Υεμένη/COVID-19: Σε αυτό το κέντρο απομόνωσης ασθενών για κάθε εξιτήριο διοργανώνεται μια μικρή γιορτή

Υεμένη/COVID-19: Σε αυτό το κέντρο απομόνωσης ασθενών για κάθε εξιτήριο διοργανώνεται μια μικρή γιορτή

H COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται στην επαρχία Ιμπ της Υεμένης, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας με πληθυσμό σχεδόν 3 εκατομμυρίων.

MSF/Majd Aljunaid

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα  υποστηρίζουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές ώστε να λειτουργεί σωστά το Κέντρο Απομόνωσης Αλ Σαχούλ που άρχισε να δέχεται ασθενείς με κορωνοϊό από τις 14 Ιουνίου. Διαθέτει 18 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 70 κρεβάτια εσωτερικών ασθενών.

Κάθε φορά που κάποιος ασθενής παίρνει εξιτήριο και επιστρέφει σπίτι του διοργανώνεται μια μικρή γιορτή στο κέντρο απομόνωσης. Μια γιορτή για την μετάβαση από τον θάνατο στη ζωή. Δύο ασθενείς που βρέθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά θεραπεύτηκαν από την COVID-19 και δύο μέλη του ιατρικού προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μοιράζονται την εμπειρία τους.

Γκανέμ Κουάιντ Νασέρ, 60 χρονών

Είχα υψηλό πυρετό, βήχα και ζάλη. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Επί 8 ημέρες ήμουν ένα βήμα πριν τον θάνατο. Μεταφέρθηκα σε αυτό το κέντρο και μπήκα στη μονάδα εντατικής θεραπείας. 4 μέρες μετά, με τη φροντίδα που πήρα εδώ, επέστρεψα στη ζωή. Ευχαριστώ όλο το ιατρικό προσωπικό που με βοήθησε. Μετά τον Θεό, είναι ο λόγος για τον οποίο ζω.

Μετά από δύο εβδομάδες, και με έναν θερμό αποχαιρετισμό από όλη την ιατρική ομάδα ο Γκάνεμ έφυγε υγιής από το κέντρο απομόνωσης. 

©MSF/Majd Aljunaid

Κριστίνα Μαρτέλ Μαρτίν, υπεύθυνη νοσηλευτικών δραστηριοτήτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Κάθε ασθενής που παίρνει εξιτήριο είναι ένα δώρο για την ομάδα και ένα κίνητρο για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Αυτές οι στιγμές μας δίνουν περισσότερη δύναμη. Για αυτόν τον λόγο, κάθε εξιτήριο το γιορτάζουμε. Το ιατρικό προσωπικό συνοδεύει τον ασθενή στην πόρτα όπου τον περιμένει η οικογένειά του. Είναι μια στιγμή γιορτής για όλους, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα.

©MSF/Majd Aljunaid

Δρ. Μουαθ, υπεύθυνος ιατρικών προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ιμπ

Εργάζομαι μαζί με μια ομάδα γιατρών, νοσηλευτών, υγειονομικού προσωπικού και προαγωγών υγείας εδώ στο κέντρο θεραπείας COVID-19 Αλ Σαχούλ. Παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς έρχονται πολύ αργά εδώ, όταν είναι ήδη πολύ άρρωστοι. Αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των περιστατικών. Βλέπουμε την κατάσταση της υγείας τους να επιδεινώνεται γρήγορα. Αλλά αν οι ασθενείς έρθουν νωρίς, η κατάστασή τους βελτιώνεται γρηγορότερα και μπορούν να αναρρώσουν πιο άμεσα. Αντιδρούν πολύ καλύτερα στη θεραπεία και έχουν λιγότερες επιπλοκές.

©MSF/Majd Aljunaid

Νταουλά, 47 ετών

 Όταν ξεκίνησα να έχω πόνους στο σώμα μου, πήγα για θεραπεία σε ένα ιδιωτικό ιατρικό κέντρο. Με έστειλαν πίσω στο σπίτι. Αργότερα παρουσίασα πρόβλημα στην αναπνοή, οπότε μεταφέρθηκα σε αυτό το κέντρο. Λίγο μετά την εισαγωγή μου, άρχισα  να νιώθω τη διαφορά. Η υγεία μου βελτιώθηκε. Έλαβα ολοκληρωμένη φροντίδα για περίπου 20 ημέρες. Τώρα η υγεία μου είναι και πάλι καλή και δεν χρειάζομαι πλέον οξυγόνο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι πραγματικά χωρίς σύνορα. Έλαβα εντατική φροντίδα από γιατρούς, νοσηλευτές, από όλους.

©Majd Aljunaid / Médecins Sans Frontières

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ