Το πλοίο Geo Barents απελευθερώθηκε

Το πλοίο Geo Barents απελευθερώθηκε

Μετά από 24 ημέρες κράτησης, το Geo Barents απελευθερώθηκε. Είμαστε ανακουφισμένοι, αλλά δεν μπορούμε να γιορτάσουμε.

Pablo Garrigos/MSF

Ενώ οι έλεγχοι από το λιμενικό αποτελούν νόμιμες ναυτικές διαδικασίες, που έχουν αναπτυχθεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη θάλασσα, οι ισχύοντες κανονισμοί αφήνουν περιθώρια για αμφισβητήσιμη λήψη αποφάσεων και, ως εκ τούτου, μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν από τις κρατικές αρχές για να στοχεύσουν πλοία ΜΚΟ με μεροληπτικό τρόπο και υπερβολικά τιμωρητική πρακτική, προκειμένου να αποτραπούν οι ΜΚΟ να σώσουν ζωές στη θάλασσα.

Δεν πιστεύουμε ότι η κράτηση του πλοίου μας συνδεόταν απόλυτα με σχετικούς θαλάσσιους κανονισμούς. Η ερμηνεία του ναυτικού δικαίου που εφαρμόζεται από τις ιταλικές αρχές θέτει σε κίνδυνο την υποχρέωση διάσωσης στη θάλασσα.

Δεδομένου ότι η παρουσία μας στην Κεντρική Μεσόγειο είναι το άμεσο αποτέλεσμα της προοδευτικής και επαίσχυντης αποδέσμευσης των ευρωπαϊκών κρατών από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο θάλασσα, είναι συνεπώς απαράδεκτο οι ΜΚΟ που καλύπτουν αυτό το κενό να εμποδίζονται να σώσουν ζωές και τα πλοία να κρατούνται. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται μέρα με τη μέρα και ζωές συνεχίζουν να χάνουν άσκοπα στη Μεσόγειο.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021 έως τώρα, τουλάχιστον 930 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – τριπλάσια αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020.

Ετοιμαζόμαστε να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στη ζώνη Έρευνας και Διάσωσης για να συνεχίσουμε να σώζουμε ζωές στη θάλασσα και να επαγρυπνούμε για αυτά τα θανατηφόρα σύνορα της θάλασσας.

Click And Donate –> ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ