Υεμένη: Επείγουσα έκκληση για την αντιμετώπιση της χολέρας

Η επιδημία χολέρας στην Υεμένη βρίσκεται εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι τις 23 Ιουνίου 2017, είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 1.300 θάνατοι, ενώ τα πιθανά κρούσματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 200.000 καλύπτοντας 19 από τις 22 επαρχίες της χώρας.

Η χολέρα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που εξαπλώνεται από το μολυσμένο νερό και τα τρόφιμα. Παρότι αποτελεί πια παρελθόν για τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, εξακολουθεί να εμφανίζεται συχνά σε περιοχές με φτωχές συνθήκες υγιεινής, συνωστισμό και έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί το ποσοστό θνησιμότητας να φτάσει έως και 50%. Η ασθένεια προκαλεί σοβαρή διάρροια που μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αφυδάτωση και θάνατο.

Αυτή τη στιγμή στη Υεμένη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν από τις κακές συνθήκες υγιεινής και την κατάρρευση του συστήματος υγείας εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου που μαίνεται για τρίτο συνεχόμενο χρόνο στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δέχτηκαν τα πρώτα κρούσματα χολέρας στις 30 Μαρτίου 2017 στο επαρχιακό νοσοκομείο του Abs και από τότε οι ομάδες της οργάνωσης διαπιστώνουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και στις 9 επαρχίες που δραστηριοποιούνται. Προκειμένου να περιοριστεί η επιδημία χολέρας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν επείγουσα παρέμβαση.  Σε διάστημα 11 εβδομάδων έστησαν 18 θεραπευτικά κέντρα και περιέθαλψαν περισσότερους από 41.000 ασθενείς.

 

 

Παράλληλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν μαζική εκστρατεία ενημέρωσης στον πληθυσμό σχετικά με τις αιτίες της χολέρας, τις μεθόδους πρόληψης και την αναγνώριση των συμπτωμάτων για να σταματήσει η αλυσίδα μετάδοσης της επιδημίας. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διανέμουν κιτ υγιεινής για την απολύμανση και την εξυγίανση του νερού και παρέχουν υλικοτεχνική και ιατρική υποστήριξη σε τοπικά νοσοκομεία.

 

Επείγουσα έκκληση Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Καθώς μία επιδημία χολέρας μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, είναι σημαντικό να υπάρξει άμεση ανταπόκριση για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια αλλά και για να εμποδιστεί η εξάπλωσή της.

Η άμεση ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξαρτάται και από τη δική μας υποστήριξη προκειμένου να σωθούν όσο το δυνατό περισσότερες ζωές.

Με €20 μπορείς να προσφέρεις ένα κιτ αντιμετώπισης της χολέρας για έναν ασθενή εδώ.

 

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ