χτύπησε.

«Όταν την είδα, έπαθα σοκ» λέει. «Δεν είχα φανταστεί ότι ο τραυματισμός της θα ήταν τόσο σοβαρός.»

Μεγάλες ανοιχτές πληγές όπως της Hala είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις. «Έφτασε στο νοσοκομείο Al-Awda με μία βαθιά πληγή», εξηγεί ο Δρ Hafez Abu Khossa, ο οποίος περιέθαλψε τη Hala.

«Καθαρίσαμε την πληγή και πήραμε δείγματα οστών και ιστών για να προσδιορίσουμε από ποια λοίμωξη έπασχε. Αυτό μας επέτρεψε να συνταγογραφίσουμε τον σωστό τύπο και δοσολογία αντιβιοτικών.

 «Στη συνέχεια, εφαρμόσαμε μια μέθοδο για γρήγορη επούλωση της πληγής, ασκώντας αρνητική πίεση (VAC). Τώρα, στόχος μας είναι να θεραπεύσουμε τη λοίμωξη και να αποφύγουμε περαιτέρω μόλυνση πριν εφαρμόσουμε ένα μόσχευμα δέρματος στο πόδι της. Είναι μια μακρά διαδικασία και θα απαιτήσει αρκετές επεμβάσεις».

Η Δρ Khossa επιβεβαιώνει ότι η πληγή της ήταν ιδιαίτερα σοβαρή. «Κάθε αλλαγή των επιδέσμων πρέπει να γίνει στο χειρουργείο με αναισθησία.»

Ενώ οι λοιμώξεις των οστών μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά στη Γάζα είναι ευρέως διαδεδομένη.

Αυτό οφείλεται στην κατάχρηση αντιβιοτικών και την πρόσβασή τους χωρίς ιατρική συνταγή στις τοπικές αγορές. Το 2019, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάστηκαν με το Υπουργείο Υγείας για την σύσταση ενός μικροβιολογικού εργαστηρίου, το οποίο επιτρέπει στις κλινικές ομάδες να προσδιορίσουν τον ακριβή τύπο βακτηρίων που προκαλούν τη λοίμωξη και ποια αντιβιοτικά τα καταπολεμούν.

Παράλληλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν επίσης το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης να κατανοήσει και να βελτιώσει τη συνταγογράφηση και τη χρήση αντιβιοτικών.

Η μεγάλη πιθανότητα ανθεκτικότητας καθιστά τη θεραπεία των λοιμώξεων των οστών τεράστιο εγχείρημα. Η προσέγγιση της ιατρικής ομάδας στο νοσοκομείο της Al-Awda είναι ολιστική και επικεντρώνεται όχι μόνο στην ιατρική περίθαλψη του ασθενούς, όπως η χειρουργική θεραπεία, η φυσιοθεραπεία και η διαχείριση του πόνου, αλλά και στην υποστήριξη των φροντιστών τους, συνήθως ενός στενού συγγενή.

Μια σύμβουλος ψυχικής υγείας συναντιέται τακτικά με τη Hala και την οικογένειά της για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν από αυτή την τραυματική εμπειρία.

Αυτή η προσέγγιση και μια τέτοια εξειδικευμένη θεραπεία είναι σπάνιες στη Γάζα, καθώς οι περισσότεροι ανθρωπιστικοί πόροι και προσπάθειες που γίνονται έχουν στόχο την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τη θεραπεία τραυματισμών που προέρχονται από εχθροπραξίες ή, πιο πρόσφατα, την αντιμετώπιση της COVID-19.

Κατά συνέπεια, άλλες ανάγκες υγείας, όπως η αντιμετώπιση τραύματος σε παιδιά, συχνά δεν αποτελούν προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο της παιδιατρικής φροντίδας δίνεται προτεραιότητα σε περιπτώσεις οξέων τραυμάτων όπως της Hala, και τα παιδιά με χρόνια προβλήματα που προέρχονται από παλιά εγκαύματα και τραύματα ή συγγενείς παθήσεις πρέπει συχνά να περιμένουν πολύ καιρό για θεραπεία.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα  ήδη φροντίζουν ασθενείς με τραύματα, αλλά για να μειωθεί η πίεση στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, διεύρυναν τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών και άρχισαν να βλέπουν και ασθενείς με χρόνια προβλήματα που προέρχονται από παλιά εγκαύματα και τραύματα, με πολλά τέτοια περιστατικά στην παιδιατρική», εξηγεί ο Benoit Vasseur, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα  στη Γάζα.

Ένα μήνα μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο Al-Awda, η πληγή στο πόδι της Hala αρχίζει να επουλώνεται  και τώρα είναι έτοιμη να δεχτεί μόσχευμα δέρματος.

Ο δρόμος για την πλήρη ανάρρωση είναι ακόμα μακρύς, αλλά ο Mohammed χαίρεται που βλέπει την υγεία της  κόρης του να βελτιώνεται.

Αν όλα πάνε καλά, η Hala θα μπορέσει να φύγει από το νοσοκομείο τις επόμενες εβδομάδες. Θα πρέπει να πάρει αντιβιοτικά για λίγο ακόμη για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη, αλλά θα μπορεί να  είναι με την οικογένειά της, η οποία την περιμένει με ανυπομονησία να επιστρέψει επιτέλους σπίτι.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ