Υποστηρίζοντας θύματα βίας στο Μεξικό

Η Ana D. στα 18 της χρόνια, επισκέφθηκε την κινητή μονάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και αναζήτησε ψυχιατρική υποστήριξη αναφέροντας ότι έχει κακοποιηθεί σωματικά από τον πατέρα της.

Από τον Φεβρουάριο του 2017, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα  έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην πόλη Ρεϊνόσα, στα βόρεια της πολιτείας Ταμαουλίπας του Μεξικού, στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Σε πολλές γειτονιές της πόλης η βία είναι καθημερινή πραγματικότητα. Στόχος της παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι η παροχή άμεσης ιατρικής, ψυχολογικής και κοινωνικής φροντίδας σε μία από τις πιο επισφαλείς περιοχές της χώρας.

Επιπλέον, οι ΓΧΣ εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρεϊνόσα, παρέχοντας εδώ και δύο χρόνια δωρεάν συνεδρίες ψυχικής υγείας και εκπαίδευση στο προσωπικό του νοσοκομείου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να εργάζονται στη συνοικία Pedro José Méndez στις αρχές του 2017. Είναι μία από τις πολλές συνοικίες της πόλης όπου έχουν παρατηρηθεί βίαια επεισόδια τα τελευταία χρόνια.

Μια ομάδα αποτελούμενη από γιατρό, νοσηλεύτρια και ψυχολόγο προσφέρει ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη σε μια γενική κλινική και, αν χρειαστεί, παραπέμπει ασθενείς σε άλλες δομές υγείας στην πόλη.

«Η ιατρική ομάδα επικεντρώνεται στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας» αναφέρει ο Dr Marcelo Fernández, συντονιστής ιατρικών προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μεξικό.

 

Ένας στους τέσσερις είναι θύμα βίας

Ζητάμε από τους ανθρώπους που επισκέπτονται την κλινική μας να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη βία στην καθημερινότητά τους.

«Ένας στους τέσσερις ασθενείς μας έχει υπάρξει θύμα βίας κάποιου είδους» παρατηρεί ο δρ Φερνάντεζ.

Επιπλέον, το άγχος της ζωής στην πόλη κατά την τελευταία δεκαετία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών κατοίκων.

«Έχουμε εντοπίσει πολύ σημαντικές ψυχιατρικές διαταραχές τους τελευταίους μήνες» τονίζει ο δρ Φερνάντεζ. «Βλέπουμε ανθρώπους που υποφέρουν από απομόνωση και φοβίες – ανθρώπους που φοβούνται να βγουν έξω. Όταν βγαίνουν, ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες διαδρομές».

Κάθε φορά που έχουμε ένα ξέσπασμα βίας, για τις επόμενες μέρες η κλινική είναι άδεια.

 

Η 26χρονη Deyanira Galvan είναι έγκυος και ήρθε στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με ναυτία και πυρετό.

 

«Οι ασθενείς έρχονται μόνο εάν έχουν κάποια ασθένεια που απαιτεί άμεση παρακολούθηση» λέει ο δρ Φερνάντεζ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επίσης διαθέτουν κινητές μονάδες που παρέχουν ιατρική φροντίδα σε  δύο καταλύματα για μετανάστες και απελαθέντες από τις ΗΠΑ. 

Σημαντικό μέρος του έργου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Ρεϊνόσα αποτελεί η παροχή ιατρικής φροντίδας σε θύματα σεξουαλικής βίας.

Ο δρ Φερνάντεζ παρατηρεί πως τα περιστατικά σεξουαλικής βίας αυξάνονται.

Θύματα σεξουαλικής βίας επίσης παρακολουθούν συνεδρίες ψυχικής υγείας.

«Αλλά ακόμα είναι ένα θέμα ταμπού – οι άνθρωποι φοβούνται να αναφέρουν και να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα για ένα τέτοιο περιστατικό», εξηγεί ο δρ Φερνάντεζ.

 

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ