Υεμένη: Επείγουσα έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της COVID-19 στη χώρα

Υεμένη: Επείγουσα έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της COVID-19 στη χώρα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βλέπουν δραματική αύξηση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση με COVID-19 που απαιτούν νοσηλεία στο Aden και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας.

Athmar Mohammed/MSF

«Προτρέπουμε όλες τις ιατρικές ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται ήδη στην Υεμένη να κλιμακώσουν γρήγορα την αντίδραση έκτακτης ανάγκης στην COVID-19. Οι διεθνείς δωρητές που σταμάτησαν την ανθρωπιστική τους χρηματοδότηση στην Υεμένη πρέπει επίσης να δράσουν γρήγορα», λέει ο Raphael Veicht, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη. «Όλες οι πτυχές της παρέμβασης κατά της πανδημίας είναι ελλιπείς και χρειάζονται μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη, από τις οδηγίες που δίνονται στους πολίτες για την δημόσια υγεία και τους εμβολιασμούς έως τη θεραπεία με οξυγόνο – απαιτείται υποστήριξη σε όλους τους τομείς».

Μετά από 6 χρόνια πολέμου, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Υεμένης έχει καταρρεύσει και η δυναμική σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι περιορισμένη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν υποστήριξη στο Κέντρο Θεραπείας COVID-19 στο νοσοκομείο Al Gamhouria. Η ιατρική ομάδα είναι σε θέση να αναλάβει 11 κρεβάτια μονάδας εντατικής θεραπείας και έως και 46 ασθενείς στο τμήμα εσωτερικών ασθενών. Επί του παρόντος και τα 11 κρεβάτια στη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι γεμάτα.

«Δυστυχώς, πολλοί από τους ασθενείς που βλέπουμε βρίσκονται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση κατά την άφιξή τους στο νοσοκομείο», λέει ο Line Lootens, ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη. «Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται πολύ υψηλά επίπεδα οξυγόνου και ιατρική περίθαλψη. Μερικοί ασθενείς απαιτούν επίσης μηχανικό αερισμό στη ΜΕΘ, ο οποίος είναι τεχνικά δύσκολος και απαιτεί πολύ υψηλό επίπεδο ιατρικής περίθαλψης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τον πληθυσμό της Υεμένης να ακολουθήσει τα μέτρα πρόληψης κατά της COVID-19, όπως η κοινωνική απόσταση, το πλύσιμο των χεριών και η μάσκα. Είναι επίσης σημαντικό οι ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα να αναζητούν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα νωρίς για να έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάρρωσης από την ασθένεια.

Η ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην COVID-19  πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Πληθυσμού και τη Γενική Διαχείριση Νοσοκομείων Al Gamhouria. Σήμερα, η ομάδα στο κέντρο θεραπείας COVID-19 αποτελείται από περισσότερους από 100 γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό υποστήριξης, που εργάζονται όλο το 24ωρο για να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

«Είμαστε ευγνώμονες για αυτήν την πολύ αναγκαία υποστήριξη από τις υγειονομικές αρχές στην Υεμένη. Ωστόσο, η απότομη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες είναι εξαιρετικά ανησυχητική», λέει ο Raphael Veicht, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη. «Ενώ ορισμένες χώρες έχουν εμβολιάσει με επιτυχία τον μισό πληθυσμό τους, η Υεμένη βρίσκεται πολύ πίσω , επισημαίνοντας και πάλι την παγκόσμια ανισότητα πρόσβασης στα εμβόλια, χωρίς κανείς να έχει εμβολιαστεί στη χώρα μέχρι και εχθές».

Το κέντρο θεραπείας για  COVID-19 Al Gamhouria, στο Aden δημιουργήθηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα το 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας. Αργότερα, όταν βελτιώθηκε η κατάσταση, παραδόθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Πληθυσμού. Μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές αυτού του μήνα, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στις 15 Μαρτίου με το Υπουργείο Υγείας και το νοσοκομείο Al Gamhouria για να ξεκινήσουν εκ νέου μια επείγουσα επέμβαση COVID-19.

Για να μπορέσουν να φροντίσουν ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αναπτύξει μια ομάδα έκτακτης ανάγκης COVID-19 στο Aden, η οποία αποτελείται από έναν ιατρικό συντονιστή, δύο γιατρούς και δύο νοσηλευτές για τις μονάδες εντατικής θεραπείας και δύο λογιστές.

 

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ