Υεμένη: Αναζητώντας ιατρική φροντίδα σε μια πόλη χωρισμένη από το μέτωπο του πολέμου

Υεμένη: Αναζητώντας ιατρική φροντίδα σε μια πόλη χωρισμένη από το μέτωπο του πολέμου

Στα υψίπεδα της νοτιοδυτικής Υεμένης, κοντά στη πόλη Mocha στην Ερυθρά Θάλασσα, η Taiz που είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη, έγινε εστία βίας μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κλιμάκωση των συγκρούσεων το 2015.

Nasir Ghafoor/MSF

«Ο συνεχής φόβος και το αίσθημα να κινδυνεύεις να πεθάνεις είναι φρικτό. Βομβαρδιζόμαστε. Μία βόμβα τραυμάτισε την αδερφή μου στο μάτι. Δεν μπορώ να ξεχάσω τις στιγμές που την έβλεπα να αιμορραγεί. Τρέχουμε να κρυφτούμε όταν ξεκινούν οι βομβαρδισμοί. Τα παιδιά μου κρύβονται κάτω από τις κουβέρτες με τρόμο», δήλωσε η Wafa Muhammad Abdullah.

Η 30χρονη Wafa είναι μία από τους σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους της πόλης Taiz που αντιμετωπίζει μια ανελέητη σύγκρουση για πάνω από έξι χρόνια. Η πόλη Taiz, κάποτε γνωστή ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Υεμένης, αποτελεί ένα από τα αστικά πεδία μάχης στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο της χώρας. Στην πόλη, πυροβολισμοί ανταλάσσονται στους δρόμους της και άνθρωποι βομβαρδίζονται με αποτέλεσμα θανάτους, τραύματα πολέμου, ψυχολογικά τραύματα και διακοπή της κανονικότητας.

Στα υψίπεδα της νοτιοδυτικής Υεμένης, κοντά στη πόλη Mocha στην Ερυθρά Θάλασσα, η Taiz που είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη, έγινε εστία βίας μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κλιμάκωση των συγκρούσεων το 2015. Έκτοτε, δεν υπάρχει σχεδόν καμία μέρα που οι κάτοικοί της να κοιμούνται ήσυχα χωρίς βομβαρδισμούς, πυροβολισμούς, ρουκέτες ή αεροπορικές επιδρομές.

Τα σημάδια που αφήνουν οι σφαίρες και οι βόμβες στα σπίτια και τα γκρεμισμένα κτίρια από τις αεροπορικές επιδρομές απεικονίζουν την ιστορία της καταστροφής από τον πόλεμο που διανύει τον έβδομο χρόνο του. Το μέτωπο της μάχης στην Taiz, ξεκινά από τα ανατολικά και φτάνει μέχρι τα δυτικά, με το Al Houban, άλλοτε γειτονιά της Taiz, να έχει διαχωριστεί από την υπόλοιπη πόλη. Γεμάτη νάρκες, η πρώτη γραμμή του μετώπου στο κέντρο της πόλης, έχει μετατρέψει την Taiz  από πολιτιστική πρωτεύουσα σε πόλη των ελεύθερων σκοπευτών.

Ο Hesham, κάτοικος της Taiz θυμάται όταν έπεσε θύμα πυροβολισμού από ελεύθερο σκοπευτή: «Συνόδευα την κόρη μου που υποφέρει από επιληψία στο νοσοκομείο. Μία  σφαίρα με βρήκε στον αριστερό μου ώμο. Ήμουν αιμόφυρτος και προσπαθούσα να σταματήσω την αιμορραγία με το χέρι μου. Την ίδια στιγμή, πάτησα μια νάρκη που έσκασε αμέσως. Έχασα το πόδι μου από την έκρηξη. Δεν υπάρχει υποστήριξη, ούτε καν ένα τεχνητό μέλος, με το οποίο θα μπορούσα να κινηθώ ή να περπατήσω. Δεν υπάρχει τίποτα».

Το κέντρο της πόλης είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη χώρα. Η πόλη Taiz τελεί υπό τη διοίκηση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, ενώ η βόρεια πλευρά της πόλης ανήκει στην επαρχίας που ελέγχεται από το Ansar Allah.

Όπως και σε κάθε άλλο μέρος της Υεμένης, οι συγκρούσεις στην Taiz επιέρουν και σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τον πληθυσμό. Οι τιμές των τροφίμων και άλλων αναγκαίων ειδών έχουν αυξηθεί, μερικές φορές έως και 500 φορές από την έναρξη των συγκρούσεων. Η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού έχει μειωθεί ταυτόχρονα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που εργάζονται για δημόσια νοσοκομεία, σπάνια πληρώνονται, γεγονός που οδηγεί στο κλείσιμο αρκετών ιατρικών δομών.

«Δουλεύω ως παιδιατρική νοσοκόμα στο νοσοκομείο Al-Thura στην Taiz. Δεν λαμβάνω τακτικά τον μισθό μου, οπότε κάνω δεύτερη δουλειά το βράδυ σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Οι τιμές των ειδών διατροφής είναι τόσο υψηλές που οι δύο μισθοί μου δεν είναι αρκετοί για να έχω μια καλή ζωή», εξηγεί ο Ahmad, του οποίου το χωριό απέχει μόλις οκτώ χιλιόμετρα από την πόλη Taiz αλλά ταξιδεύει για τέσσερις ώρες για να αποφύγει την πρώτη γραμμή του μετώπου. «Η κατάσταση ήταν καλή πριν από τον πόλεμο. Ήταν εύκολο να ταξιδέψεις ανά πάσα στιγμή χωρίς φόβο και με προσιτό κόστος. Οι κεντρικοί δρόμοι έχουν κλείσει τώρα».

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει πληγεί από τις συνέπειες του πολέμου. Περισσότερες από τις μισές δημόσιες δομές υγείας της Υεμένης είναι πλήρως ή μερικώς μη λειτουργικές. Μερικές από αυτές που είναι ανοιχτές βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος, χωρίς φάρμακα, προσωπικό και χρηματοδότηση. Εν τω μεταξύ, το ιδιωτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι προσιτό για τους ανθρώπους που ήδη αγωνίζονται να αγοράσουν τρόφιμα.

Η Hanan Rasheed Abdu Ali, 40 ετών, εισήχθη στον μετεγχειρητικό θάλαμο αφού γέννησε το τρίτο της παιδί με καισαρική τομή στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Al-Jamhouri που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην πόλη Taiz. Είχε γεννήσει τα άλλα δύο παιδιά της επίσης με καισαρική τομή οπότε ήξερε από την πρώτη ημέρα της εγκυμοσύνης της ότι άλλη μία χειρουργική επέμβαση ήταν αναπόφευκτη.

Η Hanan ζει με τον σύζυγό της στο Aden, επτά ώρες ταξίδι από την Taiz. Παρ ‘όλα αυτά, έκανε όλη τη διαδρομή από το Aden στην Taiz για να γεννήσει στο νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς ο σύζυγός της δεν μπορούσε να αντέξει το μεγάλο κόστος της καισαρικής τομής είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

«Ακούσαμε ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν τους ανθρώπους και τους παρέχουν τα πάντα δωρεάν. Έτσι ήρθα στην πόλη Taiz για να γεννήσω», είπε η Hanan. «Ο πόλεμος κατέστρεψε τα σπίτια. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία κατέρρευσαν. Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν και δεν υπήρχαν μισθοί. Όσοι δεν πέθαναν από τον πόλεμο πέθαναν από την πείνα».

«Τα νοσοκομεία έκλεισαν και έγινε δύσκολο για τους ανθρώπους να αγοράσουν φάρμακα. Οι περισσότεροι άνθρωποι πέθαιναν επειδή δεν μπορούσαν να πάρουν φάρμακα. Δεν μπορούν να πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία επειδή οι τιμές τους είναι υψηλές. Υπήρξαν μερικές μητέρες που πέθαναν λόγω έλλειψης θεραπείας».

Οι κάτοικοι του Taiz εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη που παρέχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τις δομές υγείας της χώρας από τις αρχές του 2016, λίγους μήνες μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης το 2015.

Το 2020, μετά από μια εις βάθος αξιολόγηση πολλών ιατρικών δομών και μια σειρά συζητήσεων με ασθενείς, ομάδες της κοινότητας και συνομιλητές- κλειδιά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσδιόρισαν τις δωρεάν και εξειδικευμένες υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας δευτεροβάθμιας περίθαλψης ως μία από τις κύριες ανάγκες του πληθυσμού της πόλης Taiz. Η μαιευτική κλινική στο νοσοκομείο Al-Jamhouri, που υποστηρίζεται πλέον από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, υποστηρίζει περίπου σε 350 τοκετούς τον μήνα και οι ομάδες δέχονται 50 νεογέννητα μωρά στη μονάδα ειδικής νεογνικής φροντίδας. Περισσότερες από 1.500 γυναίκες αναζήτησαν προγεννητικές ή μεταγεννητικές υπηρεσίες στο νοσοκομείο επίσης μέσα στον μήνα.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένουν αφοσιωμένοι στην αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της Taiz. Δουλεύουμε και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής, παρέχοντας δωρεάν ποιοτική μαιευτική και νεογνική φροντίδα, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες ανάγκες στην περιοχή», δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Εμίλιο.

«Δεχόμαστε ασθενείς από μακρινές περιοχές. Οι γυναίκες κάνουν δύσκολες διαδρομές για ώρες προκειμένου να φτάσουν στην πόλη Taiz για να αναζητήσουν τις υπηρεσίες μας επειδή δεν τις έχουν διαθέσιμες κοντά στα σπίτια τους. Λαμβάνοντας υπόψη τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις δύσκολες διαδρομές, πολλοί δεν μπορούν να φτάσουν στην Taiz ή να πάνε οπουδήποτε αλλού».

Η πόλη Taiz δεν είναι ασφαλής και η πρόσβαση από την υπόλοιπη χώρα είναι δύσκολη. Αυτό καθιστά επίσης δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέχουν υποστήριξη.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην πολυπληθέστατη επαρχία Taiz. Καλούμε τους ανθρωπιστικούς φορείς να υποστηρίξουν τις δομές πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλίσουν τη βασική φροντίδα των γυναικών κοντά στα σπίτια τους».

Λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο πληθυσμό της Taiz, οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει καταστροφικές ζημιές στην πόλη, που αποτελεί επίσης κόμβο οικονομικών, εκπαιδευτικών και υγειονομικών δραστηριοτήτων. Έτσι, η πολιορκία της έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στην πόλη αλλά και τις γύρω περιοχές.

Η καταστροφή στην πόλη είναι τεράστια. Έχει χαθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Οι μακροχρόνιες συγκρούσεις επίσης επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική κατάσταση των ανθρώπων γενικότερα.

«Εύχομαι στα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή. Προσεύχομαι για καλές μέρες, αλλά δεν νομίζω ότι η ζωή του λαού της Υεμένης θα βελτιωθεί. Δεν έχω καμία ελπίδα», είπε μια μητέρα.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ