Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων αποκτά το πιστό του κοινό.

Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου στη Φλωρεντία με ένα γευστικό αφρικανικό μενού, αφού υποδέχθηκε χιλιάδες επισκέπτες σε 84 εστιατόρια 13 ευρωπαϊκών πόλεων για περισσότερες από 15 ημέρες.

Εστιατόρια στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία άνοιξαν τις κουζίνες τους σε 80 πρόσφυγες σεφ με 25 διαφορετικές εθνικότητες, δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ικανότητές τους και να μοιραστούν τον γαστρονομικό πολιτισμό της χώρας τους.

Ο Σύρος μάγειρας Mohammad Elkhaldi φόρεσε πρώτος την ποδιά του σημαίνοντας την έναρξη του φετινού Φεστιβάλ στις 15 Ιουνίου στη γαστρονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας, τη Λυών. Συνεργάστηκε με τον βραβευμένο σεφ Hubert Vergoin, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Le Substrat.

Τα τελευταία πιάτα του Φεστιβάλ σερβιρίστηκαν στις 30 Ιουνίου στο εστιατόριο Ethnos της Φλωρεντίας, όπου ο Unatu Taki, μάγειρας από την Αιθιοπία και ο Marco Stabile, σεφ βραβευμένος με αστέρι Michelin, ανέλαβαν δράση στην κουζίνα.

O Αφγανός μάγειρας Reza Golami μαγειρεύει στην κουζίνα του ΙΤ στην Αθήνα. © UNHCR/Yorgos Kyvernitis

Συνολικά, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι δοκίμασαν τις γεύσεις του Φεστιβάλ από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, το Καμερούν σε χώρους που μπορεί να κυμαίνονταν από πολυτελείς αίθουσες εστιατορίων μέχρι μπιστρό και μαγαζιά με φαγητό σε πακέτο. Οι πελάτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν από κοκτέιλ και παγωτά μέχρι ολοκληρωμένα γαστρονομικά μενού πέντε πιάτων.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Γαλλία την περασμένη χρονιά μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ της οργάνωσης Food Sweet Food και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), με τη στήριξη εταίρων, πολιτών, τοπικών αρχών, εστιατορίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Έπειτα από την επιτυχία που είχαν την περασμένη χρονιά οι εκδηλώσεις στο Παρίσι και το Στρασβούργο, για το δεύτερο χρόνο της ζωής του το Φεστιβάλ επεκτάθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ήδη συζητιούνται προτάσεις για τη φιλοξενία του Φεστιβάλ του χρόνου σε πόλεις των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας και της Αυστραλίας.

Ένας από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, ο Louis Martin, συνιδρυτής της οργάνωσης Food Sweet Food μαζί με την Marine Mandrila, λέει ότι μπορεί το Φεστιβάλ να τελείωσε για φέτος, αλλά το εγχείρημα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο. “Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν, ξεκινώντας με το να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την επαγγελματική ένταξη των προσφύγων σεφ”, εξηγεί.

Οι ιδιοκτήτες του Cipiace στις Βρυξέλλες και ο σεφ Bilal Farajallah προετοιμάζουν brunch εμπνευσμένο από την παλαιστινιακή κουζίνα. © UNHCR/Bea Uhart

 

Κάποιες από τις καλύτερες στιγμές του Φεστιβάλ το 2017

Στην Αθήνα τα πέντε εστιατόρια που συμμετείχαν στο φεστιβάλ ήταν γεμάτα, με τους πελάτες, που έφτασαν τους 1.500, να κάνουν κράτηση μέρες πριν την έναρξη του φεστιβάλ.

Έπειτα από δύο βραδιές πληρότητας, το εστιατόριο “Βασίλαινας” παράτεινε για ακόμα μία μέρα τη συνεργασία του με το σεφ Hassan Hassan προκειμένου να έχουν την ευκαιρία κι άλλοι πελάτες να απολαύσουν το γευστικό μενού πέντε πιάτων που συνδύασε την ελληνική με τη σομαλική κουζίνα.

“Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι με δεξιότητες και ταλέντα και είναι ζωτικής σημασίας να τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες για μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν”, ανέφερε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Θανάσης Βασίλαινας.

Ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα δήλωσε: “Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων ήταν μία αληθινή αποκάλυψη τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων στην Αθήνα και τους σεφ που τους υποδέχτηκαν”.

Στη Μαδρίτη, τα εννέα εστιατόρια που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ ήταν γεμάτα όλη την εβδομάδα.

“Βρήκα αυτή την πρωτοβουλία καταπληκτική. Πιστεύω ότι η Ισπανία χρειάζεται τέτοιου είδους εκδηλώσεις για την υποστήριξη των προσφύγων”, ανέφερε ο Banafsheh Farhang, ιδιοκτήτης του Banibanoo, ενός από τα συμμετέχοντα εστιατόρια.

Η Natalia Diaz, συνδιοργανώτρια του φεστιβάλ στη Μαδρίτη εξομολογείται: “Η καλύτερη στιγμή του φεστιβάλ για μένα ήταν να βλέπω το χαμόγελο στο πρόσωπο των σεφ καθώς απαντούσαν στις ερωτήσεις των πελατών, που έδειχναν αληθινό ενδιαφέρον για τη μαγειρική τους”.

Ο Σύρος πρόσφυγας σεφ Nabil Attar (αριστερά) σερβίρει τα πιάτα που έχει ετοιμάσει μαζί με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου Les Pantins, τον Walid Sahed (δεξιά), στο Παρίσι. © UNHCR/Benjamin Loyseau

Στο Άμστερνταμ μία από τις όμορφες στιγμές του φεστιβάλ ήταν στο εστιατόριο De Balie, το οποίο είναι ταυτόχρονα και κινηματογράφος. Ο Mohammed Haj Kasem, ένας αρχιτέκτονας ο οποίος έμαθε να μαγειρεύει από τη μητέρα του, ετοίμασε Συριακή κουζίνα. “Δεν είμαι επαγγελματίας σεφ, αλλά αγαπώ τη μαγειρική”, εξηγεί. “Η μητέρα μου, μού έμαθε τα πάντα”.

Ο βοηθός σεφ του De Balie, Luis Duarte Borges, ανέφερε: “Είναι μεγάλη χαρά να έχουμε τον Mohammed εδώ μαζί μας. Μοιραζόμαστε την ίδια κουζίνα. Εκείνος κάνει αυτό που γνωρίζει καλά και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα το λατρέψουν”.

Στις Βρυξέλλες, ο Σύρος μπάρμαν Elias Edlbi Bittar εντυπωσίασε τους πελάτες με τα κοκτέιλ του χρησιμοποιώντας μπαχαρικά από τη Συρία στο Chez Richard. Στο μοντέρνο εστιατόριο Henri, οι επισκέπτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απόλαυσαν ιρακινή κουζίνα από το σεφ Amer Mohsen.

Στο Παρίσι, κατά την εκδήλωση λήξης του φεστιβάλ στο Grand Marché de Stalingrad, στην περιοχή του Canal Saint-Martin, η Susanna Kilani, μια πρόσφυγας από τη Συρία, χάρισε μια πινελιά από τη Μέση Ανατολή στα γλυκίσματα του Pierre Geronimi, γνωστού για τα παγωτά του, προσθέτοντας φιστίκια και μπακλαβά.

Στο Μπορντό, το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο πικ-νικ για τον εορτασμό του Eid al-Fitr, του τέλους του Ραμαζανιού, με φαλάφελ από τη Συρία, γλυκά από το Μαγκρέμπ, κέικ από το Αφγανιστάν και σοκολατόπιτα από τη Γαλλία.

Στη Lille, οι πελάτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιάτα από το Σουρινάμ στο εστιατόριο Le Cirque. Το εστιατόριο ήταν πλήρως κλεισμένο μέρες πριν από την έναρξη του φεστιβάλ.

Στη Μασσαλία, ο σεφ Khanjee Tarakhil μαγείρεψε παραδοσιακό Αφγανικό πιάτο ρυζιού με κοτόπουλο, μελιτζάνες, καρότα, ψητές σταφίδες, κύμινο και γιαούρτι στο εστιατόριο Les Grandes Tables de la Friche. Το εστιατόριο είχε γεμίσει έως τη 1 μ.μ και όσοι πελάτες δεν πρόλαβαν και απογοητεύτηκαν, μπόρεσαν να το επισκεφθούν την επόμενη μέρα για να δοκιμάσουν ακόμα περισσότερες αφγανικές σπεσιαλιτέ.

Στην Ιταλία οι πρόσφυγες σεφ μαγείρεψαν και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για περισσότερες από τρεις μέρες, ανάμεσα στις οποίες και μαγειρικές επιδείξεις στα πολυτελή καταστήματα πώλησης φαγητού Eataly στη Ρώμη, το Μιλάνο και το Μπάρι.

Στο Μιλάνο, η βραβευμένη με αστέρι Michelin σεφ Viviana Varese και μια σεφ από την Αιθιοπία εξερεύνησαν μαζί την αιθιοπική κουζίνα.

“Κανένας από εμάς δεν διάλεξε το πού θα γεννηθεί, έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις αξίες της φιλοξενίας και της ένταξης, οι οποίες είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της κοινωνίας μας”, ανέφερε ο Oscar Farinetti, ιδρυτής της αλυσίδας Eataly.

 

  • Της: Cristina Franchini | Φλωρεντία, 7 Ιουλίου 2017

 

 

« Επιστροφή

Click And Donate Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες