Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας

Της Χριστίνας Ψαρρά, Γενικής Διευθύντριας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

MSF

Η αντίστροφη μέτρηση έληξε. Η λέξη σοκ δεν μπορεί να αποτυπώσει τι συνέβη το βράδυ της Τρίτης στη Μόρια με τη φωτιά να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και ανθρώπους να προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φλεγόμενη κόλαση. Δώδεκα χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Μια σύγχρονη τραγωδία που δεν έχουμε σταματήσει να καταγγέλλουμε εδώ και χρόνια. Μια κατάσταση που έγινε ακόμα πιο αφόρητη και ασφυκτική μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και τους αυξημένους περιορισμούς μετακινήσεων που επιβλήθηκαν στον πληθυσμό της Μόριας. Διακριτικοί περιορισμοί μετακινήσεων που κατέληξαν σε μια επιζήμια καραντίνα.

Βάλτε τον εαυτό σας σε αυτή τη θέση και φανταστείτε πώς είναι να ζεις εν μέσω πανδημίας στη Μόρια, μαζί με την οικογένεια σου, τα παιδιά σου, τους φίλους σου.

Για την κατάσταση υπάρχουν υπεύθυνοι: είναι οι ελληνικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τη χρόνια αδιαφορία τους να διαχειριστούν αυτό το ζήτημα, είναι οι απάνθρωπες πολιτικές που εφαρμόζουν και γεννούν μόνο πόνο και βία. Οι άνθρωποι της Μόριας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους εδώ και χρόνια από την Πολιτεία και την Ευρώπη και έχουν γίνει έρμαια της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, που εγκλωβίζει ανθρώπους στα ελληνικά νησιά και θυσιάζει ζωές στο βωμό πολιτικών παιχνιδιών.

Το γεγονός ότι αυτή η τραγωδία συνέβη αμέσως μετά την επιβεβαίωση των πρώτων περιστατικών COVID-19, δεν αποτελεί έκπληξη. Ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουμε αντίστοιχες επιδημίες παγκοσμίως. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και κατανόηση από τον πληθυσμό και συνεργασία, δεν μπορεί κανείς να ελέγξει μια επιδημία. Ποια λογική επιτρέπει 12.000 ανθρώπους να ζουν σε χώρο σχεδιασμένο για 3.000;

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πιέζουμε εδώ και μήνες για την κατάρτιση ενός κατάλληλου σχεδίου αντιμετώπισης της COVID-19 για τη Μόρια, που να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία. Αντ΄αυτού κλείδωσαν την πόρτα και πέταξαν το κλειδί.

Η επόμενη ημέρα μετά την τραγωδία της Μόριας βρίσκει αυτούς τους ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους απροστάτευτοι και με ένα μέλλον παντελώς αβέβαιο.

Καλούμε για ακόμα μια φορά τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν αμέσως ένα σχέδιο παρέμβασης έκτακτης ανάγκης με στόχο την άμεση και ασφαλή μεταφορά όλων των ατόμων στην ηπειρωτική χώρα ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι στάχτες της Μόριας μαρτυρούν τον πόνο, την παραμέληση και την αποτυχία.

Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε να ξαναδημιουργηθεί. Η Μόρια πρέπει να ανήκει στο παρελθόν.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ